Kubánske národné jedlo Arroz Congrí
Arroz Congrí, čo je ryža s čiernou fazuľou, sa na Kube považuje za národné jedlo,...
Sýty šošovicový šalát
Šošovicu necháme namočenú odstáť asi hodinu a následne ju uvaríme (pozor nerozvariť). Uvarenú ju scedíme a...
Kuskusový šalát so stonkovým zelerom
Mám rada kuskus ako univerzálnu potravinu. Hodí sa nielen ako príloha, ale aj ako základ šalátov a iných jedál....
Mujadara - libanonská ryža so šošovicou
Mujadara - tradičny pokrm z Blízkeho východu, konkrétne Libanonu. Tvorí ho ryža a šošovica s jednoduchými konreninami....
Cícerová polievka so stonkovým zelerom
Neobvyklá kombinácia strukovín - cíceru a stopkového zeleru vytvára krásny chuťový zážitok. Vyskúšate?
Domáci ryžový nápoj
Domáci ryžový nápoj je skvelou alternatívou k mlieku a je ideálny pre tých, ktorí sú intolerantní na laktózu, majú alergiu na orechy alebo sóju, alebo dodržiavajú vegánsku stravu....
Zdravé guľky z jačmenných krúp
Jačmenné krúpy uvaríme vo vode, scedíme a necháme vychladnúť. V sekáčiku krúpy zomelieme. Nie...
Restovaná ryža s paprikou
Jednoduché a rýchle jedlo, ktorým odľahčíte stravu po Vianociach.
Praženica s paradajkami a feta syrom
Na podobnej praženici si pochutnávala operná speváčka Adriana Kučerová v jednej gréckej krčmičke.
Pečené pučené zemiaky
Zemiaky umyjeme a vcelku uvaríme v osolenej vode. Plech vystelieme papierom na pečenie a vysypeme naň...
Hŕstková polievka
Hŕstku premyjeme a vopred namočíme asi na hodinu. Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme na troche oleja spolu...
Karfiolová polievka
Mrkvu, petržlen a zeler nastrúham na hrubom strúhadle alebo nakrájam na menšie kocky. V hrnci...
Hubová polievka
Keď rastú, tak je to fajn. Pochutnáme si na nich v akejkoľvek podobe. Že...
Naše obľúbené pečené zemiaky
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na hrubšie hranolky. Umyjeme ich a necháme dobre odkvapkať.
Sterilizovaná fazuľa v slano-sladkom náleve
Už dostať kúpiť fazuľu v plechovkách, ale keď sa nám urodilo dosť, tak som časť...
Sterilizovaný základ na paradajkovú polievku
Pri zaváraní trochu roboty, ale v zime si uvaríme polievku ako z čerstvých paradajok.
Ľahké mrkvové karbonátky
Naša mama nám toto tradičné jedlo varila často. Karbonátky robila z uvarenej a postrúhanej mrkvy vyprážané na bravčovej masti. Dosť sýte pre dorastajúcich chlapcov....
Krémová tekvicová polievka so zemiakmi
Voňavá krémová tekvicová polievka počas jesene zasýti aj zahreje. A nielen žalúdok, ale aj dušu, pretože sa v nej dajú krásne zužitkovať varené zemiaky zo včerajšieho obeda a nič tak nevyjde nazmar....
Jednoduchý zemiakový šalát bez majonézy
Výborná príloha k pečenému aj vyprážanému mäsku či zelenine. Na tento jednoduchý zemiakový šalát potrebujete len...
Špaldovo-ražný kváskový chlieb 1,2 kg
Časovo nenáročný recept na osvedčený, lahodný kváskový chlieb s použitím autolýzy a fermentolýzy....
Špagety Pomodoro (s paradajkovou omáčkou)
Sú to naše najobľúbenejšie špagety, rýchlo a jednoducho hotové za pár minút.
Polievka z maslovej tekvice s hubami shiitake
Všetku pripravenú zeleninu si očistíme a nakrájame.
Zeleninový šalát z rúry
Vychutnajte si baklažán, paradajky a kopu ďalšej zeleniny. Olivový olej a feniklové semienka dodávajú tomuto...
Pohánka s hubami a rukolou
Pohánka je zdravá a na prípravu jedál veľmi vďačná surovina. Dá sa použiť na prípravu rozličných...
Krémová polievka z červenej šošovice (Mercimek çorbası)
Táto skvelá polievka z červenej šošovice je veľmi jednoduchá, rýchla a naozaj len z mála surovín....
Polievka zo sladkých zemiakov s jablkom
Výborná polievka na chladné jesenné večery. Malá obmena - trochu exotiky v polievke nezaškodí :-)
Beluga šošovica s limetkovou ryžou a tofu z jedného hrnca
Milujem tieto spojenia chutí! Beluga šošovica s limetkovou ryžou a tofu je jednoduchý a veľmi chutný recept z jedného hrnca, ktorý môžete servírovať do pol hodinky....
Focaccia - taliansky chlebový posúch
Focaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru....
Cícerovo-kelová polievka
Na oleji si opražíme nakrájaný pór, nakrájaný stonkový zeler a nakrájanú papriku.