Trendy:
Grandes sauces basiques - veľké základné omáčky vo francúzskej kuchyni

Andrea Červenková v spolupráci so Silviou Hažírovou, 26. februára 2014     15 minút čítania

Omáčky sú základným prvkom v kuchyniach celého sveta. Prečítajte si zaujímavosti o piatich veľkých základných omáčkach francúzskej kuchyne.


Foto: Shutterstock


Trochu omáčkovej teórie na úvod

Omáčky môžu mať kvapalnú, krémovú alebo polotuhú konzistenciu. Používajú sa na servírovanie s pokrmom alebo pri príprave rôznych jedál. Omáčky sa bežne nekonzumujú samostatne, ale dodávajú chuť, tekutosť a vizuálnu príťažlivosť inému pokrmu. Omáčka je pôvodne francúzske slovo prevzaté z latinského salsa, čo znamená solené. Asi najstaršia zaznamenaná omáčka je garum, rybacia omáčka používaná starovekými Grékmi. Omáčky potrebujú tekutý komponent, ale niektoré omáčky (ako napríklad pico de gallo salsa alebo chutney) môžu obsahovať viac prvkov pevnej zložky ako kvapalnej.

História francúzskych omáčok

Ako prvým sa budeme venovať francúzskym omáčkam, sú totiž základom väčšiny francúzskych jedál. Omáčky vo francúzskej kuchyni sa datujú do stredoveku. Vo vtedajšom kuchynskom repertoári ich už v tom čase boli stovky. V klasickej francúzskej kuchyni (19. a 20. storočia až po modernú kuchyňu) začali omáčky definovať hlavné charakteristiky francúzskej kuchyne.


Foto: Shutterstock


Grandes sauces basiques

V 19. storočí kuchár Marie-Antoine Carême vytvoril rozsiahly zoznam omáčok, z ktorých mnohé mali pôvodnú receptúru. Nie je známe, za koľko omáčok je zodpovedný, ale odhaduje sa, že sú ich stovky. Krémové omáčky – čo sú najviac populárne formy omáčok po celom svete, boli súčasne vytvorené iným kuchárom – Dennisom Leblancom, pracujúcim v rovnakej kuchyni ako Carême. Za štyri grandes sauces basiques (veľké základné omáčky) považoval espagnole (španielsku), velouté (zamatovú), allemande (nemeckú) a béchamel (bešamelovú), z ktorej bolo vytvorených veľké množstvo petites (malých) omáčok.

V 20. storočí šéfkuchár Auguste Escoffier pozmenil zoznam základných omáčok od kuchára Carême v štyroch vydaniach jeho klasiky Le Guide Culinaire a jej skrátenom anglickom preklade A Guide to Modern Cookery (Sprievodca moderného varenia). Vynechal nemeckú omáčku, lebo domnieval, že je to variácia omáčky zamatovej a doplnil omáčku hollandaise (holandskú) a tomate (paradajkovú). Týmto definoval päť základných omáčok, ktoré sa vo francúzskej kuchyni používajú dodnes.


Espagnole sauce (španielska omáčka)



Foto: Shutterstock


Podľa príbehu, španielski kuchári princeznej Anny, ktorá bola nevestou Ľudovíta XIII., pomáhali pripravovať ich svadobnú hostinu, pričom navrhli zlepšiť francúzsku hustú hnedú omáčku španielskymi paradajkami. Táto nová omáčka mala okamžitý úspech a ako prejav vďaky bola pomenovaná na počesť svojich tvorcov.

Základ tejto omáčky je v príprave veľmi tmavej hnedej zápražky, do ktorej sa pridáva teľací vývar alebo voda spolu s opečenými kosťami, kúskami hovädzieho mäsa, zeleniny a rôznymi koreninami. Táto zmes sa nechá postupne redukovať. Paradajkový pretlak alebo pyré sú pridané ku koncu procesu, pričom omáčka sa ďalej redukuje.

Odvodené omáčky

Hnedá omáčka
Omáčka so základom mäsového vývaru zahustená redukovaním, niekedy pridaním hnedého roux (zápražka – rozpustené maslo zmiešané s múkou).

Demi-glace
Demi-glace (v preklade poleva alebo glazúra) je hutná hnedá omáčka, používaná samostatne alebo ako základ pre iné omáčky. Tradične pripravovaná kombináciou rovnakých dielov teľacieho vývaru a španielskej omáčky, zmes sa potom redukuje na polovicu. Bežné varianty tejto omáčky v pomere jedna k jednej sú zmes hovädzieho alebo kuracieho vývaru a španielskej omáčky, takéto sa potom nazývajú hovädzie demi-glace (demi-glace au boeuf) alebo kuracie demi-glace (demi–glace au poulet).

















Velouté sauce (zamatová omáčka)



Foto: Shutterstock


Na jej prípravu sa používa ľahký vývar (pri príprave ktorého neboli kosti najprv pečené, len varené), ako napr. kurací alebo rybací. Je zahustená svetlou zápražkou skladajúcou sa z rovnakých dielov masla a múky, dochutená soľou a korením.

Odvodené omáčky

Allemande sauce (nemecká omáčka)
Pripravuje sa pridaním niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy, žĺtka a smotany do zamatovej omáčky.

Bercy sauce (omáčka Bercy)
Do rybacej zamatovej omáčky sa pridá šalotka, biele víno, citrónová šťava a petržlenová vňať.

Poulette sauce (omáčka Poulette)
Jej príprava spočíva v pridaní húb, nasekanej petržlenovej vňate a citrónovej šťavy do zamatovej omáčky.









Hollandaise sauce (holandská omáčka)



Foto: Shutterstock


Je to emulzia z vaječného žĺtka a tekutého masla zvyčajne ochutená citrónovou šťavou, soľou a trochou bieleho alebo kajenského korenia. Vzhľad má svetložltý a nepriehľadný, je hladká a krémová. Chuť je bohatá a maslová, s jemnou príchuťou pridanej kyslej zložky, napríklad citrónovej šťavy. Kyslá chuť však nemá byť veľmi silná, aby neprebila chuť jedla, s ktorým sa podáva.

Holandská omáčka vyžaduje určitú zručnosť a prax pri jej príprave. Riadne uvarená má byť hladká a krémová, bez náznaku oddelenia. Najlepšie je, ak sa pripravuje a podáva teplá, ale nie horúca. Existuje niekoľko metód na prípravu holandskej omáčky, všetky však vyžadujú nepretržité šľahanie metličkou.

Verí sa, že meno dostala pri príležitosti návštevy holandského kráľa vo Francúzsku, keď kuchári chceli napodobniť istú holandskú omáčku. Holandská omáčka je dobre známa ako kľúčovú zložka Eggs Benedict (americké raňajkové jedlo, ktoré sa skladá z dvoch polovíc anglických muffinov obložených šunkou alebo slaninou, volským okom a navrchu poliate holandskou omáčkou). Holandská omáčka sa často podáva so zeleninou, ako je napríklad dusená špargľa.

Odvodené omáčky

Béarnaise sauce (omáčka Béarnaise)
Je to najbežnejšia odvodená omáčka od omáčky holandskej. Je v nej nahradený regulátor kyslosti (ocot alebo citrónová šťava) redukovaným octom a je doplnená šalotkou, čerstvou trebuľkou, čerstvým estragónom a drveným korením. Omáčka Béarnaise a jej odvodeniny sú často používané na steak alebo iné grilované mäsá a ryby.

Bavaroisu sauce (omáčka Bavaroisu)
Do holandskej omáčky sa pridá smotana, chren a tymian.

Crème Fleurette sauce (omáčka Crème Fleurette)
Je holandskou omáčkou s pridaním crème fraîche.












Béchamel sauce (bešamelová omáčka)



Foto: Shutterstock


Je pomenované po marquis de Béchamel, ktorý bol finančník a mal čestnú funkciu hlavného sluhu Ľudovíta XIV. Bešamelová omáčka sa tradične vyrába tak, že do roztopeného masla sa pridá rovnaké množstvo múky, čím sa vyrobí roux (zápražka), ktorá sa varí na miernom ohni za stáleho miešania. Keďže je to biela omáčka, je potrebné, aby nedošlo k zhnednutiu zápražky. Potom sa do nej postupne prilieva zohriate mlieko a omáčka sa varí, kým nezhustne a nedosiahne hladkú konzistenciu. Podiel zápražky a mlieka určuje hustotu omáčky, zvyčajne je to však jeden až tri polievkové lyžice múky a masla na šálku mlieka. Na dochutenie sa pridáva soľ a biele korenie, v Taliansku aj štipka strúhaného muškátového oriecha. Pri zohrievaní mlieka sa môže do neho pridať celá alebo krájaná cibuľa, jeden alebo viacero strúčikov cesnaku a bobkový list, ktoré sa predtým, ako sa mlieko leje do zápražky, z neho vyberú.

Odvodené omáčky

Mornay sauce (omáčka Mornay)
Je to bešamelová omáčka dochutená drveným alebo strúhaným syrom. Zvyčajne sa pridáva v pomere 1 :1 syr Gruyére a parmezán, aj keď niektoré varianty používajú rôzne kombinácie syru Gruyére, ementálu alebo bieleho čedaru.

Nantua sauce (omáčka Nantua)
Do základnej bešamelovej omáčky sa pridá smotana a maslo z morských plodov (kreviet).

Soubise sauce (omáčka Soubise)
Je to cibuľová omáčka, ktorá vzniká tak, že do bešamelovej omáčky sa pridá cibuľové pyré. Je veľmi krémová a hustá.












Sauce tomate (paradajková omáčka)



Foto: Shutterstock


Medzi paradajkové omáčky patrí veľký počet omáčok. Zvyčajne sú veľmi jednoduché a podávajú sa ako súčasť jedla k mäsu a zelenine, no asi najlepšie sú známe ako omáčky na cestoviny. Paradajky majú bohatú chuť, vysoký obsah tekutín, veľmi mäkkú dužinu, ktorá sa ľahko delí a zároveň majú správnu hustotu, takže omáčky sa nemusia zahusťovať napríklad zápražkou. Najjednoduchšie omáčky z paradajok sa skladajú len z nasekanej dužiny paradajok uvarenej v malom množstve olivového oleja a dochutenej soľou. Často krát sa pri príprave omáčky najprv udusí cibuľa a cesnak, až potom sa pridávajú paradajky, ktorých šupa sa môže odstrániť a takisto aj semienka. Na dochutenie omáčok sa používa bazalka, oregano, petržlenová vňať, ďalej sa môže použiť aj červená pikantná paprika alebo čierne korenie. Častou súčasťou týchto omáčok býva mleté alebo sekané mäso.

Odvodené omáčky

Neapolitan sauce (neapolská omáčka)
Do základnej paradajkovej omáčky sa pridáva bazalka, bobkový list, tymian, oregano, čierne korenie, klinčeky a huby.

Bolognaise sauce (boloňská omáčka)
Na boloňskú omáčku potrebujeme cibuľu, zeler a mrkvu, rôzne druhy mletého mäsa (obvykle hovädzieho a bravčového), víno a malé množstvo paradajkového koncentrátu.











Za odbornú pomoc a skvelú konzultáciu ďakujem Silvii Hažírovej alias Sisok.


Viac omáčok nájdete v časti Prílohy a omáčky
Pre inšpiráciu kliknite aj na Francúzske recepty

Zdroj: www.wikipedia.org




Diskusia k článku

babav
Vdaka za zaujimave a poucne citanie...aj ked su vsetky tie omacky bezne pouzivane v svetovej kuchyni je pekne dozvediet sa viacej z historie ich povodu.
huck
Perfektny, kompletny, poucny clanok.
julica
Pekný prehľad, mnohé poznám, ale takto si ich lepšie v hlave utriedim. vďaka
babidka
Pekny a velmi uzitocny clanok . Hoci mnohe omacky bezne robievam - clovek sa stale uci .
chorvatka
Vo Francuzku zijem od roku 1973 adovolim si dve pripomienky : z praxe viem, ze holandska omacka sa nepripravuje z tekutého masla, ale len z velmi zmäknutého.Besamelova omacka sa pripravuje zo zaprazky, do ktorej sa pridava zasadne len studené mlieko a nie ohriate, lebo by sa narobili hrcky . Prax sa zjavne lisi od vasej teorie.
andreac
Ďakujeme veľmi pekne za komentáre aj pripomienky.
@chorvatka , ako som aj v článku spomenula, je viacero metód varenia týchto omáčok - každý kuchár má svoje nuansy v ich príprave.






 



TOPlist