Zemiakové guľky so slivkami z kompótu
Zo včerajšieho obedu nám ostali uvarené nové zemiaky, tak som neplánovane spravila zemiakové slivkové guľky.
Suroviny
Zemiakové cesto: | |
350 g uvarené |
|
1 ks (veľkosť M) |
|
9 PL (+ 2 PL na posypanie dosky) |
|
2 PL |
|
Slivková náplň: | |
(z kompótu, bez šťavy) |
|
|
|
Posýpka a poliatie: | |
domáca |
|
|
|
|
Postup
-
1
V reze:
-
2
Dobrú chuť prajem:
-
3
Lyžice surovín som dávkovala s malým kopcom. Zemiaky sa varili v osolenej vode, tak som už nedávala do cesta soľ. Scedené slivky z kompótu som zasypala nahrubšie ručne nadrvenými piškótami. Dala som variť vodu.
- 4
Cesto: Zemiaky popučím, vymiešam ručne s uvedenými surovinami, dopracujem na múkou posýpanej doske. Rozvaľkám a z cesta nakrájam štvorce – vyšlo mi 11 kusov. Naplním zmesou sliviek s piškótami a vytvarujem gule o priemere okolo 5,5 cm.
- 5
Vložím do vriacej vody. Porúšam ich jemne vareškou, aby sa neprilepili na dno hrnca. Od vyplávania na povrch varím 10 minút. Uvarené vyberám menším sitkom na drušľák – cedník, aby stiekla voda.
- 6
Vo väčšej miske všetky guľky posypem nasucho opraženou strúhankou, práškovým cukrom a omastím rozpusteným maslom. Na tanieri si každý ešte môže pridať to, čoho chce viac... Chutili vynikajúco.
Tiež slivkové gule:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 4
Diskusia k receptu