O víne:
Rizling rýnsky – rytier vín

Jozef Sedlák, 15. júna 2023     7 minút čítania

Slovensko je krajinou bielych vín a spomedzi nich vyniká Rizling rýnsky. Víno podľa prívlastku nemecké, ale súčasne aj slovenské, ktoré nás preslávilo vo svete. Aký je súčasný slovenský rizling?

Ivan Lacko
Rytier vína Ivan Lacko pozýva v júni na najlepšie slovenské rízlingy.
Autor: ,

Slovensko je krajinou bielych vín a spomedzi nich vyniká Rizling rýnsky. Víno podľa prívlastku nemecké, ale súčasne aj slovenské, ktoré nás preslávilo vo svete.

Aký je súčasný slovenský rizling? Odpoveď na to dá prvý ročník súťaže Rizling rýnsky – Rytier vín, ktorú organizuje EVIRS – Legátstvo Bratislava.

Za skratkou EVIRS sa skrýva Európsky vinársky rytiersky stav. Víno chápe ako súčasť európskej kultúry a identity. Preto sa EVIRS stará o toto spoločné kultúrne dedičstvo a uchováva ho pre budúce generácie.

Rizling zrastá so Slovenskom najmenej 400 rokov a za ten čas sa naozaj rozvinul do krásy. Keďže je rodu mužského, jeho milovníci ho pasovali nielen za rytiera, ale aj kráľa bielych vín.

Súťaž ukáže, či je víno zo slovenských vinohradov nielen malokarpatských, ale aj sprašových z južného Slovenska a iných kútov krajiny naozaj odeté „do pevnej a nablýskanej zbroje“.

Tento vzletný výrok patrí Miroslavovi Petrechovi, ktorý Rizlingom rýnskym zo Chateau Belá dal vínnemu svetu vedieť o Slovensku.

Súťaž Rizling rýnsky – Rytier vín mieni upozorniť na súčasnú generáciu vinárov. Vinárska tvorba sa vyvíja, reaguje nielen na podnety, s ktorými každoročne prichádza počasie, ale objavujú sa nové trendy a súčasne s nimi aj silné návraty do minulosti.

Víno ukazuje, aké je veľmi premenlivé a stále vyzývavé. Mnohé z jeho súčasných podôb mieni odhaliť súťaž Rizling rýnsky – Rytier vín. Odborná degustácia vín odrody Rizling rýnsky sa uskutoční 8. júna v Bratislave v hoteli Matyšák za účasti našich najvýznamnejších degustátorov. Odborným garantom súťaže je Ing. Marek Závracký, PhD., technicky ju zabezpečuje Ing. Tibor Vítek.

Prezidentom súťaže je Ivan Lacko. Tento muž sa už roky zaoberá vínom, fascinuje ho ako nápoj, s ktorým sa spája nielen pôžitok, ale najmä kultúra a všestranný rozvoj spoločnosti.

Víno naozaj kultivuje krajinu, je nenápadným motorom mnohých biznisov od pestovania hrozna, cez jeho spracovanie, obchod, gastronómiu až po cestovný ruch. Geniálne sa to prepája v krásnom prostredí vínnej záhrady Wine O’ Clock na Bárdošovej ulici v Bratislave.

Je to miesto, kde sa po súťaži budú dať ochutnať krásne rizlingy a tiež v ľudovom hlasovaní vyjadriť mienku o najlepšom rizlingu podľa gusta vox populi.

Vinotéka leží na jednom z malokarpatských úbočí, kde kedysi rástli vinohrady. Tú dávnu pokojnú atmosféru vínna záhrada vyžaruje dodnes.

Víno pripomína dámu. Ten, kto ju miluje, ju rád chráni, rozmaznáva, urobí všetko, čo jej vidí na očiach. Takto to robia rytieri. Organizátori z EVIRS-u sa podujali predstaviť Slovensku atraktívne slovenské rizlingy.

Práve tieto vína nám majú pripomenúť jednak mimoriadny terroir slovenských vinohradov, jednak invenciu slovenských vinohradníkov a vinárov, ktorí za vínom stoja.

Prekvapením súťaže sa môžu stať rizlingy zo známych vinárskych oblastí. Ivan Lacko, podnikavý vinársky biznisman, má široké kontakty vo svete vína a usiluje sa, aby šlo o konfrontáciu slovenských vinárov s produkciou kolegov zo sveta.

V talóne má napríklad jedno veľké prekvapenie, jemný rizling z Izraela z Golanských výšin. Z tých výšin, kde pramení bájny Jordán.

Vieme, že rizling miluje údolia riek Mosely, Rýna, ale aj Dunaja, ako to dokázal Miroslav Petrech, alebo vyššie proti prúdu vinári z Wachau.

Tešme sa na stretnutie vín, ktoré umožní porovnať kvalitu, štýl a jedinečnosť vinárskych skúseností veľkého sveta Rizlingu rýnskeho.

Súťaž našla priazeň sponzorov a vinárov zaujímavo motivuje. Hlavnú cenu dáva EVIRS Legátstvo Bratislava za najlepší rizling, cenu za najlepší zahraničný rizling ministerstvo zahraničných vecí, cenu za najlepší rizling z Bratislavského samosprávneho kraja odovzdá župan Juraj Droba, a za Pezinok zasa primátor Pezinka Roman Mács.

Do Bratislavy príde aj Poliak Dáriusz Bator, ktorý kedysi manažoval Billa Slovensko. Zamiloval sa do slovenských vín a veľkoryso podporil podujatie. Vinár, ktorého rizling vyhrá v ľudovom hlasovaní, dostane od Batora finančnú odmenu.

Ľudové hlasovanie sa odohrá vo vínnej záhrade na Bárdošovej 8. a 9. júna v podvečer. V súťaži ocenia aj najkrajšiu etiketu, takisto sa prihliadne na názor fanúšikov vína. Cenu odovzdajú Asociácia someliérov Slovenska a NOVIS Poisťovňa, a.s.

A ešte jedno prekvapenie. Hlavná cena bude digitálna. Jej autorom je Ondrej Rudavský. Prezradíme, že ten, kto ju uvidí, celkom iste dostane chuť na víťazný rizling.

Víno je v ňom predstavené ako krásna zvodná žena. Kto by nezatúžil po rizlingovom bozku s veľkou vínnou dámou?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist