Hovädzie mäso

Hovädzie líčka na pive s džatkami

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Hovädzie líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. V rozohriatom hrnci na bravčovej masti orestujeme líčka. Vyberieme ich a v tom istom hrnci dotmava orestujeme koreňovú zeleninu a cibuľu. Pridáme cukor, ktorý skaramelizuje. Potom pridáme pretlak, cesnak, stonkový zeler, rascu, celé nové a čierne korenie. Zalejeme tmavým pivom a pridáme opečené líčka. Dusíme tak, aby boli zaliate tekutinou. Prípadne ešte podlejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Líčka varíme asi 3 hodiny domäkka. Po uvarení mäso vyberieme a omáčku prepasírujeme cez sito. Jemne zredukujeme, dochutíme a prípadne zahustíme kukuričným škrobom.
  2. Džatky: Očistené zemiaky uvaríme v jemne osolenej vode. Po uvarení vodu zlejeme, no nie všetku, ale aby jej zostalo na spodku hrnca pod zemiakmi aspoň 1 cm. Do zemiakov pridáme múku, prikryjeme a necháme zapariť 5 minút. Pridáme nadrobno nasekaný medvedí cesnak a pučidlom na zemiaky vypracujeme cesto, ktoré má mať tuhšiu konzistenciu. Vytvarujeme asi 50 g guľôčky alebo hrubé placky a opečieme ich na panvici s malým množstvom tuku.
  3. Viedenská cibuľa: Nakrájame očistenú červenú cibuľu na 3 mm krúžky, osolíme štipkou soli a obalíme v zmesi hladkej múky a mletej červenej papriky. Pomocou sitka cibuľu zbavíme nadbytočnej múky a vyprážame v horúcom oleji na 130 stupňoch. Osušíme na servítke.
  4. Nakladané uhorky s červenou cibuľou: Do zaváracích pohárov dáme uhorky a očistenú nakrájanú červenú cibuľu. Prevaríme nálev, cibuľu a uhorky ním zalejeme, uzatvoríme a dáme sterilizovať na 15 minút. Vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a necháme vychladiť.
  5. Líčka uložíme na stred taniera, prelejeme omáčkou, obložíme džatkami, dozdobíme viedenskou cibuľou a nakladanými uhorkami s červenou cibuľou.