Chodské koláče
V Česku sa zvyknú podávať pri rôznych slávnostných príležitostiach, oslavách či hodoch. Základom je kysnuté cesto, na ktoré sa ozdobne nanášajú rôzne náplne - tie tradičné sú tvarohová, maková a lekvárová. Upečte si ich aj vy!
porcie
na 180 °C
Suroviny
Kvások: | |
150 ml |
|
25 g čerstvé |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
500 g |
|
3 PL |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
štipka |
|
125 g zmäknuté |
|
Tvarohová náplň: | |
500 g |
|
3 PL |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
|
|
Slivková náplň: | |
200-300 g |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
Maková náplň: | |
200 g mletý |
|
3 PL |
|
podľa potreby |
|
Okrem toho: | |
1 ks (na potretie) |
|
(na ozdobu) |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pripravíme kvások - mlieko ohrejeme, do vlažného rozdrobíme droždie, prisypeme cukor a múku. Rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
- 2
Do misy nasypeme múku, cukor, prilejeme mlieko, pridáme vajce a žĺtok, pridáme štipku soli a na záver prilejeme kvások. Spracujeme cesto. V polovici miesenia pridáme zmäknuté maslo a vymiesime cesto, ktoré ešte spracujeme na doske. Vyformujeme do gule, vložíme do misky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 30 minút vykysnúť.
- 3
Medzitým si pripravíme náplne.
- 4
Tvarohová náplň: Tvaroh zmiešame s cukrami, pridáme 2 žĺtky, Zlatý klas a nastrúhanú citrónovú kôru. Z 2 bielkov vyšľaháme sneh a ten primiešame k tvarohovej zmesi. (Tvaroh použite ten bez hrudiek. Ak však máte hrudkovitý tvaroh, ten môžete rozmixovať dohladka a následne použiť na prípravu náplne.)
- 5
Slivková náplň: Slivkový lekvár zmiešame so škoricou a rumom.
- 6
Maková náplň: Mletý mak zmiešame s cukrom a sparíme horúcim mliekom. Môžeme primiešať aj 1 PL slivkového lekváru a 2 ČL mletej škorice.
- 7
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a takto necháme ešte 15 minút kysnúť.
- 8
Bochníky rozvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku cca 0,5 cm, okraje necháme vyššie. Premiestnime na papier na pečenie. Na každý koláč najprv nanesieme tvarohovú náplň a potom ozdobne cukrárskym vreckom nanášame makovú a lekvárovú. Mne tvarohová náplň vyšla na 3 koláče, štvrtý ostal makový a v strede so slivkovým lekvárom. Koláče posypeme plátkami mandlí a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 15-20 minút.
- 9
Koláče necháme vychladnúť. Chutia fantasticky, musíte vyskúšať...
Tiež kysnuté koláče:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
Ďalšie recepty
- 2
Takze neupeciem, lebo to je nebezpecne :-)