Pšenový šalát s portulákom zimným fotorecept
Portulák zimný je u nás skoro neznáma listová zelenina, ktorá má veľkú výhodu v tom, že jej listy rastú v zime a skoro na Zobraziť celý popisPortulák zimný je u nás skoro neznáma listová zelenina, ktorá má veľkú výhodu v tom, že jej listy rastú v zime a skoro na jar, kedy nie je dostatok čerstvej zeleniny. Má menšie, jemné a chuťovo výborné listy, takže sa dá výhodne používať čerstvý do šalátov a dá sa pestovať aj na balkóne. Vytvára nízku ružicu, ktorej po odrezaní listov dorastajú nové. Ak kvety necháme vysemeniť, vyrastú nové rastliny. Inak sa semená vysievajú v januári, februári alebo potom od septembra do decembra.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pšeno uvaríme v osolenej vode. Scedíme a necháme úplne vychladnúť.
-
2
K pšenu primiešame olivy a na polovice narezané paradajky.
-
3
Vmiešame portuláka.
-
4
Všetky suroviny na zálievku premiešame a vlejeme do šalátu.
-
5
Dobre premiešame a podávame.
Portulák by sa dal nahradiť polníčkem, má podobnú chuť, len je jemnejší, ale to by nevadilo. :)
Inak na balkóne v truhlíkoch každý rok pestujem aj perilu a mizunu. Vyzerajú pekne a mám po ruke čerstvé listy kedykoľvek.
Jáhly (pšeno) robím bežne, objednávam si ich z mlyna v 5 kg vrecku, rovnako ako iné veci. Ale kašu nemusím ani ja. :))) Vyskúšaj iné jedlá, jáhly sú fakt dobré. Daj im šancu.