
Foto: Shutterstock
1. Broskyne
Ich sladkosť a jemná aróma krásne kontrastujú so soľou a s dymovými tónmi údenín a tiež s rôznymi druhmi syrov. Grilovaním cukry karamelizujú, čím sa chuť ešte prehĺbi.Rozpolené broskyne krátko ogrilujte, zabaľte do plátku prosciutta a podávajte s rukolou a kvapkou balzamikového krému. Polovičky broskýň môžete upiecť aj v rúre a podávať s kozím syrom, tymianom a medom.
Tieto plody sa skvelo hodia aj na dresing. Olúpané broskyne rozmixujte s trochou dijonskej horčice, olivového oleja, s limetkovou šťavou a so štipkou čili. Tento dresing pozdvihne aj obyčajný zeleninový šalát – alebo sa hodí aj ako marináda na kuracie mäso.
2. Červený melón
Vodový melón má sviežu sladkosť a vysoký obsah vody, čo osviežuje ťažšie slané jedlá. Slaná feta alebo syr halloumi vytvoria chuťový kontrast a feta zároveň zvýrazní sladkosť melóna. Na kocky nakrájanú melón, rozdrobenú fetu a lístky mäty pokvapkajte limetkovou šťavou, bude to ideálny šalát do horúcich dní.Melón sa skvelo hodí aj na grilovanie. Plátky melóna potrite limetkovou šťavou, posypte čili a dajte na gril. Hodí sa k rybám aj ku vegánskym jedlám.
Pre fanúšikov studených polievok je skvelé aj melónové gazpacho. Namiesto paradajok sa dajú do gazpacha použiť kocky vodového melóna. Rozmixujte ho s uhorkou, trochou červenej papriky, čili a s limetkou. Vychlaďte a podávajte posypané nasekanou mätou.
3. Figy
Ich medová sladkosť a jemne zrnitá textúra sa výborne dopĺňajú s pikantnými syrmi, orechmi a balzamikom. Teplo zvýrazní ich chuť a arómu. Čerstvé figy narežte do kríža, vložte kúsok syra s modrou plesňou, krátko zapečte a podávajte s vlašskými orechmi.Alebo si z tohto ovocia pripravte omáčku na mäso. Figy, trocha balzamikového octu, trochu vína, soľ, čierne korenie dajte do rajnice a všetko krátko povarte a potom prepasírujte. Získate omáčku, ktorá je ideálna k steakom, bravčovému mäsu aj ku kačacím prsiam.
4. Slivky
Majú výraznú sladkokyslú chuť, ktorá sa skvelo hodí k aromatickým a slaným syrom či mäsám. V teple sa ich šťava mení na jemný sirup. Slivky nakrájajte, opečte na masle s trochou medu a podávajte na hrianke so syrom gorgonzola a vlašskými orechmi.Vynikajúco chutí aj slivkové čatní. Nakrájajte asi 500 g odkôstkovaných sliviek na menšie kúsky a vložte ich do hrnca spolu s nadrobno nasekanou červenou cibuľou. Pridajte lyžicu nastrúhaného čerstvého zázvoru, dve lyžice trstinového cukru, štipku soli, trochu mletého čili a 50 ml jablčného octu. Všetko premiešajte, priveďte k varu a potom nechajte na miernom ohni pomaly prebublávať približne štyridsať minút, občas premiešajte, kým sa zmes nezmení na hustú, voňavú omáčku. Keď je hotová, nechajte ju mierne vychladnúť a podávajte k syrom, pečenému mäsu alebo ako pikantný doplnok k sendvičom.
5. Hrušky
Ich jemná sladkosť a maslová konzistencia kontrastujú s pikantnými alebo údenými prvkami. Výborne fungujú aj v šalátoch. Plátky hrušky, syr s bielou plesňou a rukolu poukladajte na celozrnné pečivo, pokvapkajte medom a získate rýchle občerstvenie. Výborne to chutí aj s maslovým croissantom.
Foto: Shutterstock
Odporúčame aj pečené hrušky so syrom. Zrelé, ale stále pevné hrušky pozdĺžne rozkrojte na polovice, odstráňte jadrovník a položte ich reznou stranou nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každej polovice vložte kúsok syra gorgonzola alebo brie, posypte nasekanými vlašskými orechmi a jemne pokvapkajte medom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne desať až pätnásť minút, kým sa syr neroztečie a orechy nezačnú voňať. Podávajte teplé ako predjedlo alebo ako prílohu k pečenému mäsu či šalátu z rukoly.
Diskusia k článku