Zapekaný baklažán
Zapekaný baklažán

Zapekaný baklažán Parmigiana

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka, 28. februára 2023
Zapekaný baklažán Parmigiana
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
50 ml
4 strúčiky
1 zväzok (čerstvá)
400 g
1 hrsť (bez kôstky)




Postup

  1. 1

    Paradajky umyjeme, jemne na povrchu narežeme, krátko ponoríme do horúcej vody a dáme do studenej vody. Paradajky ošúpeme, vyberieme jadierka a nakrájame na men­šie kocky.

  2. 2

    Na rozohriaty olej dáme nadrobno na­krájaný cesnak, pridáme nakrájané para­dajky a krátko orestujeme. Pridáme trošku paradajkového pretlaku, na ko­lieska nakrájané olivy, nadrobno nakrájanú bazalku. Ochutíme soľou, čier­nym korením a troškou cukru.

  3. 3

    Baklažán umyjeme, očistíme a nakrájame na 0,5 cm hrubé kolieska. Posolíme, necháme ho chvíľu „vypotiť“ a osušíme.

  4. 4

    Do zapekacej misy vytretej olivovým olejom vrstvíme kolieska baklažánu, na ne dáme omáčku a posypeme nastrúhanou mozza­rellou. Tieto vrstvy opakujeme podľa veľ­kosti zapekacej misky – 3-, 4-krát.

  5. 5

    Zapekáme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20-25 minút. Po upečení necháme chvíľu postáť a servírujeme.

Diskusia k receptu

dormella
Lilek pred vrstvenim je treba tepelne upravit. Takze bud osmazit nebo ugrilovat, syrovy nikdy, zustane tzv. "houzevnaty"
V receptu chybi parmazan, kterym se prokladaji jednotlive vrstvy - odtud i nazev, jak jinak . . . .





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia