Torta plnená bešamelovým krémom a mascarpone
Torta z kakaového korpusu, plnená kakaovo-bešamelovým krémom a mascarpone krémom.
príprava
na 150 °C
Suroviny
| Kakaový korpus: | |
| 9 ks |
|
| 9 PL |
|
| 8 kopcovitých PL |
|
| 2 PL |
|
| Na potretie korpusu: | |
|
|
|
| Bešamelová plnka: | |
| 340 g |
|
| 60 g |
|
| 500 ml |
|
| 200 g |
|
| 50 g |
|
| Mascarpone plnka: | |
| 250 g |
|
| 250 ml (33 %) |
|
| 3 PL |
|
| Čokoládová poleva: | |
| 200 g |
|
| 50 g stužený tuk |
|
| Na obsypanie bokov torty: | |
|
|
|
Postup
-
1
Upečieme si kakaový korpus. Pečiem ho deň dopredu. Tento korpus sa potrebuje poriadne vydýchať a vychladnúť. Je veľmi krehký a ak ho budete krájať po upečení, bude sa mrviť. No chuť je úžasná. Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne zašľaháme po jednom žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku spojenú s kakaom. Nepoužívam prášok do pečiva ani olej, nie je to potrebné. Na spodok formy s priemerom 22 cm dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov cca 1 až 1,5 hodiny, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry, prevrátime hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky orežeme nožom a korpus vyklopíme. Necháme ho oddýchnuť do druhého dňa. Ja ho po vychladnutí prikryjem utierkou. Na obrázku je obyčajný korpus bez kakaa, no s kakaom vyzerá úplne rovnako, nadýchaný, vysoký, len som ho neodfotila. Korpus som na druhý deň prekrojila na 4 časti.
-
2
Na druhý deň pripravím plnky. Prvá je bešamelová. Zo 140 g masla a 60 g múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a uvaríme hustú kašu. Túto necháme poriadne vychladnúť, sem tam ju zamiešame, aby nevznikla koža na vrchu. Zvyšné maslo vymiešame s cukrom a kakaom. Do tohto postupne zapracujeme vychladnutý bešamel a spolu vyšľaháme. Krém je nadýchaný a hustý.
- 3
Pripravíme plnku mascarpone so šľahačkou. Vychladnuté mascarpone a smotanu spolu s cukrom vyšľaháme na pevný krém. Ide to rýchlo a krém je vynikajúci.
- 4
Teraz naplníme tortové pláty. Prvý som natrela bešamelovou plnkou. Druhý som natrela zospodu ríbezľovým džemom a prikryla bešamelovú plnku. Zvrchu som ho natrela mascarpone plnkou a prikryla tretím plátom. Znova bešamelová plnka. Posledný štvrtý plát som zase natrela zospodu džemom a položila na bešamelovú plnku. Trocha plnky si necháme na obtretie bokov torty, stačí nám naozaj len tenká vrstva okolo torty, aby sme ju mohli obsypať kokosom.
- 5
Nakoniec tortu obtrieme tenkou vrstvou plnky a obsypem kokosom Vrch torty polejeme čokoládou. Tu pripravíme rozpustením čokolády a stuženého tuku vo vodnom kúpeli. Nakoniec tortu ozdobíme podľa fantázie. Ja som dala čokoládové guľôčky, čerstvé ríbezle a ozdobila som zvyšným krémom.
Tiež kakaová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3









Diskusia k receptu