Hovädzie mäso
Hovädzie líčka na pive s džatkami
Autor receptu: redakcia
Postup- Hovädzie líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. V rozohriatom hrnci na bravčovej masti orestujeme líčka. Vyberieme ich
a v tom istom hrnci dotmava orestujeme koreňovú zeleninu
a cibuľu. Pridáme cukor, ktorý
skaramelizuje. Potom pridáme
pretlak, cesnak, stonkový zeler, rascu, celé nové a čierne korenie.
Zalejeme tmavým pivom a pridáme opečené líčka. Dusíme
tak, aby boli zaliate tekutinou.
Prípadne ešte podlejeme
zeleninovým vývarom alebo
vodou. Líčka varíme asi 3 hodiny
domäkka. Po uvarení mäso vyberieme a omáčku prepasírujeme cez sito. Jemne zredukujeme, dochutíme a prípadne
zahustíme kukuričným škrobom.
- Džatky: Očistené zemiaky uvaríme v jemne osolenej
vode. Po uvarení vodu zlejeme, no nie všetku, ale aby jej zostalo
na spodku hrnca pod zemiakmi aspoň 1 cm. Do zemiakov pridáme múku, prikryjeme a necháme zapariť 5 minút.
Pridáme nadrobno nasekaný medvedí cesnak a pučidlom na zemiaky vypracujeme cesto, ktoré má
mať tuhšiu konzistenciu. Vytvarujeme asi 50 g guľôčky alebo hrubé placky a opečieme ich na panvici s malým množstvom tuku.
- Viedenská cibuľa: Nakrájame očistenú červenú
cibuľu na 3 mm krúžky, osolíme štipkou soli a obalíme v zmesi
hladkej múky a mletej červenej
papriky. Pomocou sitka cibuľu
zbavíme nadbytočnej múky
a vyprážame v horúcom oleji na
130 stupňoch. Osušíme na servítke.
- Nakladané uhorky s červenou cibuľou: Do zaváracích pohárov
dáme uhorky a očistenú nakrájanú červenú cibuľu. Prevaríme nálev,
cibuľu a uhorky ním zalejeme, uzatvoríme a dáme sterilizovať
na 15 minút. Vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a necháme
vychladiť.
- Líčka uložíme na stred taniera, prelejeme omáčkou,
obložíme džatkami, dozdobíme viedenskou cibuľou a nakladanými uhorkami s červenou cibuľou.
|