Medová roláda
Medová roláda

Vianočná medová roláda s orechami

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 21:27
Vianočná medová roláda s orechami
Foto: theflyingbaker
12-14
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
200 g
štipka
60 ml
50 g mleté
100 g
1 PL
1 ČL
Karamel:
150 g
150 ml
100 g
Krém:
200 ml
500 g
250 g
Orechy v karameli:
150 g
150 g
300 ml



Postup

  1. 1

    Cesto: V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme vajcia so štipkou soli a medom do nadýchanej svetlej peny. Do medovo-vaječnej peny prilejeme olej a rýchlo zašľaháme. Pridáme mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Ručne premiešame, prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme ku okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút. Upečené cesto necháme mierne vychladnúť, zrežeme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a preklopíme. Stiahneme spodný papier, prikryjeme novým papierom na pečenie a zrolujeme do rolády.

  2. 2

    Karamel: Cukor upálime na karamel. Postupne pridáme horúcu smotanu na šľahanie, necháme prevrieť a karamel odstavíme. Smotanu na šľahanie prilievame postupne, aby sa hmoty spojili a zmes sa nezrazila. Do mierne vychladnutého karamelu prihodíme maslo, premiešame. Hotový karamel prelejeme do misky a necháme úplne vychladnúť v chladničke.

  3. 3

    Krém: Smotanu na šľahanie vymiešame s mascarpone dopolotuha. Pridáme karamel a opäť prešľaháme. Roládu rozrolujeme a naplníme krémom. Časť krému odložíme na zdobenie. Zrolujeme a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.

  4. 4

    Orechy v karameli: Cukor necháme nasucho skaramelizovať v panvici. Pridáme orechy, obalíme ich v karameli a prilejeme vodu. Preložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Roládu potrieme zvyšným krémom, polejeme karamelom a ozdobíme orechmi.  

    Vianočná medová roláda s orechami - obrázok 5

Diskusia k receptu