Pečený králik

Králik z rímskeho pekáča (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Podarilo sa mi zohnať zopár domácich králikov, tak som sa rozhodoval na aký spôsob jedného spravím, nakoniec vyhral pečený v rímskom pekáči.

5
porcií
40 minút
príprava
200 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Králika rozporciujeme, jednotlivé diely prešpikujeme slaninou, osolíme a riadne potrieme pretlačeným cesnakom. Slaninu je vhodné vopred nakrájať na špicaté hranolčeky a tie dať do mrazničky, aby stuhli, lepšie sa s tým pracuje.
  2. Zemiaky zvolíme vcelku čo najmenšie, len ich umyjeme a očistíme kartáčom. Vložíme do rímskeho pekáča, ktorý sme predtým nechali namočený asi 30 minút v studenej vode. Pekáč nasiakne a pokrm sa nemusí podlievať.
  3. Na zemiaky nasypeme polovicu zeleniny (mrkva a petržlen), ktorú sme nakrájali na menšie kocky. Pridáme aj zopár plátkov slaniny čo nám zostala a cuketu, ktorú sme rozrezali pozdĺžne na zopár kúskov. Poukladáme aj nahrubo nakrájanú cibuľu.
  4. Na to poukladáme jednotlivé časti mäsa.
  5. Ochutíme provensalskými bylinkami, pridáme zvyšok zeleniny, korenie, bobkový list a ešte zopár plátkov slaniny.
  6. Pečieme uzatvorené 3 hodiny. Čas je trocha dlhší, lebo rímsky pekáč sa dáva do studenej rúry a pokrm sa pomalšie začne zahrievať. Rúru nastavíme na 150 °C.
  7. Po 3 hodinách pekáč odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme ešte asi 20 minút.