Zapekaný baklažán

Zaspomínajte si na dovolenku v Grécku, urobte si musaku

Autor receptu: redakcia

Baklažán, mleté mäso, bešamelová omáčka. To sú tri základné súčasti pokrmu zvaného musaka. Najčastejšie na ňu natrafíte v Grécku, ale pripraviť si ju môžete aj doma. Takto...

30 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Baklažány umyjeme a nakrájame na plátky, rozložíme na mriežke a z každej strany mierne osolíme, necháme postáť 30 minút. Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Šupku na paradajkách narežeme, prelejeme ich vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame.
  2. Na panvici speníme maslo, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, restujeme a primiešame mleté mäso, restujeme, dochutíme škoricou a osolíme. Prilejeme víno, premiešame a prikryté necháme dusiť asi 25 minút. Potom pridáme nakrájané paradajky, necháme ich úplne rozvariť a šťavu odpariť.
  3. Na bešamelovú omáčku rozpustíme v menšom hrnci maslo a prisypeme múku, za stáleho miešania zapražíme. Zalejeme mliekom a metličkou miešame, aby nevznikli hrudky. Okoreníme štipkou strúhaného muškátového orieška a mletým bielym korením, podľa chuti osolíme. Do hotovej omáčky zašľaháme žĺtky.
  4. Baklažány umyjeme od soli a osušíme. V panvici rozpálime olej, plátky baklažánu opečieme z oboch strán dozlatista. Na kuchynskej papierovej utierke osušíme od oleja.
  5. Bielky vyšľaháme do pevného snehu. Sneh jemne vmiešame do mäsovej zmesi.
  6. Pekáč vymastíme maslom, na dno pou­kladáme polovicu baklažánov, navrstvíme polovicu mäsovej zmesi, polovicu uvarených zemiakov, potom opäť mäso, zemiaky a baklažány. Nakoniec všetko zalejeme bešamelovou omáčkou.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–50 minút dozlatista.