Jahňacie mäso
Jahňacie mäso

Jahňacie mäso v zelenej palacinke s karfiolovým pyré

Jozef Riska
šéfkuchár Savoy Restaurantu hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 22. apríla 2019
Jahňacie mäso v zelenej palacinke s karfiolovým pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

1 kg
1 ks
1 l
200 g
10 g
100 g
50 g
50 g
20 g
Palacinky:
200 ml
1 ks
70 g
30 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Cherry paradajky umyjeme, vysušíme a rozpolíme. Naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme a dáme do rúry zohriatej na 60 °C na celú noc, kým sa nevysušia.

  2. 2

    Hlavičku cesnaku prekrojíme, položíme na alobal, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Zabalíme a dáme piecť pri 180 °C na 20 minút domäkka.

  3. 3

    Polovicu karfiolu očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme do mlieka. Pridáme soľ a čierne korenie, uvaríme domäkka, scedíme a karfiol rozmixujeme na pyré spolu s očisteným upečeným cesnakom. Pridáme maslo a trošku precedeného mlieka. Z druhej polovice karfiolu odložíme jednu ružičku, z ktorej urobíme hoblinky. Zvyšok blanšírujeme vo vriacej osolenej vode asi 4 minúty, scedíme, necháme vychladnúť a vysušíme. Potom karfiol opečieme na masle.

  4. 4

    Jahňací chrbát umyjeme a očistíme od blán. Naporciujeme na cca 180 g, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej a mäso opekáme zo všetkých strán 4–5 minút. Pridáme nožom rozpučený strúčik cesnaku, dochutíme tymianom, oblievame maslom a opekáme asi 2 minúty, nesmie však prihorieť. Výpek použijeme na omáčku. Jahňací chrbát vyberieme a necháme odležať 5 minút. Z výpeku vyberieme cesnak a tymian, pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, opečieme dohneda, pridáme pokrájanú cibuľu. Spolu restujeme, podlejeme vývarom a zredukujeme o polovicu. Do omáčky primiešame maslo.

  5. 5

    Lesné huby očistíme, vysušíme a opečieme na masle. Dochutíme soľou, čiernym korením a tymianom. Palacinky: Vymiešame cesto a pridáme k nemu rozmixovaný medvedí cesnak s lyžicou oleja. Upečieme palacinky z oboch strán.

  6. 6

    Jahňacinu zabalíme do palaciniek a nakrájame. Podávame s karfiolovým pyré, orestovanými hubami, sušenýmii cherry paradajkami, opečeným karfiolom a pokvapkáme omáčkou. Dozdobíme hoblinkami karfiolu.

Diskusia k receptu