Kuracie žalúdky
Eszterházy kuracie žalúdky so zelenými nokerlami (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Dnešný obed kuracie žalúdky so zeleninou krájanou na paličky, vínom a smotanou na obľúbený spôsob grófa Eszterházyho
4 porcie |
10 minút príprava |
50+10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravila som si najprv žalúdky. Umyla, osušila a nakrájala na menšie kúsky. Nakrájala som si aj slaninu a pripravila cibuľu.
- Na rajnicu som dala vytopiť nakrájanú údenú slaninu.
- Pridala som nakrájanú cibuľu a opiekla.
- Pridala som kuracie žalúdky. Všetko som pomiešala a nechala som dusiť, pokiaľ sa všetka tekutina neodparila.
- V strede som urobila vareškou priestor pre červenú mletú papriku, aby sa mohla opiecť na masti a uvoľnila svoju chuť a farbu. Potom som všetko zmiešala, pridala som kečup.
- Kuracie žalúdky som podliala len malým množstvom vody, teda tak, aby boli žalúdky ponorené.Pridala soľ,korenie, štipku rasce, bobkový list, nové korenie a celé čierne korenie.Dusila som na slabšom plameni a počas dusenia som podlievala len malým množstvom vody.
- Keď boli žalúdky mäkké, pridala som k nim zeleninu na paličky. Nechala som ich chvíľu prejsť varom a pridala som víno. Zelenina potrebuje asi 10 min. a je uvarená. Pripravila som som smotanu s múkou.
- Pridala som smotanu zmiešanú s múkou. Trošku som povarila a jedlo bolo hotové.
- Pokiaľ sa žalúdky dusili, pripravila som si cesto na zelené nokerle. Robím ich vždy z hladkej múky, do ktorej zamiešam tretinu polohrubej múky. Pridala som vajce, soľ a nakrájanú petržlenovú vňať nakrájanú na drobno. Všetko som zmiešala. Na nokerle nikdy nevymiešam cesto úplne, len trošku zmiešam s vodou. Cesto sa počas sádzania zmieša a sú omnoho ľahšie. Do vriacej vody som sádzala nokerle.
- Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.
- Hotové jedlo so servírovala na taniere. Prajem vám dobrú chuť. Jedlo je znamenité.