Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Chodské koláče

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 4. februára 2022

V Česku sa zvyknú podávať pri rôznych slávnostných príležitostiach, oslavách či hodoch. Základom je kysnuté cesto, na ktoré sa ozdobne nanášajú rôzne náplne Zobraziť celý popisV Česku sa zvyknú podávať pri rôznych slávnostných príležitostiach, oslavách či hodoch. Základom je kysnuté cesto, na ktoré sa ozdobne nanášajú rôzne náplne - tie tradičné sú tvarohová, maková a lekvárová. Upečte si ich aj vy!

4 ks
porcie
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
150 ml
25 g čerstvé
1 PL
1 PL
Cesto:
500 g
3 PL
100 ml
1 ks
1 ks
štipka
125 g zmäknuté
Tvarohová náplň:
500 g
3 PL
1 bal.
2 ks
1 PL
Slivková náplň:
200-300 g
2 ČL
1 PL
Maková náplň:
200 g mletý
3 PL
 podľa potreby
Okrem toho:
1 ks (na potretie)
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások - mlieko ohrejeme, do vlažného rozdrobíme droždie, prisypeme cukor a múku. Rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások.

  2. 2

    Do misy nasypeme múku, cukor, prilejeme mlieko, pridáme vajce a žĺtok, pridáme štipku soli a na záver prilejeme kvások. Spracujeme cesto. V polovici miesenia pridáme zmäknuté maslo a vymiesime cesto, ktoré ešte spracujeme na doske. Vyformujeme do gule, vložíme do misky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 30 minút vykysnúť.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme náplne.

  4. 4

    Tvarohová náplň: Tvaroh zmiešame s cukrami, pridáme 2 žĺtky, Zlatý klas a nastrúhanú citrónovú kôru. Z 2 bielkov vyšľaháme sneh a ten primiešame k tvarohovej zmesi. (Tvaroh použite ten bez hrudiek. Ak však máte hrudkovitý tvaroh, ten môžete rozmixovať dohladka a následne použiť na prípravu náplne.)

  5. 5

    Slivková náplň: Slivkový lekvár zmiešame so škoricou a rumom.

  6. 6

    Maková náplň: Mletý mak zmiešame s cukrom a sparíme horúcim mliekom. Môžeme primiešať aj 1 PL slivkového lekváru a 2 ČL mletej škorice.

  7. 7

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a takto necháme ešte 15 minút kysnúť.

  8. 8

    Bochníky rozvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku cca 0,5 cm, okraje necháme vyššie. Premiestnime na papier na pečenie. Na každý koláč najprv nanesieme tvarohovú náplň a potom ozdobne cukrárskym vreckom nanášame makovú a lekvárovú. Mne tvarohová náplň vyšla na 3 koláče, štvrtý ostal makový a v strede so slivkovým lekvárom. Koláče posypeme plátkami mandlí a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 15-20 minút.

  9. 9

    Koláče necháme vychladnúť. Chutia fantasticky, musíte vyskúšať...

    Chodské koláče - obrázok 9

Diskusia k receptu

afataga
No uf, kolka nadhera. Ja sladke skoro nejem, ale tomuto by som neodolala, hlavne ked je vela tvarohu.
Takze neupeciem, lebo to je nebezpecne :-)
1x haji
haji
Pěkný receptík a ještě hezčí koláče! Jsi moc šikovný! Hřešila bych, s kafíčkem, čajíkem hmm




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia