Mäsové hody:
5 omáčok ku kačacím prsiam. Takto budú chutiť zakaždým inak

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

Pripravte kačacím prsiam dobrú spoločnosť v podobe delikátnej omáčky. Toto sú tie najlepšie.



Foto: Shutterstock

Máte chuť na kačacinu, ale celá upečená kačica naporciovaná na veľkom podnose s lokšami, prípadne kapustou vám nič nehovorí? Potom môžete vyskúšať ako alternatívu kačacie prsia. Nielenže sú rýchlo hotové, ale sú aj ľahšie stráviteľné a ak k nim urobíte tú správnu omáčku, môžu chutiť vždy inak.

Na začiatok trocha nevítaná správa - základom každej omáčky ku kačacím prsiam je výpek z pečenia kačice, takže prvýkrát sa bez upečenia tej celej nezaobídete. Keďže výpeku býva dosť a nespotrebujete ho na jedenkrát, môžete ho naporciovať a zmraziť – a budete mať základ na budúce omáčky, keď budete pripravovať len kačacie prsia.

Všetky omáčky sú založené na tom, že k základnému výpeku sa pridávajú ďalšie suroviny, prevaria sa spolu s ním, omáčka sa podľa potreby zredukuje a rozmixuje. Prípadne sa do nej môže môže zašľahať na zahustenie maslo alebo pridať zápražka.

Omáčka z červeného vína

Klasická omáčka k červenému mäsu, stačí pridať do výpeku červené víno, prevariť, zredukovať, prípadne zahustiť a dochutiť. Základom dobrej omáčky je dobré víno. Treba použiť také, ktoré pijete, resp. ktoré budete ku kačici servírovať, rozhodne nie nejaký "patok".

Pomarančová omáčka

Kačka na pomarančoch patrí medzi najväčšie lahôdky francúzskej kuchyne, pomarančová omáčka sa dokonale hodí ku kačacím prsiam. Do výpeku sa pridáva šťava, dužina aj kôra z pomaranča, všetko sa prevarí, zredukuje, rozmixuje a môže sa zahustiť zašľahaním masla.



Foto: Shutterstock

Slivková omáčka

Ide vlastne o rozšírenú verziu omáčky z červeného vína, do ktorej pridáme buď sušené alebo čerstvé nakrájané slivky. Tie necháme dobre rozvariť a omáčku následne rozmixujeme. Môžeme dochutiť trochou medu.

Ázijská omáčka

Kačka patrí medzi najobľúbenejšie druhy mäsa vo východnej Ázii, preto sa oplatí skúsiť aj omáčku inšpirovanú ázijskou kuchyňou. Do výpeku možno pridať sójovú alebo worcesterskú omáčku, kvapku ryžového octu, med a typické prísady ako cesnak či zázvor a exotické korenia podľa vlastnej chuti.

Bez výpeku - balzamiko-medová omáčka

Ak nemáte poruke výpek z pečenia kačice, máme aj tip, ako sa dá urobiť omáčka ku kačacím prsiam aj bez neho. Robí sa z balzamikového octu a medu. Obidve ingrediencie necháme v panvici zredukovať, kým omáčka nezhustne. Výborne sa do nej hodia aj nasekané vlašské orechy.





ANKETA: Chodievate na kačacie hody do špecializovaných reštaurácií?

13,6%



86,4%







Diskusia k článku










TOPlist