Bravčový jazyk
Bravčový jazyk

Varený bravčový jazyk s dubákovým krémom a so slaninovými šiškami

Marián Čapák
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 31. januára 2022
Varený bravčový jazyk s dubákovým krémom a so slaninovými šiškami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Varený bravčový jazyk:
500 g
1 ks
Dubákový krém:
200 g
1 ks uvarený
400 ml
120 g
Slaninové šišky:
30 g
30 g
320 g
580 g
2 ks
20 g vyškvarená
2 g
Na vyprážanie:
400 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Varený bravčový jazyk: Vodu dáme zovrieť spolu s očistenou mrkvou, so soľou a s koreninami. Do vriacej vody pridáme umytý a očistený bravčový jazyk a varíme domäkka. Mäkký jazyk vyberieme a vložíme do studenej vody, olúpeme a nakrájame na plátky.

  2. 2

    Dubákový krém: Očistenú nakrájanú cibuľu speníme na masti dozlatista, pridáme nakrájané dubáky, uvarený zemiak, rascu, tymian, korenie. Podlejeme trochou vývaru z jazyka a podusíme. Krém rozmixujeme dohladka, prilejeme smotanu a chvíľu povaríme. Podľa potreby dochutíme soľou.

  3. 3

    Slaninové šišky: Rozdrobené droždie zamiešame s trochou cukru, rozriedime malým množstvom vlažného mlieka, pridáme trochu hrubej múky, zamiešame a necháme v teple nakysnúť. K zvyšku hrubej múky pridáme žĺtky, soľ, zvyšné vlažné mlieko, vyškvarenú, na malé kocky nakrájanú slaninu a aj s trochou roztopenej vlažnej masti. Nakoniec pridáme vykysnutý kvások, zamiešame a cesto dobre vypracujeme až sa prestane lepiť. Vypracované cesto pomúčime a necháme prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť.

  4. 4

    Dobre vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 10 mm hrubý plát a vykrajujeme z neho šišky. Tie necháme na doske prikryté v teple nakysnúť a potom vyprážame z oboch strán dozlatista v rozohriatej masti.

  5. 5

    Plátky bravčového jazyka zvinieme a naplníme dubákovým krémom. Podávame so šiškami.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha