Steak v neapolskej omáčke s domácimi rezancami fotorecept

paploska - fotkapaploska, 12. januára 2014
Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept)
Foto: paploska

Počasie nám veľmi nepraje, nesneží, ľad sa topí, takže zimné aktivity zatiaľ nehrozia. A keďže nejaký pohyb potrebujem, realizujem sa aspoň v kuchyni...:-)

6
porcií
60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
400 g
1 strúčik
1 ks
1 dc
1 ČL
2 ČL
1 ČL
Cestoviny:
400 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Celú prípravu jedla vždy urýchlime, ak si najskôr pripravíme všetky potrebné ingrediencie. Roštenku umyjeme a poriadne osušíme.

    Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájanú cibuľu, cesnak opražíme na olivovom oleji. Pridáme celé paradajky a 10 minút varíme na miernom plameni. Po 10 minútach pridáme vodu, oregano, zeleninový základ a petržlenovú vňať. Varíme ďalších 10 minút. Ochutíme soľou, čiernym korením a prírodným cukrom, zmixujeme úplne na jemno. Omáčku ďalej udržiavame v teple, počas prípravy steakov.

    Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso priečne nakrájame asi na 1 cm plátky, poriadne okoreníme čerstvo namletým korením a necháme hodinu odležať.

    Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine dáme na horúcu panvicu olivový olej a maslo (po 1 PL) a mäso opekáme na najvyššom stupni asi 1 minútu, a 2 minúty na nižšom stupni. Otočíme a postup opakujeme. Rúru zohrejeme na 100 st. a vložíme do nej steaky na 8 minút.

    Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Steaky vložíme do paradajkovej omáčky spolu s výpekom krátko spolu prehrejeme.

    Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Počas varenia omáčky si pripravíme domáce cestoviny. Tradične ich robím zo 4 vajec, 400 g hladkej špaldovej múky a štipky soli. Ak máte len žĺtka pridávajte k múke vlažnú vodu, pokým ju cesto vstrebe a vypracujte hladké cesto. Mieste minimálne 10 minút. Cesto nechám odležať asi 30 min. a vyrábam cestoviny podľa potreby. Tentorkát to boli pappardelle.

    Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Počas varenia cestovín si na olivovom oleji opečieme zelenú fazuľku, ktorú podávame ako prílohu k steaku.

    Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A ako dezert sme mali domáce maccarons :-) tentokrát nie sú od krásy :-) použila som iný typ múky (len 90% madľovej), ale boli skvelé. Dobrú chuť.

    Steak v neapolskej omáčke  s domácimi rezancami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia
Urcite vynikajuce, krasne naservirovane jedlo.
martinis
Perfektné, poctivé domáce jedlo. Podľa prvého obrázku vidím, že používame veľmi podobné suroviny a tiež máš rada Alnaturu :-)) 5*
elixir
Veľmi sa mi páči tá omáčka, vyskúšam ju :)
afataga
ved ty si urobila dva v jednom :-) ja by som si dala na obed steak s fazulkou a na veceru cestoviny s omackou :-), vidim, ze si zvolila ten najzdravsi sposob pohybu :-) a vysledok hodny pochvaly
paploska
ďakujem @elixir , daj vedieť či chutila :-) @afataga Ďakujem, no včera som k tomu ešte požehlila takú "dvojhodinovú kopu" :-) , tak pohybu bolo aj za ten obed.
lyali
nooo @paploska , som hotová :-) zo žiarivej a farbami hrajúcej foto :-) z receptu :-) živo si predstavujem snúbiace sa chute, takže dobrovoľne slintám :-) bola by som schopná napísať aj ódu na Tvoj steak, len takto uslintaná neviem, neviem :-) samozrejme ukladám :-) urobiť macarons je umenie - hádam sa raz odhodlám :-) a ďakujem za krásnu inšpiráciu! 5*
jerica
@paploska .
Tak tomu sa povie "VÝBORNÉ" viac nemám čo dodať !!! :-) :-) určite dám si kk :-)
paploska
@lyali @jerica ďakujem, ste naozaj zlaté :-) lyali, toto bol môj III. pokus s maccrons, po prvý krát som zabudla do cesta dať mandľovú múku :-) (pečiem veky), mala som taký chaos, že som na to skrátka zabudla. pri II pokuse, som ich upiekla skvelé, ale tvar laskoniek, pomýlila som sa :-) a tentokrát som mala nevhodnú múku, ale chuťovo boli super. takže teraz som sa rozhodla, že ich budem robiť každý týždeň, nech sú dokonalé :-)) a tebe držím palce, ale našla som jeden super link, v ktorom je desatoro k ich tvorbe, pohľadám a pošlem Ti TS :-)
mariamka
@paploska mila,, steak, omacka, domace rezance uff, vsetko dokonale, ale s tymi makronkami si ma dorazila ,, minule ich piekla taka fajn mlada baba so Zidekom, vraj maju mat tu "korunku" co mas aj ty, nebola si to ty? :) si sikovna, na macrons si netrufnem, ale tento steak s omackou urcite vyskusam, tesim :)
paploska
@mariamka si fakt zlatá :-) , veru nebola, ale možno raz budem :-))) a nech sa vydarí "stejčik" :-)
jamarlen
pochutil som si na tvojom obede - zatiaľ len očami. skvelé spolu, aj každé zvlášť - tak na tri nedele…pohybu máme totiž dosť, lebo beháme za deťmi:)
tvoju energiu by som však chcel mať