Špenátový quiche s nivou
Sýty slaný koláč vhodný či na raňajky, obed, večeru alebo dokonca aj na túru, či výlet alebo piknik... Je tak dobrý, že jeden Zobraziť celý popisSýty slaný koláč vhodný či na raňajky, obed, večeru alebo dokonca aj na túru, či výlet alebo piknik... Je tak dobrý, že jeden vám zrejme stačiť nebude :-)
porcií
príprava
na 160/180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
125 g |
|
1 ks |
|
25 ml |
|
štipka |
|
Náplň: | |
250 g čerstvý |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
100 g strúhaný |
|
125 g |
|
3 ks |
|
50-100 g prerastená |
|
250 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Z múky, masla, vajíčka, vody a štipky soli pripravíme hladké cesto a zabalíme ho do fólie. Cesto necháme aspoň hodinu odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme (na hrúbku cca 3 až 4 mm ) a vložíme do formy. Poprepichujeme vidličkou.
- 2
Prikryjeme papierom na pečenie a nasypeme suchú fazuľu (tá zaistí, aby sa cesto nenafúklo). Pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 160 stupňov. Odstránime papier s fazuľou. Korpus necháme vychladnúť.
- 3
Medzitým na panvici opražíme nakrájanú slaninu, postupne pridávame cibuľku, cesnak a nakoniec baby špenát... Celé to orestujeme a necháme vychladnúť. Soľ som zatiaľ nepridávala, nakoľko tam je slaninka a pôjde tam ešte syr niva, ktorý je slaný...
- 4
Syry si nastrúhame na hrubšie rezance (parmezán som kúpila už strúhaný a nivu som rozmrvila medzi prstami) a pridáme do špenátového základu...
- 5
Nakoniec v nádobke vymiešame smotanu s vajíčkami, zalejeme špenátovú zmes, premiešame, pridáme korenie a podľa potreby soľ. Špenátová plnka by nemala byť ani moc riedka, ani moc hustá. Plnku nalejeme na predpečený korpus a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 30 minút.
- 6
Necháme vychladnúť a môžeme podávať...
Tiež Špenátový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu