Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Šošovicová polievka s mrkvou a párkom

Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 28. októbra 2025
Šošovicová polievka s mrkvou a párkom
Foto: Shutterstock
4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g (hnedá alebo čierna beluga)
2 ks
500 g
Zápražka:
2 PL
1 ks
1 strúčik
1-2 PL
Okrem toho:
4 ks (kvalitné)



Postup

  1. 1

    Šošovicu dôkladne prepláchneme, zalejeme asi 1,5 litrom vody a dáme variť do hrnca spolu s najemno nakrájanou mrkvou a s niekoľkými zrnkami celého čierneho korenia a bobkovým listom. Asi po 30 minútach pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a varíme až do zmäknutia.

  2. 2

    Na masle opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, tak aby sa rozvoňali, ale nezhnedli. Pridáme soľ, múku, rozmiešame, môžeme pridať trochu vody a najlepšie cez jemné sitko nalejeme do polievky. Polievku necháme prevariť.

  3. 3

    Párky nakrájame na kolieska a nasucho opečieme na panvici, pridáme do polievky a premiešame. Na záver ešte polievku dochutíme v dlaniach rozmrveným majoránom.

Diskusia k receptu

kucharka
Dobrá polievka, až som dostala na ňu chuť, určite čoskoro urobím.
Len mne sa zdá, že šošovicu netreba tak dlho variť.