Medová roláda
Medová roláda

Vianočná medová roláda s orechami

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 6. októbra 2025
Vianočná medová roláda s orechami
Foto: theflyingbaker
12-14
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
200 g
štipka
60 ml
50 g mleté
100 g
1 PL
1 ČL
Karamel:
150 g
150 ml
100 g
Krém:
200 ml
500 g
250 g
Orechy v karameli:
150 g
150 g
300 ml



Postup

  1. 1

    Cesto: V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme vajcia so štipkou soli a medom do nadýchanej svetlej peny. Do medovo-vaječnej peny prilejeme olej a rýchlo zašľaháme. Pridáme mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Ručne premiešame, prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme ku okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút. Upečené cesto necháme mierne vychladnúť, zrežeme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a preklopíme. Stiahneme spodný papier, prikryjeme novým papierom na pečenie a zrolujeme do rolády.

  2. 2

    Karamel: Cukor upálime na karamel. Postupne pridáme horúcu smotanu na šľahanie, necháme prevrieť a karamel odstavíme. Smotanu na šľahanie prilievame postupne, aby sa hmoty spojili a zmes sa nezrazila. Do mierne vychladnutého karamelu prihodíme maslo, premiešame. Hotový karamel prelejeme do misky a necháme úplne vychladnúť v chladničke.

  3. 3

    Krém: Smotanu na šľahanie vymiešame s mascarpone dopolotuha. Pridáme karamel a opäť prešľaháme. Roládu rozrolujeme a naplníme krémom. Časť krému odložíme na zdobenie. Zrolujeme a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.

  4. 4

    Orechy v karameli: Cukor necháme nasucho skaramelizovať v panvici. Pridáme orechy, obalíme ich v karameli a prilejeme vodu. Preložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Roládu potrieme zvyšným krémom, polejeme karamelom a ozdobíme orechmi.  

    Vianočná medová roláda s orechami - obrázok 5

Diskusia k receptu

sobon
Inak ty nevyzeras ze papas tieto tvoje uzasne kolaciky🙂 paradna rolada, ukladam a urcite vyskusam, vdaka za recept.
theflyingbaker
@sobon (8.10.2025 18:44)

Je to tak, máš dobrý odhad. Vždy ich pečiem do práce alebo niekomu na návštevu a sama z nich ochutnám málokedy. Väčšinou si maximálne odkrojím malinký kúsok na ochutnávku, aby som vedela, ako to chutí, alebo si "ukradnem" od niekoho za malú vidličku. Ale inak sa snažím sladké nejesť, nakoľko som dlhé roky bojovala s nekontrolovateľným priberaním a závislosťou na sladkom. Je to pre mňa trénovanie pevnej vôle.
1x sobon