Pšenový šalát
Pšenový šalát

Pšenový šalát s portulákom zimným fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 13. apríla 2025
Pšenový šalát s portulákom zimným (fotorecept)
Foto: tejaja

Portulák zimný je u nás skoro neznáma listová zelenina, ktorá má veľkú výhodu v tom, že jej listy rastú v zime a skoro na Zobraziť celý popisPortulák zimný je u nás skoro neznáma listová zelenina, ktorá má veľkú výhodu v tom, že jej listy rastú v zime a skoro na jar, kedy nie je dostatok čerstvej zeleniny. Má menšie, jemné a chuťovo výborné listy, takže sa dá výhodne používať čerstvý do šalátov a dá sa pestovať aj na balkóne. Vytvára nízku ružicu, ktorej po odrezaní listov dorastajú nové. Ak kvety necháme vysemeniť, vyrastú nové rastliny. Inak sa semená vysievajú v januári, februári alebo potom od septembra do decembra.

3
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
150 g
150 g
2 hrste
Zálievka:
z 2 limetiek
2 PL
2 PL
1 PL
1 KL
1 strúčik
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Pšeno uvaríme v osolenej vode. Scedíme a necháme úplne vychladnúť.

    Pšenový šalát s portulákom zimným (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K pšenu primiešame olivy a na polovice narezané paradajky.

    Pšenový šalát s portulákom zimným (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vmiešame portuláka.

    Pšenový šalát s portulákom zimným (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetky suroviny na zálievku premiešame a vlejeme do šalátu.

    Pšenový šalát s portulákom zimným (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobre premiešame a podávame.

Diskusia k receptu

chemik
Tohle bych si rád udělal neb ani nepamatuji, kdy jsem pšeno dělal naposled. Portulák-šruchu zelnou nemaje ani neznaje , bych podle vzhledu nahradil polníčkem - kozlíčkem polným, ale jestli to je i náhrada chuťová, netuším. A když už olivy, tak možná místo cherry rajčata sušená. Ale to už se omlouvám, že vám lezu do receptu příliš.
1x haji
tejaja
@chemik (14.4.2025 12:10) Neospravedlňujte sa, vaše komentáre sú vždy vecné, rozumné a aj poučné. :)
Portulák by sa dal nahradiť polníčkem, má podobnú chuť, len je jemnejší, ale to by nevadilo. :)
Inak na balkóne v truhlíkoch každý rok pestujem aj perilu a mizunu. Vyzerajú pekne a mám po ruke čerstvé listy kedykoľvek.

mijaita
Šruchu jsem si dovezla jednou ze Slov od kamaradky, moc mi chutnala. Od te doby, uz nemela. Pšeno (jáhly) jsem ochutnala kdysi jako kasi, neoslovila. Delas je bezne? Receptu je mnoho, ze bych zas nekdy zkusila? Moc hezky rc i s barevnou fotkou!
1x haji
tejaja
@mijaita (15.4.2025 10:54) Ďakujem, :)
Jáhly (pšeno) robím bežne, objednávam si ich z mlyna v 5 kg vrecku, rovnako ako iné veci. Ale kašu nemusím ani ja. :))) Vyskúšaj iné jedlá, jáhly sú fakt dobré. Daj im šancu.


1x haji