Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dobrá zeleninová polievka nasýti, zahreje a naviac, poteší aj oči! V chladničke mi dlhšie zavadzalo „srdiečko“ stonkového zeleru a dva „stredy“ predvareného karfiolu. Mal som ich pripravené na vyprážanie. V obchode som však naďabil na utešené balenie morčacích drobkov. Pečeň som orestoval na cibuli s červenou kápiou a „korunovanú“ vyškvarenou slaninou, potešil na raňajky moju krajšiu i lepšiu ½. Krk, srdce a „zuzka“ boli základ pre vývar a potom mäkké, pokrájané, som pridal do hotovej polievky.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ešte večer som uvaril vývar z pokrájaných morčacích drobkov (asi 100 mm kúsky krku, ¼ - nky srdca a 1/8 – nky „zuzky“, ktoré som iba zalial studenou vodou, osolil a pridal sedem guličiek čierneho korenia.
  2. očistil a pokrájal som zeleninu na „oku lahodiace“ kúsky,
  3. ktoré som uložil na postrúhanú a na kukuričnom oleji orestovanú cibuľu; z jalapeño som použil iba pozdĺžnu ½ na drobno pokrájanú aj s jadierkami (@kimlo a jemu podobní „chillicowboys“ určite použijú celé, možno aj dva); premiešal krátko porestoval,
  4. než som pokrájal celú prostrednú časť („srdiečko“) stonkového zeleru a pridal do zostavy, premiešanú vzápätí opäť päť minút porestoval
  5. pretlačil strúčiky cesnaku, okorenil KL mletej sladkej papriky a čMČK; po premiešaní zalial precedeným horúcim vývarom a z čajníka dolial vriacu vodu; mäso z krku pooberal, spolu s ostatným pokrájal a nechal na pomocnom tanieri
  6. do variacej sa polievky som cez „haluškátor“ pretlačil krupicové (5÷6 PL) maslové ňočky na jednom vajíčku a so štipkou soli,
  7. vložil rozkrojené „ružičky“ karfiolu i pokrájané drobky a po necelej minútke
  8. za horúca servíroval. Polievka chutila a zahriala aj vďaka kapsaicínu v jalapeño! Poznámka: tento obr. som z prava i z ľava orezal a použil ako „Titulku “.