Kakaová torta
Kakaová torta

Torta plnená bešamelovým krémom a mascarpone

margitka100 - bez fotkymargitka100, 27. októbra 2025

Torta z kakaového korpusu, plnená kakaovo-bešamelovým krémom a mascarpone krémom.

120 minút
príprava
60-90 minút
na 150 °C

Suroviny

Kakaový korpus:
9 ks
9 PL
8 kopcovitých PL
2 PL
Na potretie korpusu:
Bešamelová plnka:
340 g
60 g
500 ml
200 g
50 g
Mascarpone plnka:
250 g
250 ml (33 %)
3 PL
Čokoládová poleva:
200 g
50 g stužený tuk
Na obsypanie bokov torty:



Postup

  1. 1

    Upečieme si kakaový korpus. Pečiem ho deň dopredu. Tento korpus sa potrebuje poriadne vydýchať a vychladnúť. Je veľmi krehký a ak ho budete krájať po upečení, bude sa mrviť. No chuť je úžasná. Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne zašľaháme po jednom žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku spojenú s kakaom. Nepoužívam prášok do pečiva ani olej, nie je to potrebné. Na spodok formy s priemerom 22 cm dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov cca 1 až 1,5 hodiny, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry, prevrátime hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky orežeme nožom a korpus vyklopíme. Necháme ho oddýchnuť do druhého dňa. Ja ho po vychladnutí prikryjem utierkou. Na obrázku je obyčajný korpus bez kakaa, no s kakaom vyzerá úplne rovnako, nadýchaný, vysoký, len som ho neodfotila. Korpus som na druhý deň prekrojila na 4 časti.

    Torta plnená bešamelovým krémom a mascarpone - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň pripravím plnky. Prvá je bešamelová. Zo 140 g masla a 60 g múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a uvaríme hustú kašu. Túto necháme poriadne vychladnúť, sem tam ju zamiešame, aby nevznikla koža na vrchu. Zvyšné maslo vymiešame s cukrom a kakaom. Do tohto postupne zapracujeme vychladnutý bešamel a spolu vyšľaháme. Krém je nadýchaný a hustý.

  3. 3

    Pripravíme plnku mascarpone so šľahačkou. Vychladnuté mascarpone a smotanu spolu s cukrom vyšľaháme na pevný krém. Ide to rýchlo a krém je vynikajúci.

  4. 4

    Teraz naplníme tortové pláty. Prvý som natrela bešamelovou plnkou. Druhý som natrela zospodu ríbezľovým džemom a prikryla bešamelovú plnku. Zvrchu som ho natrela mascarpone plnkou a prikryla tretím plátom. Znova bešamelová plnka. Posledný štvrtý plát som zase natrela zospodu džemom a položila na bešamelovú plnku. Trocha plnky si necháme na obtretie bokov torty, stačí nám naozaj len tenká vrstva okolo torty, aby sme ju mohli obsypať kokosom.

    Torta plnená bešamelovým krémom a mascarpone - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec tortu obtrieme tenkou vrstvou plnky a obsypem kokosom Vrch torty polejeme čokoládou. Tu pripravíme rozpustením čokolády a stuženého tuku vo vodnom kúpeli. Nakoniec tortu ozdobíme podľa fantázie. Ja som dala čokoládové guľôčky, čerstvé ríbezle a ozdobila som zvyšným krémom.

    Torta plnená bešamelovým krémom a mascarpone - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Kedysi sa robieval väčšinou len bešamelový (nastavovaný?) krém, nie ako dnes z pudingu, buď z múky, alebo z krupičky.....a bol hádam aj lepší.
haji
Pěkný recept, krásná práce, skvělá torta, velmi fotogenická!
marienka44
Robievam nadstavovaný krém, napr. do medových plátov. A podľa inštrukcie pekárky medových plátov na obale, do bešamelu sa dáva nie hladká, ale polohrubá alebo dokonca hrubá múka. Nebojte sa, plnka je hladká napriek tomu, že v bešameli je polohrubá múka.