Kombajn – symbol novej vinárskej éry

Jozef Sedlák, Pravda, 17. decembra 2017 o 06:00

Kombajny v lánoch obilia, kukurice či cukrovej repy sa dávno stali symbolom moderného poľnohospodárstva. Stroje sa však čoraz viac presadzujú aj v zbere hrozna. Kombajny sú efektívnejšie ako ľudia a vedia bobule obrať až prekvapujúco šetrne. Ani v slovenských viniciach už nie sú zriedkavosťou.

Milan Pavelka
Prázdny strapec hrozna po kombajnovom zbere v ruke Milana Pavelku.
Autor: ,

Takmer jedno desaťročie využíva kombajny aj známy pezinský vinohradník a vinár Milan Pavelka. V kraji, kde sa po stáročia ľudia živili dorábaním vína a rúče narábali s vinohradníckymi nožnicami, chýbajú šikovné ruky do vinohradov.

Nepochybne to súvisí s krkolomne rýchlo premenou ponovembrovej slovenskej spoločnosti, s rozpadom veľkých vinohradníckych družstiev, doslova vymretím jednej generácie, ktorá bola od mladosti zvyknutá pracovať pod holým nebom. Stačilo necelých tridsať rokov a získať ľudí na prácu do vinohradov je čoraz ťažšie.

Paradoxne si vinohradníci vypomáhajú pracovníkmi zo severu Slovensku, lenže aj tento rezervoár pracovných síl pozostávajúci prevažne z fyzicky zdatných dôchodcov sa rýchlo vyčerpáva. Otázka stojí – ako ďalej?

Milan Pavelka, ktorý obrába 50 hektárov vinohradov, stavil na modernú mechanizáciu. Zavčasu zareagoval na demografické zmeny v slovenskej spoločnosti, aj nechuť mladých ľudí pracovať v poľnohospodár­stve. Za prelomové obdobie považuje roky 2008 a 2009, keď mnohí odišli za zárobkom do čerstvo otvorených logistických centier či obchodných reťazcov. Neboli tam síce zďaleka atraktívne zárobky, ale oproti vinohradom mali istotu, že pracujú v suchu a teple. "Narodila sa nám generácia, ktorej sa nechce fyzicky veľmi pracovať, a nieto ešte na poli, kde raz je prihorúco, inokedy zmoknú alebo vymrznú,“ opisuje príčiny nezáujmu o prácu v poľnohospodárstve Milan Pavelka. Keďže ide o všeobecný jav, mali by ho riešiť tí, čo vedú štát. Nič také sa však nedeje. Lenže o vinohrady sa treba starať.

Keď pred desiatimi rokmi predvádzali v jednom z malokarpatských vinohradov zber hrozna kombajnom Pavelka sa presvedčil o kvalitách stroja. Ešte ako mladý inžinier, bolo to v osemdesiatych rokoch minulého storočia, zažil, ako skúšali v pezinskom vinohradníckom družstve "hroznový“ kombajn. Zber nedopadol najlepšie, stroj síce hrozno obral, ale pučil bobule a zo zásobníka do kontajneru vypúšťal aj rmut.

Odvtedy však vývoj rýchlo pokročil a do viníc vstúpili kombajny, ktoré až prekvapujúco šetrne dokázali obrať zrelé bobuľky hrozna. To Pavelku presvedčilo a kúpil traktorom ťahaný kombajn. Nebola to lacná investícia, z pokladnice rodinnej firmy vytiahla 80-tisíc eur, čo je cena štyroch dobrých osobných áut, ale vinohradník za tieto peniaze dostal výborného pomocníka.

"Dnes s kombajnom oberiem 40 až 42 hektárov z 50,“ hovorí vinohradník. Mašina pracuje spoľahlivo a za deň pooberá toľko hrozna ako 35 ľudí. Stroj v mnohých ohľadoch dokonca živých zberačov prekonáva. S vinohradníkom sme vošli do zrelého porastu Rizlingu vlašského. Riadok viniča, po ktorom prešla mašina, vydal úrodu takmer do bobuľky. Na kroch viseli prázdne strapce, len tu a tam zostali na niektorých zoschnuté bobule.

Kombajn nahradí tridsaťpäť zberačov.
Kombajn nahradí tridsaťpäť zberačov.
Autor: Jozef Sedlák, Pravda

Takúto selekciu neurobí ani skúsený zberač. Pravda, išlo o staršiu, ešte družstevnú výsadbu. Strapce, ktoré viseli na vyťahanom spodnom vodiacom drôte, neboli dokonale obraté. Za to však nemôže stroj, v nových výsadbách, kde je všetko urobené, ako má byť, pracuje kombajn bezchybne.

Milan Pavelka postupne rekonštruuje staré vinice. Ich vek je okolo 40 rokov, po rozpade družstva sa o ne ich noví hospodári nie vždy dobre starali a vidno to na nich. Napriek dobrej opatere, ktorú im v posledných rokoch života venoval poctivý vinohradník, nastal čas obnovy. Každý nový Pavelkov vinohrad už ráta s kombajnovým zberom. Namiesto kedysi rozšírených betónových oporných stĺpikov tvoria jadro vodiacej konštrukcie kovové stĺpiky. Sú pevné, stabilné, lepšie vyhovujú strojovému obrábaniu.

"Vstúpili sme do novej éry, keď je ľudská práca na poli čoraz nedostatkovejšia. Bez kvalitných strojov dobré víno nedorobíme,“ tvrdí vinohradník. Pravda, aspoň nateraz ani najlepšie skonštruované stroje nedokážu obrať každý kút vinice. Tam sa hrozno oberá do debničiek a takéto zbery robí aj Milan Pavelka.

Sú lepšie? "Pozrite sa, obraté hrozno je do dvoch hodín na dvore vinárstva, nie je mechanicky poškodené, dobrou logistikou predbiehame oxidačné procesy, jednoducho získavame mušt, aký si prajeme,“ zhŕňa svoju skúsenosť Milan Pavelka, ktorého vína pravidelne bodujú na domácich aj medzinárodných súťažiach, odkiaľ si odnášajú zlaté či strieborné medaily.

Budúcnosťou slovenského ovocinárstva a vinohradníctva sú inteligentné stroje. Známy slovenský ovocinár Marián Varga hovorí, že už v najbližšom desaťročí sa dočkáme digitalizovaného ovocinárstva, v ktorom ľudí nahradia inteligentné stroje. Vďaka digitálnym dátam strom orežú, urobia prebierku i oberú. Takéto stroje sa vyvíjajú aj pre vinohradníctvo. Zdá sa to ako hudba budúcnosti, ale kto by bol v roku 2000 povedal, že náš život ovládnu moderné komunikačné technológie?

Pokiaľ ide o vinohradníctvo už sú vyvinuté stroje, ktoré dokážu nahrubo orezať viničný ker, pravda, chce to jednoramenný kordó. Takisto sú stroje, ktoré dokážu odbremeniť pri tzv. zelených prácach. Vedia napríklad zastrkovať letorasty. Milan Pavelka verí na pokrok, ale ten, ako správne pripomína, nie je lacný. Nové kombajny na zber hrozna dokážu bobule aj vytriediť. Lenže každú inováciu si výrobcovia dajú poriadne zaplatiť.

"Nemôžeme si myslieť, že sa úplne zaobídeme bez ľudskej práce. Nie stroj, ale človek je vinohradníkom a vinárom. Myslím si, že najmä rezort práce a sociálnych vecí by mal zjednodušiť pravidlá pre zamestnávanie sezónnych pracovníkov. Sú príliš komplikované. Vinohradníci nie sú úradníci, ale musia byť vo vinici a v pivnici, to je ich pracovisko, a nie kancelársky stôl,“ pripomína Pavelka.

Zo sebestačnosti sa stala celospoločenská téma. Politici ju radi skloňujú vo všetkých pádoch. Treba však vytvárať podmienky na to, aby sa ľahšie dýchalo a pracovalo ľuďom, ktorí v poľnohospodárstve a vo vinohradníctve vytrvali. A tiež premýšľať nad tým, ako rozvíjať školstvo. Rýchlo sa rozvíjajúca technika môže byť pre mladých atraktívna. Musíme im ju však ukázať. Inak sa nám úplne scvrkne jedna z najcennejších dedovizní, ktorou sú vinice, kde sa rodí jedinečné víno.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

Máte radi víno? Nájdite ho na novom webe vino.pravda.sk

Komentáre k článku:

Pridaj komentár
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist