Foto: sjuz
Robievam pomerne často, pretože ju máme radi. Dá sa zmraziť, keď pripravíte viac. Varí sa dlho, ale stojí za to:)
Suroviny
500 g |
|
1 palica |
|
1 ks |
|
1 veľká |
|
5 strúčikov |
|
1 malá konzerva |
|
2 dcl |
|
5-6 plátkov |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cca 10 cm |
|
|
|
|
|
1 - 2 dcl |
|
Postup
-
1
Na olivovom oleji pripravíme základ z cibule, cesnaku, mrkvy a celeru. Všetko nadrobno pokrájame a osmahneme. Pridáme na maličké kocky pokrájanú šunku alebo slaninu, vytlačíme z črievka mäso z čerstvej klobásy - predávajú sa u nás také čerstvé klobásky na gril - originál má byť talianska - touluská, ale tu sa nedá zohnať, takže takáto poslúži ako náhrada. Zmes mierne pražíme na oleji za stáleho miešania.
- 2
Pridáme mleté mäso a opekáme. Mäso musíme vareškou počas opekania rozdrobiť, aby sa dalo rovnomerne zmiešať so zeleninou. Podlejeme vínom, premiešame a chvíľu varíme, aby sa vyparil alkohol. Pretlak zmiešame s vodou a vlejeme do mäsa. Prikryté pomaly dusíme až 3 - 4 hodiny, počas ktorých občas pozrieme a premiešame. Táto doba je ideálna, omáčka chutí úplne inak, ako keď sa pripraví za hodinu.
- 3
Pol hodinu pred koncom prilejeme mlieko, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, a prikryté dodusíme. Do hotovej pridáme natrhanú čerstvú bazalku. Táto omáčka sa može použiť na špageti, ale používa sa aj na prípravu lasagne.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ak vies dovod na to mlieko rád zmudriem aj ja,dakujem
Ahoj Sjuz, koľko vody si dávala k tomu pretlaku? :) A v ktorom supermarkete majú ten stonkový zeler? V bille som ho nenasiel :( Ked nenajdem tak asi nahradím tretinou normálnej hlavy zeleru. Prepáč za tie otázky, tento recept bude moje tretie jedlo v zivote uvarene ako prekvapenie pre polovicku tak snad to nedobabrem :D
Stonkový zeler kúpiš v Lidl,Kaufland aj Coop...
Bol som vo všetkých troch a žiaľ ani stopy :( Nakoniec som dal tú obyčajnú buľvu :)
píše sa že 10 cm čerstvej klobásy. Ale akej? Zaúdenej? Inú nepredávajú. Dcéra mi priniesla čerstvú ale zaúdenú. Práve robím z dvojitej dávky a neviem, dala som tú zaúdenú s ťažkým srdcom, ale už je tam, práve sa všetko dusí. Čo by mi tí taliani povedotazdali.
Začína text: Mám dotaz
Končí text : Čo by mi tí taliani povedali.
dakujem Vam za zaujem o recept :)
Viete, to bolo uz davno... dnes som uz dalej so skusenostami :D, origo by sa mala dat neudena kobasa, tzv. salsiccia, ale ak nedate,
nic sa nestane. Prave som dnes robila bolonsku na lasagne :)
Prajem Vam vesely Silvester :)
Ďakujem za recept a pozdravujem