Zapekaný baklažán
Zapekaný baklažán

Zapekaný baklažán Parmigiana

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 30. júla 2024
Zapekaný baklažán Parmigiana
Foto: Shutterstock

Obed plný vynikajúcej zeleniny a mozzarelly.

6
porcií
30 minút
príprava
20-25 minút
na 160 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
50 ml
4 strúčiky
1 zväzok (čerstvá)
3 PL (na podliatie)
400 g
1 hrsť (bez kôstky)




Postup

  1. 1

    Paradajky umyjeme, šupku jemne na povrchu narežeme, krátko ponoríme do horúcej vody, vyberieme a dáme do studenej vody. Paradajky ošúpeme, vyberieme jadierka a nakrájame na menšie kocky.

  2. 2

    Na rozohriaty olej dáme nadrobno nakrájaný cesnak, pridáme nakrájané paradajky a krátko restujeme. Pridáme trošku paradajkového pretlaku, na kolieska nakrájané olivy, nadrobno nakrájané lístky bazalky, ochutíme soľou, čiernym korením a troškou cukru.

  3. 3

    Baklažán umyjeme, očistíme a nakrájame na 0,5 cm hrubé kolieska. Osolíme, necháme chvíľu „vypotiť“ a osušíme. Do zapekacej misy vytretej olivovým olejom vrstvíme kolieska baklažánu, paradajkovú omáčku a nastrúhanú mozzarellou. Tieto vrstvy opakujeme podľa veľkosti zapekacej misky asi 3 až 4­-krát. Zapekáme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20–25 minút. Po upečení necháme chvíľu postáť a servírujeme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia