Zapekaný baklažán
Zapekaný baklažán

Zaspomínajte si na dovolenku v Grécku, urobte si musaku

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 17. septembra 2022
Zaspomínajte si na dovolenku v Grécku, urobte si musaku
Foto: Shutterstock

Baklažán, mleté mäso, bešamelová omáčka. To sú tri základné súčasti pokrmu zvaného musaka. Najčastejšie na ňu natrafíte v Grécku, ale pripraviť si ju Zobraziť celý popisBaklažán, mleté mäso, bešamelová omáčka. To sú tri základné súčasti pokrmu zvaného musaka. Najčastejšie na ňu natrafíte v Grécku, ale pripraviť si ju môžete aj doma. Takto...

30 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

4 ks stredný
4 ks väčšie
500 g mleté (mix hovädzie a jahňacie)
1 ks
4 ks veľké
3 ks
50 g
200 ml
1/2 ČL
Na omáčku:
50 g
5 PL
500 ml
3 ks
Na vymastenie pekáča:




Postup

  1. 1

    Baklažány umyjeme a nakrájame na plátky, rozložíme na mriežke a z každej strany mierne osolíme, necháme postáť 30 minút. Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Šupku na paradajkách narežeme, prelejeme ich vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame.

  2. 2

    Na panvici speníme maslo, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, restujeme a primiešame mleté mäso, restujeme, dochutíme škoricou a osolíme. Prilejeme víno, premiešame a prikryté necháme dusiť asi 25 minút. Potom pridáme nakrájané paradajky, necháme ich úplne rozvariť a šťavu odpariť.

  3. 3

    Na bešamelovú omáčku rozpustíme v menšom hrnci maslo a prisypeme múku, za stáleho miešania zapražíme. Zalejeme mliekom a metličkou miešame, aby nevznikli hrudky. Okoreníme štipkou strúhaného muškátového orieška a mletým bielym korením, podľa chuti osolíme. Do hotovej omáčky zašľaháme žĺtky.

  4. 4

    Baklažány umyjeme od soli a osušíme. V panvici rozpálime olej, plátky baklažánu opečieme z oboch strán dozlatista. Na kuchynskej papierovej utierke osušíme od oleja.

  5. 5

    Bielky vyšľaháme do pevného snehu. Sneh jemne vmiešame do mäsovej zmesi.

  6. 6

    Pekáč vymastíme maslom, na dno pou­kladáme polovicu baklažánov, navrstvíme polovicu mäsovej zmesi, polovicu uvarených zemiakov, potom opäť mäso, zemiaky a baklažány. Nakoniec všetko zalejeme bešamelovou omáčkou.

  7. 7

    Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–50 minút dozlatista.

Diskusia k receptu

chemik
Lahůdka to je v každém případě. Zažil jsem i recept, kdy se to nevrstvilo naležato, ale opečená kolečka baklažanu a předvařených brambor se nastojato nastavěly do masové směsi v zapékací porcelánové míse a pak zalily do roviny bešamelem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia