Šošovicová polievka s mrkvou a párkom
Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 28. októbra 2025
mesačník Varecha, 28. októbra 2025

Foto: Shutterstock
4
porcie
porcie
10 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
| 250 g (hnedá alebo čierna beluga) |
|
| 2 ks |
|
| 500 g |
|
|
|
|
|
|
|
| Zápražka: | |
| 2 PL |
|
| 1 ks |
|
| 1 strúčik |
|
|
|
|
| 1-2 PL |
|
| Okrem toho: | |
| 4 ks (kvalitné) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Šošovicu dôkladne prepláchneme, zalejeme asi 1,5 litrom vody a dáme variť do hrnca spolu s najemno nakrájanou mrkvou a s niekoľkými zrnkami celého čierneho korenia a bobkovým listom. Asi po 30 minútach pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a varíme až do zmäknutia.
- 2
Na masle opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, tak aby sa rozvoňali, ale nezhnedli. Pridáme soľ, múku, rozmiešame, môžeme pridať trochu vody a najlepšie cez jemné sitko nalejeme do polievky. Polievku necháme prevariť.
- 3
Párky nakrájame na kolieska a nasucho opečieme na panvici, pridáme do polievky a premiešame. Na záver ešte polievku dochutíme v dlaniach rozmrveným majoránom.
Tiež polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Len mne sa zdá, že šošovicu netreba tak dlho variť.