Foto: radox1
Klasika francúzskej-burgundskej kuchyne, ktorá si zaslúži pozornosť. Kvalitným vínom rozhodne nešetríme, nakoľko od neho sa odvíja výsledný chuťový zážitok. Ak nemáme po ruke napr. Zobraziť celý popisKlasika francúzskej-burgundskej kuchyne, ktorá si zaslúži pozornosť. Kvalitným vínom rozhodne nešetríme, nakoľko od neho sa odvíja výsledný chuťový zážitok. Ak nemáme po ruke napr. nejaký pinot noir, môžeme ho kľudne nahradiť našim silným rulandským modrým, alebo cabernetom.
porcie
príprava
na 140 °C
Suroviny
1 ks |
|
1 fľaša |
|
200 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
150 - 200 g malé |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
50 ml hustý |
|
|
|
|
|
|
|
4 ks |
|
|
|
0,5 dl |
|
malé |
|
4 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si marinádu: Kohúta naporcujeme na kusy, takisto zeleninu na kocky, pridáme koreniny, všetko zalejeme kvalitným čer. vínom a necháme odležať jeden alebo dva dni. Do veľkého hrnca vložíme maslo, nakrájanú slaninu na kocky, necháme ju z časti vytopiť a na nej opečieme naporcované mäso, aby sa nám zavrelo, následne vyberieme a dáme bokom. Potom vložíme všetku zeleninu plus šampiňóny, a opekáme do tzv. hnedého základu, pridáme pretlak, ktorý necháme dobre vyrestovat do vyčírenia tuku, a všetko zalejeme vínom spolu s koreninami, v ktorom sa marinoval kohút. Necháme z polovice víno vyvariť, vložíme časti kohúta, prikryjeme hrniec a vložíme ho do rozhorúčenej rúry nastavenej na 140 °C a dusíme 3-4 hodiny. Počas dusenia si rúru nevšímame a ideme si po svojom. Po upečení vyberieme mäso a zeleninu z hrnca a omáčku precedíme. Privedieme ju opäť do varu, pridáme koňak, malé cibuľky, ktoré som nemal, tak som ich nahradil lupeňmi opečenej šalotky. Ak je omáčka riedka, tak ju pomaly zredukujeme - zvaríme na požadovanú konzistenciu, dochutíme soľou, ml. korením, vypneme a na koniec zašľaháme kúsky studeného masla, čím omáčku zaglazujeme. Pre lepší efekt odporúčam na masle opražiť šampiňóny, cibuľky alebo kúsky šalotky aj s petr. vňaťou do hneda a podávať samostatne ku kohútovi. Príloha je voliteľná ,ja som zvolil zemiakovú kašu.
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-licka-/42418-recept.ht...