Zeleninové rizoto s čerstvými hubami fotorecept
Foto: helena10
Aj malé množstvo nazbieraných jedlých húb dokáže urobiť veľkú radosť. Tie červené muchotrávky vyšité na prestieraní sú iba na parádu...
Suroviny
500 g (Bask) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
2/3 ks |
|
1/2 ks |
|
6 ks |
|
1 ks malý |
|
3 hrste (zmes čerstvých) |
|
200 g |
|
2 kocky |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Z nazbieraných čerstvých húb sa po očistení a nakrájaní časť bude sušiť a časť sa použije na varenie.
-
2
Ryžu na rizoto varím samostatne. Používam guľatú Bask. Na horúcom oleji ryžu orestujem a zalejem vodou asi centimeter nad úrovňou ryže. Osolím a nechám variť v kastróle, v ktorom neprihorí, buď v rúre alebo na miernom plameni cca 20 minút. Potom skontrolujem, ochutnám a prikrytú odstavím.
-
3
Na oleji s maslom opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu, miešame a restujeme do polomäkka.
-
4
Pridáme nakrájané čerstvé huby,
-
5
mletú červenú papriku a zalejeme vodou. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti.
-
6
Pridáme na ružičky rozobratý karfiol a 2 kocky bujónu a za občasného premiešania prikryté dusíme.
-
7
Keď je to skoro hotové, pridáme sterilizovaný hrášok bez nálevu, chvíľku dusíme, zamiešame.
-
8
Pridávame po častiach teplú uvarenú ryžu a opatrne premiešavame. Odstavíme. Ochutnáme a v prípade potreby dochutíme. Vrch rizota môžeme podľa vlastnej chuti ozdobiť nastrihanou čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou, strúhaným tvrdým syrom... Bola to dobrota.
Verím, že je to fajnota. Niekedy vyskúšam, ďakujem za inšpiráciu.