Variácie z králika so zeleninou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 28. marca 2021
Foto: Dušan Křístek
Suroviny
Rillettes: | |
250 g |
|
350 g |
|
200 g |
|
4 g |
|
3 g čerstvý |
|
25 ml |
|
40 g |
|
75 g |
|
80 g (plátky) |
|
|
|
|
|
Na krokety: | |
60 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
Omáčka: | |
50 ml (odroda Merlot) |
|
80 ml |
|
75 g |
|
5 g (alebo thajská bazalka) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zelenina: | |
50 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
100 g jarný |
|
75 g |
|
200 g nové |
|
|
|
|
|
Fáš v kelových listoch: | |
250 g |
|
150 ml |
|
50 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Rillettes (mäsová nátierka): Králičie mäso, koreňovú zeleninu a koreniny zalejeme teplou masťou a konfitujeme domäkka zhruba 6–8 hodín pri 90 stupňoch. Potom necháme čiastočne vychladnúť, mäso vyberieme z tuku a rozoberieme na jemné vlákna. Pridáme konfitované šalotky, citrónovú šťavu, soľ, korenie, zmäknuté maslo a nasekaný tymian s petržlenovou vňaťou. Všetko dôkladne hnetením spojíme.
- 2
Nátierku rozdelíme na dve časti. Jednu časť nátierky pomocou vrecúška nanesieme na plátky šunky a pomocou fólie zabalíme do tvaru valčeka. Po vychladení valček zbavíme fólie, nakrájame na valčeky – pníčky – a zapečieme v rúre. Druhú časť nátierky necháme mierne zatuhnúť a tvoríme malé guľôčky, ktoré obalíme v múke, vo vajciach a v panko strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji dozlata.
- 3
Omáčky: Na rezančeky nakrájanú šalotku spolu s čiernym korením orestujeme na olivovom oleji, zastrekneme vínom, kuracím vývarom a pridáme demi glace. Pozvoľna varíme a odstránime povrchové bielkoviny. Dosolíme, pridáme sladké drievko (alebo thajskú bazalku), estragón, petržlenovú vňať a necháme lúhovať. Nakoniec omáčku precedíme.
- 4
Pripravíme zeleninu: Umyjeme ju a prípadne očistíme. Časť blanšírujeme vo vriacej vode a rýchlo schladíme v ľadovej vode. Pred servírovaním ju prehrejeme na časti masla. Zo zemiakov pripravíme fondant – sú to vlastne ošúpané zemiaky upečené v celku s maslom a tymianom a potom trochu povarené vo vývare. Cesnak a šalotku upečieme.
- 5
Fáš: Dobre odblanené mäso nakrájame na kocky, vychladíme a následne vymixujeme so smotanou, soľou a korenímdohladka. Fáš prepasírujeme cez sitko a vychladíme. Pomocou vrecúška nanesieme fáš na fóliu do tvaru valčeka. Prepichnutím fóliu zbavíme vzduchových bubliniek. Zabalené varíme pri teplote asi 60 stupňov približne 9 minút. Potom zabalíme do sparených kelových listov. Pred servírovaním nakrájame na porcie.
- 6
Servírujeme tak, že zapečené rillettes položíme do stredu taniera (profesionáli ich nahrievajú), k nim servírujeme králičí fáš v kelovom liste a králičiu kroketu, pridáme omáčku, zeleninu, fondant, upečený cesnak a šalotku.
Tiež králičie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu