Zeleninové rizoto s čerstvými hubami fotorecept
Aj malé množstvo nazbieraných jedlých húb dokáže urobiť veľkú radosť. Tie červené muchotrávky vyšité na prestieraní sú iba na parádu...
Suroviny
500 g (Bask) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
2/3 ks |
|
1/2 ks |
|
6 ks |
|
1 ks malý |
|
3 hrste (zmes čerstvých) |
|
200 g |
|
2 kocky |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Z nazbieraných čerstvých húb sa po očistení a nakrájaní časť bude sušiť a časť sa použije na varenie.
-
2
Ryžu na rizoto varím samostatne. Používam guľatú Bask. Na horúcom oleji ryžu orestujem a zalejem vodou asi centimeter nad úrovňou ryže. Osolím a nechám variť v kastróle, v ktorom neprihorí, buď v rúre alebo na miernom plameni cca 20 minút. Potom skontrolujem, ochutnám a prikrytú odstavím.
-
3
Na oleji s maslom opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu, miešame a restujeme do polomäkka.
-
4
Pridáme nakrájané čerstvé huby,
-
5
mletú červenú papriku a zalejeme vodou. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti.
-
6
Pridáme na ružičky rozobratý karfiol a 2 kocky bujónu a za občasného premiešania prikryté dusíme.
-
7
Keď je to skoro hotové, pridáme sterilizovaný hrášok bez nálevu, chvíľku dusíme, zamiešame.
-
8
Pridávame po častiach teplú uvarenú ryžu a opatrne premiešavame. Odstavíme. Ochutnáme a v prípade potreby dochutíme. Vrch rizota môžeme podľa vlastnej chuti ozdobiť nastrihanou čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou, strúhaným tvrdým syrom... Bola to dobrota.
Tiež rizoto:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Verím, že je to fajnota. Niekedy vyskúšam, ďakujem za inšpiráciu.