Cestovinový šalát
Cestovinový šalát

Cestovinový šalát s klíčkami mungo fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 5. mája 2025
Cestovinový šalát s klíčkami mungo (fotorecept)
Foto: tejaja

Mungo fazuľku mám doma vždy, používam ju výhradne na klíčky. Väčšinou ňou posýpam šaláty. Klíčky nám chutia.

2
porcie
15 (+ klíčenie) minút
príprava

Suroviny

250 g (menší druh)
1 hrsť (podľa chuti, použila som portulák zimný)
150 g
3 PL
100 g
1 KL
1 KL
2 PL




Postup

  1. 1

    Mungo klíčky si musíme pripraviť s predstihom. Do menšej misky alebo hlbokého taniera dáme hrsť mungo fazuliek a zalejeme vodou. Necháme stáť niekoľko hodín. Potom vodu zlejeme. Necháme pri izbovej teplote a každé ráno a večer zalejeme vodou, ktorú hneď zlejeme. Po 2-4 dňoch začnú fazuľky klíčiť. Závisí to od teploty. Necháme ich klíčiť, kým klíčky nedosahujú veľkosť 0,5-1 cm. Potom ich použijeme.

  2. 2

    Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Scedíme, necháme odkvapkať a ihneď premiešame s olejom.

    Cestovinový šalát s klíčkami mungo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme portulák (alebo iný malý šalát), na polovice nakrájané paradajky a premiešame.

    Cestovinový šalát s klíčkami mungo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V octe rozmiešame chilli a pridáme do šalátu spolu so sezamovými semienkami. Premiešame.

    Cestovinový šalát s klíčkami mungo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Porcie na tanieri posypeme mungo klíčkami a podávame.

Diskusia k receptu

chemik
Jo, kdyby tenkrát v Německu ty komerčně prodávané klíčící fazolky často proplachovali čerstvou vodou jako vy, mohlo několik lidí přežít.
1x zolik
tejaja
@chemik (5.5.2025 18:19) O čo išlo?
Aj u nás som pred časom videla predávať v obchode klíčky, ale to by ma ani nenapadlo kúpiť, také veci zásadne robím sama.