Špenátový koláč
Špenátový koláč

Špenátový quiche s nivou

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 17. októbra 2025

Sýty slaný koláč vhodný či na raňajky, obed, večeru alebo dokonca aj na túru, či výlet alebo piknik... Je tak dobrý, že jeden Zobraziť celý popisSýty slaný koláč vhodný či na raňajky, obed, večeru alebo dokonca aj na túru, či výlet alebo piknik... Je tak dobrý, že jeden vám zrejme stačiť nebude :-)

8-10
porcií
40 minút
príprava
30+30 minút
na 160/180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g
1 ks
25 ml
 štipka
Náplň:
250 g čerstvý
1 ks
2 strúčiky
100 g strúhaný
125 g
3 ks
50-100 g prerastená
250 ml



Postup

  1. 1

    Z múky, masla, vajíčka, vody a štipky soli pripravíme hladké cesto a zabalíme ho do fólie. Cesto necháme aspoň hodinu odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme (na hrúbku cca 3 až 4 mm ) a vložíme do formy. Poprepichujeme vidličkou.

  2. 2

    Prikryjeme papierom na pečenie a nasypeme suchú fazuľu (tá zaistí, aby sa cesto nenafúklo). Pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 160 stupňov. Odstránime papier s fazuľou. Korpus necháme vychladnúť.

  3. 3

    Medzitým na panvici opražíme nakrájanú slaninu, postupne pridávame cibuľku, cesnak a nakoniec baby špenát... Celé to orestujeme a necháme vychladnúť. Soľ som zatiaľ nepridávala, nakoľko tam je slaninka a pôjde tam ešte syr niva, ktorý je slaný...

  4. 4

    Syry si nastrúhame na hrubšie rezance (parmezán som kúpila už strúhaný a nivu som rozmrvila medzi prstami) a pridáme do špenátového základu...

  5. 5

    Nakoniec v nádobke vymiešame smotanu s vajíčkami, zalejeme špenátovú zmes, premiešame, pridáme korenie a podľa potreby soľ. Špenátová plnka by nemala byť ani moc riedka, ani moc hustá. Plnku nalejeme na predpečený korpus a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 30 minút.

    Špenátový quiche s nivou - obrázok 5
  6. 6

    Necháme vychladnúť a môžeme podávať...

Diskusia k receptu

haji
Koláč vypadá moc dobře, k vínečku, pivečku, bo niva chce plavat. Možná aj čaj by stačil, ale nebude to ono...