Zeleninová polievka s drobkami z morky fotorecept
Foto: sracz
Dobrá zeleninová polievka nasýti, zahreje a naviac, poteší aj oči! V chladničke mi dlhšie zavadzalo „srdiečko“ stonkového zeleru a dva „stredy“ predvareného karfiolu. Mal Zobraziť celý popisDobrá zeleninová polievka nasýti, zahreje a naviac, poteší aj oči! V chladničke mi dlhšie zavadzalo „srdiečko“ stonkového zeleru a dva „stredy“ predvareného karfiolu. Mal som ich pripravené na vyprážanie. V obchode som však naďabil na utešené balenie morčacích drobkov. Pečeň som orestoval na cibuli s červenou kápiou a „korunovanú“ vyškvarenou slaninou, potešil na raňajky moju krajšiu i lepšiu ½. Krk, srdce a „zuzka“ boli základ pre vývar a potom mäkké, pokrájané, som pridal do hotovej polievky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
900 - 1 000 g |
|
1 500 - 2 000 ml |
|
1 PL |
|
6 - 8 ks |
|
2 - 3 PL (olivový) |
|
1 ks (menšia pokrájaná) |
|
2 - 3 ks (stredná) |
|
1 ks (väčší) |
|
1 ks (stredná časť) |
|
0,5 ks |
|
2 - 3 strúčikov |
|
1 ČL |
|
podľa chuti (biele) |
|
podľa potreby |
|
2 ks (predvarené „ružičky“) |
|
5 - 6 PL |
|
1 PL (mäkké) |
|
1 ks |
|
1 štipka |
|
Postup
-
1
ešte večer som uvaril vývar z pokrájaných morčacích drobkov (asi 100 mm kúsky krku, ¼ - nky srdca a 1/8 – nky „zuzky“, ktoré som iba zalial studenou vodou, osolil a pridal sedem guličiek čierneho korenia.
-
2
očistil a pokrájal som zeleninu na „oku lahodiace“ kúsky,
-
3
ktoré som uložil na postrúhanú a na kukuričnom oleji orestovanú cibuľu; z jalapeño som použil iba pozdĺžnu ½ na drobno pokrájanú aj s jadierkami (@kimlo a jemu podobní „chillicowboys“ určite použijú celé, možno aj dva); premiešal krátko porestoval,
-
4
než som pokrájal celú prostrednú časť („srdiečko“) stonkového zeleru a pridal do zostavy, premiešanú vzápätí opäť päť minút porestoval
-
5
pretlačil strúčiky cesnaku, okorenil KL mletej sladkej papriky a čMČK; po premiešaní zalial precedeným horúcim vývarom a z čajníka dolial vriacu vodu; mäso z krku pooberal, spolu s ostatným pokrájal a nechal na pomocnom tanieri
-
6
do variacej sa polievky som cez „haluškátor“ pretlačil krupicové (5÷6 PL) maslové ňočky na jednom vajíčku a so štipkou soli,
-
7
vložil rozkrojené „ružičky“ karfiolu i pokrájané drobky a po necelej minútke
-
8
za horúca servíroval. Polievka chutila a zahriala aj vďaka kapsaicínu v jalapeño! Poznámka: tento obr. som z prava i z ľava orezal a použil ako „Titulku “.
Diskusia k receptu