Grilované kuracie krídla
Grilované kuracie krídla

Grilované kuracie krídelká s rozmarínovým osúchom bez lepku a hummusom z červenej šošovice

novalim - fotkanovalim, 27. júla 2022. Komerčný recept.
Grilované kuracie krídelká s rozmarínovým osúchom bez lepku a hummusom z červenej šošovice
Foto: novalim

Žiadne leto sa neobíde bez poriadnej grilovačky. Ani v našej bezlepkovej kuchyni to nie je inak. Grilujeme o stošesť, a práve preto vám prinášame fantastický tip v podobe receptu na chrumkavé grilované krídelká v neodolateľnej sójovej marináde. K tomu sme si napiekli voňavý bezlepkový osúch s rozmarínom. Samozrejme, k správnej grilovačke patria aj dipy. My sme dnes vyskúšali hummus z červenej šošovice a grécke tzatziki. Len sa tak za obedom zaprášilo. Čo poviete, vyskúšate náš recept aj vy?
Zdroj: www.novalim.sk

4
porcie
90 minút
príprava
20 + 25 + grilovanie minút
tepelná úprava

Suroviny

12 ks
2 PL
2 strúčiky
2 PL tekutý
4 PL
1/2 PL
Osúch:
360 g + na pomúčenie dosky
20 g
330 ml
2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL (+ na potretie)
2 vetvičky
1 ks
Hummus z červenej šošovice:
4 ks
4 PL
1/2 ČL
1/3 šálky
1 hrsť (+ na posypanie)
1 strúčik
1 PL
2-3 PL
1/4 ČL (nemusí byť)
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
 (na ozdobu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie krídelká umyjeme, osušíme papierovým obrúskom a každé cez kĺbik prekrojíme na polovicu (treba trafiť správne miesto kĺbiku, vtedy sa dá ľahko prerezať). Jemne osolíme. Vo väčšej mise z oleja, sójovej omáčky, medu, citrónovej šťavy a cesnaku pripravíme marinádu. Kuracie krídelká do nej vložíme, dobre spolu premiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke marinovať aspoň 4 hodiny (ideálne však cez noc).

  2. 2

    Pred grilovaním krídelká vyberieme z chladničky aspoň 30 minút vopred, aby získali izbovú teplotu. Grilujeme ich na alumíniovom podnose na rozpálenom grile, pričom počas grilovania otáčame. Grilujeme radšej pomalšie, aby sa prepiekli aj zvnútra a nezhoreli zvonka. Ak nemáme gril, môžeme ich upiecť v rúre a to nasledovne. Krídelká vložíme na plech alebo do zapekacej misy vymastenej trochou oleja tak, aby sa navzájom neprekrývali. Prikryjeme a vo vyhriatej rúre na 200 °C ich pečieme približne 40 minút. Potom misu odokryjeme, zvýšime teplotu na 220 °C a dopečieme ešte asi 10-15 minút dochrumkava. Po dopečení prikryjeme alobalom, aby hneď nevychladli.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme cesto na osúch. V malej miske zmiešame mlieko, cukor a droždie a necháme postáť, kým nevznikne kvások (na povrchu sa objavia bublinky). Z múky, soli, oleja a hotového kvásku vypracujeme hladké cesto. Ak by sa cesto lepilo, môžeme pridať ešte trochu múky. Vypracované cesto v mise prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (trvá to asi 40 minút).

  4. 4

    Vykysnuté cesto ešte trochu premiesime a na doske rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm. Prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme trochou olivového oleja, ktorý sme zmiešali s lístkami rozmarínu. Nakoniec posypeme hrubozrnnou soľou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 170-180 °C 15-20 minút. Pre zlatistú farbu osúcha, ho môžeme potrieť rozšľahaným vajcom 5 minút pred dopečením. Po dopečení osúch necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky. Osúch si môžeme pripraviť aj vopred. Po vychladnutí ho nakrájaný zamrazíme v igelitových vreckách a na hostinu len necháme rozmraziť. Bude ako čerstvý.

  5. 5

    Hummus môžeme pripraviť, kým nám kysne cesto na osúch. Najprv očistíme mrkvu, nakrájame ju na paličky, pokvapkáme 1 PL olivového oleja, posypeme korením karí, osolíme a okoreníme. Spolu premiešame a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 25-30 minút.

  6. 6

    Šošovicu zalejeme vriacou vodou a povaríme asi 15 minút do zmäknutia. Potom scedíme. Vlašské orechy nasucho opražíme na panvici a necháme ich vychladnúť. Do mixéra vložíme uvarenú šošovicu, upečenú mrkvu a vlašské orechy. Pridáme citrónovú šťavu, cesnak, tahini pastu, zvyšné 3 PL olivového oleja a všetky koreniny. Dobre spolu rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením. Ak je zmes príliš hustá, pridáme olivový olej. Hummus naložíme do misky, posypeme petržlenovou vňaťou a trochou opečených vlašských orechov. Prípadne ešte pokvapkáme olivovým olejom.

  7. 7

    Ku grilovaným krídelkám podávame šalát z listovej zeleniny, šošovicový hummus a rozmarínový osúch. Dobre sa však hodia aj grécke tzatziki.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha