Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Švédsky čokoládový koláč kladdkaka a jeho citrónový brat

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 13:32

Jeden z obľúbených švédskych čokoládových koláčikov, ktorý som paradoxne za 11 rokov života v tejto severskej krajine ochutnala asi iba jedenkrát. Názov je Zobraziť celý popisJeden z obľúbených švédskych čokoládových koláčikov, ktorý som paradoxne za 11 rokov života v tejto severskej krajine ochutnala asi iba jedenkrát. Názov je odvodený od slov "kladdig" (čo je výraz pre niečo lepkavé, neurovnané...) a "kaka" (áno, áno, viem ako to znie :-), ale číta sa to "KÁÁKA" a znamená to "koláč"). Je hotový skutočne za chvíľku a môže sa skladovať v mrazničke. Môže sa konzumovať za studena, alebo po pár sekundovom ohriatí v mikrovlnke sa rozteká...

8-12
porcií
30 minút
príprava
15-17 minút
na 175 °C

Suroviny

Kladdkaka:
100 g
2,5 dl
2 ks
1 dl
3 PL
1 ČL
Citronkladdkaka:
150 g
150 g
3 ks
2 ks
1,5 dl
2 dl



Postup

  1. 1

    Kladdkaka: Roztopte maslo v kastróli, stiahnite z ohňa. Primiešajte cukor, vanilkový cukor a vajcia. Poriadne premiešajte. Pridajte múku a kakao.

  2. 2

    Cesto vylejte do formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a po bokoch vysypanej múkou/kokosom. Pečte v strede rúry vyhriatej na 175 °C cca 15minút. Koláč bude nízky, na povrchu upečený a v strede trošku trasľavý. Nechajte úplne vychladnúť a potom stuhnúť v chladničke.

  3. 3

    Servírovanie za studena: Posypte práškovým cukrom. Podávajte s malinami, jahodami alebo so šľahačkou. Servírovanie za tepla: Na chvíľku (5-6 sekúnd) dajte do mikrovlnky. Cukor a maslo v koláči zmäknú, koláčik začne na povrchu jemne praskať a roztekať sa. Posypeme cukrom, pridáme šľahačku, jahody, maliny, ...

  4. 4

    TIP: Forma môže byť aj s priemerom 20 cm. Koláčik bude vyšší. Čas si treba prispôsobiť, resp. sledovať samotný koláčik v rúre a jeho konzistenciu.

  5. 5

    Citronkladdkaka: Rozohrejte rúru na 175 °C. Roztopte maslo vo vodnom kúpeli. Nasekajte čokoládu a nechajte ju rozpustiť v masle. Stiahnite z ohňa a primiešajte nastrúhanú citrónovú kôru z 3 citrónov a šťavu z 1 citróna.

  6. 6

    Vmiešajte zvyšné ingrediencie.

  7. 7

    Na spodok formy s priemerom 24 cm (alebo opäť aj 20 cm) dajte papier na pečenie, boky vysypte múkou/kokosom a nalejte cesto. Pečte v strede rúry cca 15-17 minút. Nechajte vychladnúť. Uložte stuhnúť do chladničky.

  8. 8

    Servírujeme obdobne ako čokoládovú verziu.

    Švédsky čokoládový koláč kladdkaka a jeho citrónový brat - obrázok 8

Diskusia k receptu