Vianočka

alica7 - fotkaalica7, včera 14:28
Vianočka
Foto: alica7

Cesto je jemné a vianočka kysne a pečie sa v malom vyššom pekáčiku. Ja som použila múku manitoba.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
100 g vlažné
80 g (izbovej teploty)
60 g
60 g
10 g
4 g
3 g
Na potretie:
20 g



Postup

  1. 1

    Maslo nakrájame na kúsky, aby zmäklo. Cesto kysne pri izbovej teplote, aby sa maslo neroztopilo.

  2. 2

    Zmiešame mlieko, droždie a lyžičku cukru, prikryté necháme nakysnúť 10 minút. Zmiešame preosiatu múku, zvyšný cukor a soľ, pridáme kvások, rozmiešané vajcia a vymiesime. Pridáme maslo a ešte miesime, kým sa cesto spojí s maslom. Prikryté necháme kysnúť 1,5 - 2 hodiny.

  3. 3

    Cesto trochu pomúčime, rozdelíme na 3 časti, ušúľame na 28 - 30 cm, zapletieme, konce stlačíme a podhneme.

  4. 4

    Do vyššej formy asi 12x25 cm dáme mastný papier a cesto, prikryté necháme kysnúť asi 2 hodiny.

  5. 5

    Pred pečením potrieme vajcom. Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút. Upečenú vianočku necháme vychladnúť na kovovej mriežke.

Diskusia k receptu