Celozrnné žemle
Celozrnné žemle

Celozrnné žemle cez noc fotorecept

elixir - fotkaelixir, 4. decembra 2025
Celozrnné žemle cez noc (fotorecept)
Foto: elixir

Cesto dám kysnúť cez noc a ráno z neho potom pečiem čerstvé žemličky na raňajky. V chladničke ostane čerstvé približne 48 hodín.
Zdroj: Dinkelbrötchen über Nacht

10-12
porcií
10 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Suroviny

300 g
100 g
10-11 g čerstvé
5-10 g
3 g kryštálový
380 ml studená



Postup

  1. 1

    Do 50 ml vody rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Premiešame, aby sa droždie rozpustilo a necháme stáť.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejeme hladkú i celozrnnú múku, pridáme soľ a premiešame, aby sa rovnomernejšie prerozdelili.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy vlejeme droždie s vodou. Pridáme zvyšných 330 ml vody a premiešame.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Miešame vareškou tak dlho, kým sa všetky sypké a mokré suroviny kompletne prepoja. To znamená, že už nevidno žiadnu suchú múku.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej miešať netreba, stačí misu prikryť a vložiť na 12 hodín do chladničky.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 12 hodinách cesto môžeme vybrať. Pomocou dvoch polievkových lyžíc začneme tvarovať žemle.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Berieme jeden a pol plnšej lyžice cesta na jeden kus. Ukladáme na papier na pečenie a tvarujeme trochu do plocha.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme piecť do predhriatej rúry, horný a dolný ohrev. Zvyšné cesto, ak sme neminuli všetko, odložíme späť do chladničky. (Ja využijem dávku cesta v tomto recepte na dva-tri razy, čiže na jeden raz pečiem zhruba 4 až 6 žemličiek.)

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rada ich posýpam semiačkami, hrubými ovsenými vločkami či celou rascou.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rozkrojená žemľa. Vnútro je vláčne (tentoraz som doň pridala mimo základného receptu aj trochu vlašských orechov, pre zmenu).

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tip 1: Múka sa dá samozrejme obmieňať, nemusí byť len špaldová. Aj sa dá celozrnná z časti nahradiť napríklad hrubou. Čím viac hrubej, tým viac bude pečivo naberať chlebovú konzistenciu. Ak nahrádzame celozrnnú hladkou múkou, treba zas ubrať z vody.

  12. 12

    Tip 2: Pri 2. bode sa dajú pridať do cesta ľanové semiačka, ovsené vločky, alebo na hrubo posekané vlašské orechy, či kúsky smaženej cibule. Dôležité je si pritom uvedomiť, či tieto dodatočné suroviny taktiež budú absorbovať vlhkosť. A podľa toho ich prípadne pred pridaním máčať. Online (napr. na Vareche) sa dajú ohľadne toho dohľadať rady od skúsených pekárok.

    Celozrnné žemle cez noc (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Zajímavé žemličky, celkem zajímavý postup.
1x elixir