Pečený králik
Pečený králik

Pečený králik na zelenine

kvakac - fotkakvakac, 7. júla 2022
Pečený králik na zelenine
Foto: kvakac

Predlohou mi bol recept na turecký jahňací guláš od @Cesminaz. No použil som iné suroviny nachádzajúce sa v domácej zásobe. Piekol som to Zobraziť celý popisPredlohou mi bol recept na turecký jahňací guláš od @Cesminaz. No použil som iné suroviny nachádzajúce sa v domácej zásobe. Piekol som to titánovom ťažkom hrnci. Je to ohromné jedlo na veľké letné teplá.

4 - 5
porcie
10 minút
príprava
120 minút
na 200/170 °C

Suroviny

700 g (chrbát, hruď, krk a rôzne zvyšky)
2 ks stredná
2 ks stredná
1 ks veľká
2 ks
4 - 5 ks riadne zrelé
6 ks stredné
Koreniny:
1 KL
2 KL
1 PL
1 KL
1 PL
podľa chuti
1/2 KL (nemusí byť)
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ťažký hrniec, na dno dáme králičie kusy nakrájane na menšie kúsky . Medzi mäso dáme cibuľu pokrájanú na hrubšie polmesiace. Trochu osolíme, posypeme korením, oreganom, rascou, cesnakom, vegetou a čili sušene. Na to pridáme očistené zemiaky pokrájané na veľkosť sústa. Trochu posolíme a poprášime mletou červenou paprikou.

  2. 2

    Očistenú mrkvu krájame na kolieska, paradajky na hrubšie polmesiace, papriku na centimetrové slíže a cukety na 1 cm hrubé kolieska. Rovnomerne to všetko rozdelíme po hrnci a zase mierne posolíme. Zalejeme vodou, tak do výšky troch štvrtín surovín. A na záver ešte trochu posolíme. Len s tou soľou opatrne posypať prstami.

  3. 3

    Hrniec zakryjeme vrchnákom a dáme do rúry na dve hodiny. Prvých 30 minút na 200 °C. Potom prepneme na 170 °C na 60 minút. A posledných 30 minút znovu na 200 °C. Musí sa to dobre prepiecť, že keď to budete naberať na tanier, malo by sa to jemne rozpadať, vtedy je to najchutnejšie. Je to tak rýchlo stráviteľné, že aj pôjdete na prechádzku po obede, tak si prosím zoberte v obedári dupľu so sebou. Totiž za hodinu budete znovu hladný.

Diskusia k receptu

evanaaa
Ako som ten postup čítala, tak som si aj predstavovala ako to treba robiť, a tak mi aj chuť stúpala......králika síce robiť nebudem, ale párkrát som mala jahňacinu a nevedela som, čo s ňou, tak si aspoň na druhý raz recept uložím. Inak, cuketu som robila jediný raz, ani neviem, aký recept to bol, na jej chuť si nespomínam, ale ak je treba, použijem ju, keby som toto niekedy robila.
haji
Jejda, díky Evi, že jsi dala koment, málem mi vložený recept unikl. Je to vděčný mix jednohrncový a rúrový, snadné celé. Jenom vydržet, než se dobrota upeče. Už jsem obdivovala v diskusii Co dnes vaříte? barevnost, plno zeleniny, králík sám je fajn masko - prostě chutný receptík. A že to bude hladné? Nevadí, to je dobrý důvod dát si něco dalšího, byť hladného.
Už jsem se ptala, máš nové plavky? haha
cesminaz
Vymyslel si tiež výborné jedlo milý @kvakac 👍🙂 muselo to chutiť výborne s tým králikom. Takéto jedlá sú velmi vďačné.
2x kvakac a haji
kvakac
@evanaaa (9.7.2022 20:41)

Vďaka za koment. Je to vďačné jedlo chutné a šťavnaté. Viem si to predstaviť mimo jahňaciny a králika aj iné druhy mäsa.
1x haji
kvakac
@haji (9.7.2022 21:09)

Vďaka za koment. Nejde o plavky. Ide o rozmary mladých dievčat, len sama diéta a nechce to hocičo jesť, tak sa treba myslieť, ako by to zjedla s chuťou bez tých grimas. Ako povedal môj dedo - hlúpy buď, ale sa musíš vedieť vynájsť. Chutné a ešte som aj minul zásoby s chladničky.
1x haji
kvakac
@cesminaz (10.7.2022 08:02)

Vďaka za koment. To máš pravdu bolo to veľmi vďačné jedlo. Môžem, len tebe ďakovať, totiž predlohou mi bol tvoj recept. Hrude aj chrbty mi zvyčajne ostávajú a nikto nechce a takto sa to minulo jedna radosť. Nabudúce skúsim kuracie chrbty.
1x haji
kimlo
Dobre si navaril, mám rád jedlá z jedného hrnca. 👍
1x kvakac
kvakac
@kimlo (10.7.2022 15:22)

Vďaka za koment kamarát. Je to taká odľahčená verzia jedla, nuž aj deti potrebujú jesť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia