Hovädzie na šťave bez papriky

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 9. januára 2019     Dĺžka videa: 1 minúta 31 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Chutný recept ako spraviť hovädzie mäsko.

Toto hovädzie podávame s ryžou, prípadne aj so zemiakmi a nejakou zeleninkou. Recept je inšpirovaný receptom od Varecháčky Cesminaz. Zoznam surovín a textovú verziu nájdete tu: www.varecha.sk/69653.

Suroviny

2 kg
2 ks
3 ks
8-9 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
2,5 l na doliatie
Zápražka:
podľa potreby
4 PL

Postup

  1. 1

    Potrebujeme 1,5-2 kg hovädzej nožiny. Tá je na takéto jedlá najlepšia a najchutnejšia. Mäso pokrájame na kúsky/kocky. Ďalej si ošúpeme a na drobno pokrájame 2 veľké cibule, môžte aj 3, keďže cibuľa dáva tomuto jedlu výbornú chuť.

  2. 2

    V jednom hrnci si na oleji zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Potom pridáme mäso, osolíme ho a zakryté pokrievkou ho za občasného miešania na strednom ohni necháme, aby si pustilo vlastnú šťavu -to je takých 20 minút. Keď si už mäso pustilo dosť vlastnej šťavy, zalejeme ho 2-2,5 l vody. Ono časť tej vody počas varenia aj vyvrie, nebojte sa :-) A my to máme radi takto šťavnatejšie, takže si vodu môžte dať aj podľa seba. Následne pridáme 3 veľké bobkové listy, rascu a celé korenie. Takto varíme až kým mäso nezmäkne .Ja som varila v kuchte podľa zvyku 35 minút.

  3. 3

    Keď máme mäso mäkké, si pripravíme klasicky, ale bez papriky, bielu zápražku. Ja som dala 4 PL múky, ale to si môžte prispôsobiť :-) Zápražku vylejeme do mäsa, pridáme mleté korenie a ešte podľa potreby na dochutenie rascu a soľ. Takto so zápražkou dovaríme ešte 15-20 minút a jedlo je hotové.

  4. 4

    Medzitým ako sa mi mäso varilo, som ako prílohu pripravila rezancovú ryžu -tú máme k tomu najradšej :-) Rezančeky/niťovky opečiem na oleji do hneda, pridám ryžu, podlejem vodou, dám kúsok masla, soľ a klasicky uvarím. Pravdaže je k tomu výborná aj čistá ryža, alebo ryža s hráškom, či tarhoňa, alebo aj nejaká cestovina :-)

  5. 5

    U nás doma tomuto jedlu vravíme "diétne mäso na šťave" :-) Je to veľmi chutné a jednoduché na prípravu. K tomu už len niečo kyslého, alebo ako ja mám najradšej - olejovú papriku ;-P Dobrú chuť.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
@cesminaz , áno najchutnejšie sú jedlá s jednoduchou prípravou, vtedy si vieme vychutnať pravú chuť hovädzieho mäsa..robievam podobne, len neviem prečo mi tam pasuje jedna lyžica horčice..tá príprava ryže je božská.-)
Vymazať
Hovězí s rýží miluji. Tvůj receptík vyzkouším, milá Cesmínko. Ryžu s rezancami jsem ještě neměla, vyzkouším. Děkuji za inspiraci.
Vymazať
@Izabelka občas zvyknem robit aj s horčicou,ale vtedy pridám aj uhorky a varené vajce.Je to tiež dobré,ale už iné jedlo :-) Milá @Haji urcite neolutuješ,je to výborné :-) @Jack :-) dakujem za nakuknutie.
1x haji
Vymazať
nerozumiem, prečo bez papriky, keď príloha je s paprikou,
v čase Černobilu som mal alergiu na surovú aj konzervovanú papriku, ale už ma to prešlo, tak mletú červenú sladkú papriku v takýchto jedlách používam hodne
Vymazať
@Rulik (18.12.2017 11:18)

Tá ryža je velmi chutná :-) ale kúp jedine tie hrubšie malé niťovky,nie tie ktoré sú totálne tenulinké ako vlások.Len tie hrubšie sa dajú opiecť a majú/dajú výbornú chuť :-) Pekný den a prajem aj tebe pokojné sviatky :-)