Foto: cesminaz
Takto pripravovala mäso na šťave mama mojej najlepšej kamarátky. Je tomu síce už vela rokov, ale jeho chuť bola pre mňa nezabudnutelná :-) A Zobraziť celý popisTakto pripravovala mäso na šťave mama mojej najlepšej kamarátky. Je tomu síce už vela rokov, ale jeho chuť bola pre mňa nezabudnutelná :-) A teraz to má rada aj celá moja rodinka ;-P
Postup
-
1
Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzieho mäsa, ktore si pokrajame na väčšie kusy alebo platky. Cibulu si nakrajame na kocky.
-
2
Na oleji som zosklovatila trocha osolenu cibulu. Dala k nej mäso, osolila ho a zakryte nechala dusit kym pustilo dostatok svojej štavy. Potom som zaliala dvomi litrami vody a v kuchte varila 30 minut. Po 30ich minutach bolo mäso do 3/4 uvarene. Preliala som to do obyčajneho hrnca, pridala čierne korenie, bobkove listy, mletu rascu a priviedla znova do varu. Medzitym si spravime zápražku. Na oleji upražime muku (ja som dala 4 PL) nasledne pridame mletu papriku. Zápražku zalejeme asi 2 dl vodou, rozmiesame a vylejeme do mäsa. Takto varíme pomaly az do uplného zmäknutia mäsa. Mne sa to varilo pomaly este cca 35 minut. Za ten čas mäso zmäkne a aj sa varením vytratí tá typická chuť zápražky. A nakoniec zostane len výborná chut ;-) Nakoniec možte este podla chuti dosolit, ale aj pridat mlete čierne korenie.
-
3
Ako prilohu som pripravila Orzo/slovensku ryžu so zeleninou. Na oleji som trocha slovensku ryžu opiekla, podliala dostatkom vody, osolila a pridala mrazeny hrášok a kapiu pokrajanu na male kocky. A klasicky dovarila...
-
4
Jedlo chutí výborne.Ako príloha sa k nemu hodia kyslé uhorky,alebo baranie rohy ;-)
Počúvaj, prečo prelievaš do iného hrnca potom, ja dokončujem v kuchte bez pokrievky, ak potrebujem. Inak, máme radi takto veľa šťavy, jednoduché, takto relatívne rýchle z hovädziny...pozdravujem a prajem tebe aj celej rodinke pokojné a šťastím bohaté Vianoce.
:-DDD, si dobrááá
Jako přílohu jsem dnes zvolila nudličkovou rýži.
Neskutečně lahodný, výborný oběd! Díky za "vykopávku" mých kulinářských začátků :-) Po letech zařazuji do omáčkové databáze!
zátrepka - je zatrepaná spravidla
hladká múka vo vode, mlieku, smotane
namiesto múky môže byť škrob kukuričný, zemiakový
Aká krásna fotka, Cesminka ! Jedlo vyzerá veľmi chutne, musí to byť dobrota. Ja veľmi hovädzinu nevarím kvôli mužovi, ktorý ju nemá rád :-( Ale na toto tvoje krásne farebné jedlo mi veru prišla chuť ;-) Z akej časti hovädziny ho robíš, prosím? Na tvojej fotke mäso vyzerá skoro ako teľacie stehno...také pekné mladé. Dík za recept a želám Ti všetko najlepšie v novom roku :-)
Na fotke v recepte je síce iná časť hoväda,ale najlepšie a najchutnejšie mäso,ktoré zvyknem používať na toto jedlo je hovädzia nožina nakrájaná na hrubšie plátky :-) Takže odporúčam na 100% nožinu.
Poradím ti,ak dovolíš ☺.Plátky mäsa natri horčicou,osoľ,okoreň,popraš jemne múkou a opeč na horúcom oleji a potom pridaj do výpeku cibuľu a nadrobno nakrájanú slaninku,zalej vývarom/vodou. Dĺžku dusenia skrátiš systémom dvojitej pokrievky:polož na hrniec alobal a jemne ho vtlač v strede dovnútra a prikry pokrievkou.Voda,ktorá sa odparuje,steká späť a mäso sa rýchlejšie udusí.To máš základ na mnoho alternatív hovädzieho filé: na spôsob srbský,milánsky,znojemský,bratislavský,rýnsky,viedenský,na paprike,na šampiňónoch,v zelenine,s volským okom,s prívarkami (kelový,fazuľkový,fazuľový,zemiaky na kyslo...),na rýchlovku so sviečkovou omáčkou zo sáčku atď.Ak si udusíš viac plátkov,kľudne si naškrečkuj plátky zaliate šťavou do mrazničky a príležitostne ako by si našla,za 20-30min máš obed hotový.