Chvíľa, keď sa z vína stáva umenie

Jozef Sedlák, Pravda, 22. decembra 2017 o 06:00

Víno miluje krásu, dobrú spoločnosť, slobodu, voľnosť aj poriadok. Necháva sa láskať aj samo láska. Čo viac poteší? Ústa či ducha? To všetko zíde na um po návšteve Karpatskej perly, jednej z tridsiatich zastávok festivalu Chute Malých Karpát.

Margita Šebová, Ladislav Šebo
Vinári Margita a Ladislav Šebovci premenili pivnicu na galériu.
Autor: ,

Na Martina sa nad Karpatmi nečakane vyjasnilo. Obloha vymenila sychravú sivú za studenú jasnomodrú, ovzdušie bolo priezračne čisté. Z terasy vinárstva rodiny Šebovcov sa odkrýval nádherný pohľad na vinohradnícku panorámu Malých Karpát. Každou hodinou silnejúci severák sa pokúšal z viníc strhnúť ich slávnostné zlatočervené rúcho. Akoby ho dráždila posledná ozdoba dramatického vinohradníckeho roku 2017, ktorého hroznové plody dozrievali o dve poschodia nižšie v pivnici Karpatskej perly.

Laco a Margita vedia pripraviť jednu z najlepších malokarpatských ochutnávok mladého, zrelého aj archívneho vína. Už dávno to nie je v ich podaní len slávnosť dobrého vína, ale prehliadka umenia vinárskeho, kulinárskeho a výtvarného podfarbená tónmi príjemnej hudby. Vínu postavili krásny svätostánok a vždy keď nadíde čas degustácie prvorodeného vína, milo prekvapia návštevníka.

Moderné pivnice s batériami striebristých antikorových nádob sú prísne funkčné. Vzbudzujú rešpekt svojou veľkosťou, ale chýba im romantický duch drevených pivníc. V podzemí Karpatskej perly privítala návštevníkov galéria, kde si víno podávalo ruku s výtvarným umením.

Na Novinách, nie v novinách

Šebovci už roky pestujú dobré vzťahy s mnohými umelcami. Tentoraz vystavili v degustačnej sále ohraničenej fermentačnými kolónami obrazy maliara Stanislava Černého. Je to ich priateľ, človek ktorý v ostatných rokoch delí svoj život medzi Mexiko a Slovensko. A práve jeho plátna so zvodnými Mexičankami vytvorili neočakávanú kulisu vínu. Jedna z dám na plátne pripomínala Věstonickú venušu. Ako blízko je z Mexika na Veľkú Moravu, teda aj k nám na Slovensko.

Pravda, hlavným hrdinom tzv. Veľkej pivnice je stále víno. Nalieva sa Irsai Oliver, Müller Thurgau, Muškát Moravský, ružová frankovka, neodkalené svieže Veltlínske zelené aj mladý Pinot blanc. Prvý vínny bozk uštedrí ústam májovou láskou voňajúci Muškát moravský. Z pohára sa zľahka dvíha jemná vôňa muškátu, víno je plné vlahy a hroznovej šťavy.

Čo víno, to iná podoba. Návštevníci postávajú v hlúčikoch, preháňajú víno v ústach z kútika do kútika, slastne mľaskajú. Víno ich rozohrieva, vrava sa zosilňuje. Podaktorí obkľúčili degustačné sudy. Sú bežné aj inde v pivniciach, Šebovci však pod sklený sudový pult nasypali pôdu premiešanú so žulou, inde premiešanú s bridlicou alebo čistú spraš.

Keď má návštevník šťastie na jedného z manželov, dozvie sa, že najlepší Veltlín zelený sa rodí na Novinách. Nie v Novinách, to je iba názov honu, ktorému dominuje vari storočná čerešňa. Kameň a hlina, dvaja kľúčoví hráči formujúci charakter šebovských vín. Aj vďaka viacročnej spolupráci s geológom Ivanom Krausom poznajú v posledných rokoch, ako prebieha interakcia medzi viničom, pôdou a horninou. Tak sa rodia odrodovo a najmä terroirovo čisté vína. A tak sa ochutnávka náhle mení na malé štúdium veľkých tajomstiev vína.

Viac než šikovnosť

Z Veľkej pivnice vystúpime po schodoch do barikovej. Tam, kde sa na horizonte pivnice šíky sudov strácajú v tme, sa odrazu rozžiari plátno s veľkorozmernými fotografiami. Vydáme sa na exkurziu do šebovských vinohradov: na modranskú Kalváriu, kde sa rodí Rizling rýnsky, alebo na Suchý vrch, ktorý si kedysi manželia Šebovci obzerali z balóna a tvrdo po poryve vetra na ňom pristáli. Napospol ide o zábery z dronu. Objavujeme novú vtáčiu dimenziu vinohradníckych Malých Karpát.

Z vonkajšieho priestoru nás fotografie prenesú do pivnice. Zachytávajú intimitu vína, jeho krásu v pohári, jasné i rozmazané kontúry. Ajhľa víno a jeho moc.

V
takejto pôde sa rodí Veltlínske zelené.
V takejto pôde sa rodí Veltlínske zelené.
Autor: Jozef Sedlák, Pravda

Víno však nie je abstraktný, ale živý, silnými emóciami naplnený nápoj. Predovšetkým po pár degustačných pohárikoch človek vyhladne. Vtedy je dobré odobrať sa do Tančiarne, pod samu strechu vinárstva, kde sa servírujú Chute Malých Karpát.

S vínom sa tu opäť, samozrejme, stretávame, ale tentoraz v spoločnosti dobrého jedla. Keď začnú v žalúdku vyhrávať cigáni, oplatí sa ochutnať vinársku kapustnicu so sušenými hríbmi alebo pohár vína zajesť čerstvým domácim osúchom. Lenže kto by odolal husacej pečienke, opečeným oblátkam a marmeláde z červenej cibule? Aj Francúzi by sa oblizovali po takomto delikátnom foie gras.

Krátko po revolúcii by si málokto z nás vedel predstaviť veľkolepú degustáciu vína obklopeného rôznymi druhmi umenia – víno hralo do karát svojim umeleckým partnerom a oni zasa podčiarkovali jeho gráciu. Šebovci v priebehu štvrťstoročia vybudovali vinárstvo, ktoré je ukážkou viac než obyčajnej šikovnosti slovenských ľudí. Posunuli víno do horných poschodí umenia, tam, kde stálo v antickom Grécku aj Ríme.

Víno je však, ako pripomína Margita Šebová, predovšetkým nápoj silno prozaický, teda nápoj človeka, ktorý obrába poctivo vinohrad. Kedysi sa deti naozaj rodili vo vinohradoch, Margita vraví, že ona sama, jej tri sestry a brat spávali na sude. Vážne? No netreba to brať úplne doslovne, pod každým vinosadským domom bola pivnica, preto sa vraví, že tu všetci spávajú na sude. A za rodičovským domom je vinohrad. Tu sa začalo Margitino zbližovanie s vinicou, jej, ako vraví, (ne)nútené ampelografické štúdium najprv hrou na skrývačky, potom prácou.

Srdce babičky Margity

Sedíme v rodičovskom dome Margity Šebovej, za slobodna Zárubovej. Vitálna osemdesiatšesťročná mama Gitky Šebovej, tiež Margita, podáva hodové koláče. Je v tom tuším zákonitosť, že bývalé dediny vinohradníkov Trlinek a Kučišdorf, spojené v dnešné Vinosady, majú hody na Martina. K slávnostnej hodovej tabuli sa vždy podávajú mladé vína.

Babička Margita Zárubová.
Babička Margita Zárubová.
Autor: Jozef Sedlák, Pravda

Všetky deti Margity Zárubovej zostali verné vínu. Matka domu vraví, že to hlavné, čo im vštepila do hláv, je robiť vo vinohrade a pivnici "poctivo a s láskou“. Medzi deťmi aj vnukmi má prezývku manažérka kvality. Jej pozornému zraku neujde vo vinohrade nič, je to pedant. Lenže víno miluje poriadkumilovného a láskavého človeka.

V pivnici zárubovského domu ponúka vínom hostí festivalu Chute Malých Karpát Peter Ratuzky. Manžel najmladšej zo štyroch dcér Margity Zárubovej Andrey dá ochutnať najprv svieži tohtoročný Veltlín zelený – špecialitu z honu Tále. Je to uznávaná veltlínovská poloha. Mladé víno demonštruje, že pochádza nielen z dobrého honu, ale aj vyzretého zdravého hrozna.

A potom sa Peter Ratuzky blysne Pinotom blanc urobeným metódou sur lie. Rok zrelo na jemných kaloch, následne tretina z neho pobudla v barikových sudoch. V pohári sa ocitlo víno so zreteľnou štruktúrou. Koľko ráz usrkneš, toľko nových vnemov objavíš. Krásne víno do debaty.

V zárubovskom dome sa často vedú náruživé diskusie o víne. Robia ho tu všetci, aj babičky Zárubovej vnuk Juraj Vršek, aj jej syn lekár Peter. Víno túto široko rozvetvenú rodinu pozoruhodne spája. Sú to hrdí vinári, ale ani jeden sa nespolieha na to, že bude ochutnávať víno druhého. Každý – každá vie dorobiť dobré víno. Je naozaj dobré, lebo babička Zárubová naučila svoje deti aj vnukov a vnučky robiť ho s láskou.

"Božou láskou, lebo len vtedy je víno požehnané,“ dodá pani zárubovského vinárskeho domu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

Máte radi víno? Nájdite ho na novom webe vino.pravda.sk

Komentáre k článku:

Pridaj komentár
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist