Pečený králik
Králik z rímskeho pekáča (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Podarilo sa mi zohnať zopár domácich králikov, tak som sa rozhodoval na aký spôsob jedného spravím, nakoniec vyhral pečený v rímskom pekáči.
5 porcií |
40 minút príprava |
200 minút na 150 °C |
Postup
- Králika rozporciujeme, jednotlivé diely prešpikujeme slaninou, osolíme a riadne potrieme pretlačeným cesnakom. Slaninu je vhodné vopred nakrájať na špicaté hranolčeky a tie dať do mrazničky, aby stuhli, lepšie sa s tým pracuje.
- Zemiaky zvolíme vcelku čo najmenšie, len ich umyjeme a očistíme kartáčom. Vložíme do rímskeho pekáča, ktorý sme predtým nechali namočený asi 30 minút v studenej vode. Pekáč nasiakne a pokrm sa nemusí podlievať.
- Na zemiaky nasypeme polovicu zeleniny (mrkva a petržlen), ktorú sme nakrájali na menšie kocky. Pridáme aj zopár plátkov slaniny čo nám zostala a cuketu, ktorú sme rozrezali pozdĺžne na zopár kúskov. Poukladáme aj nahrubo nakrájanú cibuľu.
- Na to poukladáme jednotlivé časti mäsa.
- Ochutíme provensalskými bylinkami, pridáme zvyšok zeleniny, korenie, bobkový list a ešte zopár plátkov slaniny.
- Pečieme uzatvorené 3 hodiny. Čas je trocha dlhší, lebo rímsky pekáč sa dáva do studenej rúry a pokrm sa pomalšie začne zahrievať. Rúru nastavíme na 150 °C.
- Po 3 hodinách pekáč odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme ešte asi 20 minút.