Foto: sracz
Ďalšia „klasika“ z nostalgických spomienok na moje dávne detstvo. Každý člen našej rodiny mal svoje „One Favorite Dish“ alias obľúbené jedlo! Môj láskavý otec Zobraziť celý popisĎalšia „klasika“ z nostalgických spomienok na moje dávne detstvo. Každý člen našej rodiny mal svoje „One Favorite Dish“ alias obľúbené jedlo! Môj láskavý otec by sa bol najradšej „kúpal“ v rizote. Po našom dvore na Barčianskej pod Šibenou horou, sa potulovalo množstvo pernatej i chlpatej hávede. Koncom každej jesene sa vykonával ich „výrad“ a tak chutných vnútorností z hydiny bolo po ko… náre. To je od tade, až hen do pi… vnice! Tu som kúpil dve balenia „zuziek“, ryžu nahradil orzom a varilo sa!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ks väčšia |
|
500-700 g |
|
3-4 ks |
|
3-4 strúčiky |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
2 ČL |
|
1 PL čerstvý strúhaný |
|
2-3 PL domáci |
|
350-500 ml (alebo voda) |
|
2-3 čerstvé stonky |
|
Postup
-
1
veľkú červenú cibuľu som postrúhal na veľkých „slzičkách“ a krátko orestoval na „mixe“ bravčovej masti a slnečnicového oleja; potom som k cibuli priložil umyté a dočistené kuracie žalúdky (zuzky), ktoré som krátkym dusením, nechal vo vlastnej šťave „zatiahnúť do biela“
-
2
pridal som k nim pokrájané zelerové stonky,
-
3
pretlačené strúčiky cesnaku, premiešal a opäť nechal krátko podusiť
-
4
až teraz som základ „doladil“ korením: polievkovou lyžicou sladkej mletej červenej papriky, soli a ~ ML čerstvo mletým čiernym korením; mám ešte zásobu korenia na hydinové mäso (Szeged) 2 KL, pikantný kápiový krém vlastnej výroby 2÷3 PL, aj čerstvý strúhaný ďumbier PL (ale ani práškový nič nepokazí; to hlavne na dobré trávenie), čo výslednú chuť finálneho produktu iba zvýrazní; všetko nežne premiešať, krátko podusiť,
-
5
podliať slabým ½ litrom kuracieho vývaru (ak nie je, podliať horúcou vodou), priložiť ligurček, nechať zvrieť, zdroj tepla snížiť na minimum (tzv. režim „buľkotaňe“) a tak za dobrú hodinu hotovo; ak je potrebné, dochutiť a podávať
-
6
pre pani, u ktorej bývam, na požiadanie s petržlenovou ryžou a paprikou,
-
7
ale ja radšej pomiešané á la rizoto so slovenskou ryžou (orzom) a mesiačikmi paradajky
-
8
takto to vyzerá na tanieri
-
9
pre záujemcov krátky exkurz do prípravy petržlenovej ryže: hrnček umytej ryže krátko popražím na „filme“ oleja, pridám dobrú hrsť pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate (aj s halúzkami), zalejem 2 hrnčekmi horúcej vody, pridám KL soli, zamiešam, privediem do varu, vložím PL masla, prikryjem a keď sa po „vyfučaní“ vody v ryži objavia dierky, vypnem zdroj tepla, premiešam a zakrytú, nechám krátko „dôjsť“ na platni; … fertig Maruško, prikri sa!
Diskusia k receptu