Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou fotorecept
Foto: cesminaz
Voňavé kysnuté krútené koláče s chuťou kakaa a škorice, v strede s vláčnou sladučkou mandľovou plnkou. Také trocha "luxusnejšie" osie hniezda.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/02/kakaovo-skoricove-kolace-s-mandlovou.html?m=1
porcií
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
300 g |
|
150 g |
|
200 g hustá |
|
cca 2 dl |
|
0,5 dl |
|
1 ks |
|
21 g |
|
1 bal. |
|
0,5 KL |
|
0,5 KL |
|
Plnka 1: | |
200 g mleté |
|
3-4 PL (alebo džem) |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Plnka 2: | |
3 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
50 g (82 %) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Následne pridáme olej, smotanu, bielok a v 1 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať mäkké cesto, ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať :-) Cesto sa nesmie urobiť na polotuhé, lebo tam je tá polohrubá múka, od ktorej by ste pri polotuhom ceste mali potom tvrdšie koláče :-) Hotové cesto napokon bez miesenia len poprášime trochou múky a len upravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto kysnúť na cca 40 minút.
-
2
Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky. Zomleté mandle dobre premiešame s vanilkovým cukrom, soľou, žĺtkom a džemom/lekvárom podľa chuti - ja som dala jahodový :-) Nakoniec zľahka doňho vmiešame ešte vybitú penu z bielka. Ďalej zmiešame v druhej mištičke cukor, kakao a škoricu. A pripravíme si aj kúsok mäkkého masla na potretie cesta.
-
3
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na štvorec hrúbky cca 6-7 mm. Pozdĺž na jeden okraj cesta nanesieme rovnomerne mandľovú plnku. Vynecháme asi 2 cm a zvyšok celého cesta natrieme najprv maslom a následne posypeme kakaovo-škoricovým cukrom. Napokon cesto skrútime do tvaru závinu tak, že najprv mandľovú plnku uzavrieme pozdĺž cestom a okraje popritláčame. To preto, aby ostala pekne oddelená od kakaovej časti :-) A nakoniec už len zľahka skrútime do tvaru závinu.
-
4
Závin pokrájame ostrým nožom na rovnaké kúsky, hrúbky na 2 prsty. Mňe vyšli 13 ks. Ukladáme ich odkrojenou stranou na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme ich žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s troškou mlieka. Keďže je v strede dosť veľa mandľovej plnky, je závin na hmat dosť jemný, takže musíte tie odkrojené kúsky rýchlejšie ukladať :-) Napokon dáme plech ihneď do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 200 °C na 15 minút. Treba si to pre istotu sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Príliš dlho ich ale nepečte, lebo sa len zbytočne vysušia.
-
5
A tu sú už krásne upečené, voňavé koláče ;-P ktoré podľa chuti môžete ešte za horúca potrieť maslom, ale inak nemusíte :-) Je to na vás. Ja nenatieram :-)
-
6
Koláče sú ľahučké a cesto mäkké, na povrchu s jemnou kôrkou :-)
-
7
Koláče chutia fantasticky! Na okrajoch príjemná kakaovo-škoricová chuť a v strede množstvo fajnovej vláčnej mandľovej plnky ;-D Podľa chuti môžete mandle nahradiť aj orechami. Prajem dobrú chuť!
-
8
Viac mojich receptov nájdete aj na https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1
Dakujem ti milá @Monty za dôveru v receptoch :-) koláče sú naozaj velmi chutné! Teším sa, že si kukla na môj blog a že sa ti páči :-) Vdaka za prianie a pozdravujem!
:-) dakujem za pochvalu, si zlatá.
Dakujem za tvoju odozvu, som velmi rada, že ti koláče chutili a že si bola s receptom spokojná :-) S tým kardamónom museli byť tiež výborné!
- je to sladká alebo kysela (sour cream)?
- mizem použiť biely jogurt?
Dakujem Cesminaz.
Zdravím🙂 Neviem aké chuť a konzistenciu majú smotany na slovensku, ale povedala by som že kyslú smotanu určite nedajte, lebo ani moja kyslá nebola. Ak je u vás tá sladká hustá, tak dajte tú, poprípade môžte dať kludne aj grécky 10%ný jogurt🙂
Budem rada ak mi po skúške dáte vedieť🙂