Vianočná medová roláda s orechami

Foto: theflyingbaker
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
200 g |
|
štipka |
|
60 ml |
|
50 g mleté |
|
100 g |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Karamel: | |
150 g |
|
150 ml |
|
100 g |
|
Krém: | |
200 ml |
|
500 g |
|
250 g |
|
Orechy v karameli: | |
150 g |
|
150 g |
|
300 ml |
|
Postup
-
1
Cesto: V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme vajcia so štipkou soli a medom do nadýchanej svetlej peny. Do medovo-vaječnej peny prilejeme olej a rýchlo zašľaháme. Pridáme mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Ručne premiešame, prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme ku okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút. Upečené cesto necháme mierne vychladnúť, zrežeme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a preklopíme. Stiahneme spodný papier, prikryjeme novým papierom na pečenie a zrolujeme do rolády.
- 2
Karamel: Cukor upálime na karamel. Postupne pridáme horúcu smotanu na šľahanie, necháme prevrieť a karamel odstavíme. Smotanu na šľahanie prilievame postupne, aby sa hmoty spojili a zmes sa nezrazila. Do mierne vychladnutého karamelu prihodíme maslo, premiešame. Hotový karamel prelejeme do misky a necháme úplne vychladnúť v chladničke.
- 3
Krém: Smotanu na šľahanie vymiešame s mascarpone dopolotuha. Pridáme karamel a opäť prešľaháme. Roládu rozrolujeme a naplníme krémom. Časť krému odložíme na zdobenie. Zrolujeme a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
- 4
Orechy v karameli: Cukor necháme nasucho skaramelizovať v panvici. Pridáme orechy, obalíme ich v karameli a prilejeme vodu. Preložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
- 5
Roládu potrieme zvyšným krémom, polejeme karamelom a ozdobíme orechmi.
Tiež medová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu