Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Chodské koláče

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 4. februára 2022

V Česku sa zvyknú podávať pri rôznych slávnostných príležitostiach, oslavách či hodoch. Základom je kysnuté cesto, na ktoré sa ozdobne nanášajú rôzne náplne - tie tradičné sú tvarohová, maková a lekvárová. Upečte si ich aj vy!

4 ks
porcie
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
150 ml
25 g čerstvé
1 PL
1 PL
Cesto:
500 g
3 PL
100 ml
1 ks
1 ks
štipka
125 g zmäknuté
Tvarohová náplň:
500 g
3 PL
1 bal.
2 ks
1 PL
Slivková náplň:
200-300 g
2 ČL
1 PL
Maková náplň:
200 g mletý
3 PL
 podľa potreby
Okrem toho:
1 ks (na potretie)
 (na ozdobu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások - mlieko ohrejeme, do vlažného rozdrobíme droždie, prisypeme cukor a múku. Rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások.

  2. 2

    Do misy nasypeme múku, cukor, prilejeme mlieko, pridáme vajce a žĺtok, pridáme štipku soli a na záver prilejeme kvások. Spracujeme cesto. V polovici miesenia pridáme zmäknuté maslo a vymiesime cesto, ktoré ešte spracujeme na doske. Vyformujeme do gule, vložíme do misky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 30 minút vykysnúť.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme náplne.

  4. 4

    Tvarohová náplň: Tvaroh zmiešame s cukrami, pridáme 2 žĺtky, Zlatý klas a nastrúhanú citrónovú kôru. Z 2 bielkov vyšľaháme sneh a ten primiešame k tvarohovej zmesi. (Tvaroh použite ten bez hrudiek. Ak však máte hrudkovitý tvaroh, ten môžete rozmixovať dohladka a následne použiť na prípravu náplne.)

  5. 5

    Slivková náplň: Slivkový lekvár zmiešame so škoricou a rumom.

  6. 6

    Maková náplň: Mletý mak zmiešame s cukrom a sparíme horúcim mliekom. Môžeme primiešať aj 1 PL slivkového lekváru a 2 ČL mletej škorice.

  7. 7

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a takto necháme ešte 15 minút kysnúť.

  8. 8

    Bochníky rozvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku cca 0,5 cm, okraje necháme vyššie. Premiestnime na papier na pečenie. Na každý koláč najprv nanesieme tvarohovú náplň a potom ozdobne cukrárskym vreckom nanášame makovú a lekvárovú. Mne tvarohová náplň vyšla na 3 koláče, štvrtý ostal makový a v strede so slivkovým lekvárom. Koláče posypeme plátkami mandlí a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 15-20 minút.

  9. 9

    Koláče necháme vychladnúť. Chutia fantasticky, musíte vyskúšať...

    Chodské koláče - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Česká kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

afataga
No uf, kolka nadhera. Ja sladke skoro nejem, ale tomuto by som neodolala, hlavne ked je vela tvarohu.
Takze neupeciem, lebo to je nebezpecne :-)
1x haji
haji
Pěkný receptík a ještě hezčí koláče! Jsi moc šikovný! Hřešila bych, s kafíčkem, čajíkem hmm

Zaujímavé video z archívu TV Varecha