Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami fotorecept
Foto: izabella929
Dnešný obed kuracie žalúdky so zeleninou krájanou na paličky, vínom a smotanou na obľúbený spôsob grófa Eszterházyho
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 bal |
|
80 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
100 ml |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
|
|
štipka |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
Príloha - nokerle zelené: | |
200 g |
|
80 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
hrsť (nakrájaná na drobno) |
|
|
Postup
-
1
Pripravila som si najprv žalúdky. Umyla, osušila a nakrájala na menšie kúsky. Nakrájala som si aj slaninu a pripravila cibuľu.
-
2
Na rajnicu som dala vytopiť nakrájanú údenú slaninu.
-
3
Pridala som nakrájanú cibuľu a opiekla.
-
4
Pridala som kuracie žalúdky. Všetko som pomiešala a nechala som dusiť, pokiaľ sa všetka tekutina neodparila.
-
5
V strede som urobila vareškou priestor pre červenú mletú papriku, aby sa mohla opiecť na masti a uvoľnila svoju chuť a farbu. Potom som všetko zmiešala, pridala som kečup.
-
6
Kuracie žalúdky som podliala len malým množstvom vody, teda tak, aby boli žalúdky ponorené.Pridala soľ,korenie, štipku rasce, bobkový list, nové korenie a celé čierne korenie.Dusila som na slabšom plameni a počas dusenia som podlievala len malým množstvom vody.
-
7
Keď boli žalúdky mäkké, pridala som k nim zeleninu na paličky. Nechala som ich chvíľu prejsť varom a pridala som víno. Zelenina potrebuje asi 10 min. a je uvarená. Pripravila som som smotanu s múkou.
-
8
Pridala som smotanu zmiešanú s múkou. Trošku som povarila a jedlo bolo hotové.
-
9
Pokiaľ sa žalúdky dusili, pripravila som si cesto na zelené nokerle. Robím ich vždy z hladkej múky, do ktorej zamiešam tretinu polohrubej múky. Pridala som vajce, soľ a nakrájanú petržlenovú vňať nakrájanú na drobno. Všetko som zmiešala. Na nokerle nikdy nevymiešam cesto úplne, len trošku zmiešam s vodou. Cesto sa počas sádzania zmieša a sú omnoho ľahšie. Do vriacej vody som sádzala nokerle.
-
10
Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.
-
11
Hotové jedlo so servírovala na taniere. Prajem vám dobrú chuť. Jedlo je znamenité.
Nie len pán gróf Eszterházy, ale aj bača z Očovej boli veľký gurmán. Éj, bisťubohu, veru si ten bača vedeli pošmakovať aj na onakvejších dobrotách, pán gróf by mu veru mal čo závidieť.
Verím ti @pusta , mne sa jej recepty ale ozaj páčia.
@rela ,@arnilka ,@sracz , aj všetci ostatní ďakujem pekne za milé komentáre.-)