Cesto je jemné a vianočka kysne a pečie sa v malom vyššom pekáčiku. Ja som použila múku manitoba.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Maslo nakrájame na kúsky, aby zmäklo. Cesto kysne pri izbovej teplote, aby sa maslo neroztopilo.
- 2
Zmiešame mlieko, droždie a lyžičku cukru, prikryté necháme nakysnúť 10 minút. Zmiešame preosiatu múku, zvyšný cukor a soľ, pridáme kvások, rozmiešané vajcia a vymiesime. Pridáme maslo a ešte miesime, kým sa cesto spojí s maslom. Prikryté necháme kysnúť 1,5 - 2 hodiny.
- 3
Cesto trochu pomúčime, rozdelíme na 3 časti, ušúľame na 28 - 30 cm, zapletieme, konce stlačíme a podhneme.
- 4
Do vyššej formy asi 12x25 cm dáme mastný papier a cesto, prikryté necháme kysnúť asi 2 hodiny.
- 5
Pred pečením potrieme vajcom. Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút. Upečenú vianočku necháme vychladnúť na kovovej mriežke.
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu