Staročeský bravčový jazyk fotorecept

evusik - fotkaevusik, 3. januára 2016
Staročeský bravčový jazyk (fotorecept)
Foto: evusik

Nie každý je ochotný jesť bravčové jazyky a podobné veci, ale ten kto to ochutnal Vám potvrdí, že je to veľmi jemné, delikátne a iste aj diétne mäso... ja som ho varila na Nový rok a všetci si pochvaľovali...

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
200 g
1 PL
3 ks
5 ks
5 ks
3 ks
300 ml
4 ks
 strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    moje štyri jazyky vážili niečo málo cez kilo a varím ich v tlakovom hrnci, normálne sa varia aj 2-3 hodiny, v tlakáči stačí hodina, hovädzí, aj ten môžete použiť, sa varí dlhšie... do hrnca dáme všetky koreniny, med, kúsok zázvoru, soľ a koreňovú zeleninu (2 mrkvy, 1 petržlen a kúsok zeleru) nakrájanú na drobno, zalejeme vodou a necháme zovrieť, potom vložíme jazyky a varíme do mäkka... vody dajte len toľko, aby boli jazyky zaliate

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    uvarené jazyky vyberieme a ihneď olúpeme z hrubej kože... je to hrubá práca a ja na ňu používam manžela... do ešte horúceho vývaru vložíme rožky a necháme ich rozmočiť

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď sú rožky rozmočené vývar prepasírujeme alebo ho rozmixujeme, nezabudnite ale vybrať všetky koreniny alebo ich rovno varte v čajítku alebo v gáze ušetríte si robotu...

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prepasírovaný alebo rozmixovaný vývar privedieme do varu... v smotane rozhabarkujeme žĺtky, vlejeme do vriacej omáčky, povaríme len toľko čo zabubloce a hneď odstavíme... ak treba dosolíme

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ošúpaný jazyk nakrájame a môžeme servírovať

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    plátky jazyka preliate omáčkou posypané čerstvým strúhaným chrenom a opraženými mandľovými lupienkami podávame s chlebom

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    alebo knedľou

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pre tých ktorí z akýchkoľvek dôvodov držia diétu pripravíme jednoduchý šalát s jablkom, jablkovým chrenom a s tenkými plátkami studeného jazyka

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a aký by to bol začiatok nového roka bez šošovicovej polievky... tak nech máme toľko peňazí ako šošovice na tanieri ale hlavne nech sme zdraví a nech nám to varí :-)

    Staročeský bravčový jazyk (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Připomnělo mi to starý vtip o hostu, který v restauraci odmítl jazyk se slovy: "Nebudu jíst něco, co mělo nějaké zvíře v hubě! Přineste mi vejce!" :-)
@Evusik (31.7.2017 08:41)
Ak sa neuraziš, dal by som ti k tomuto krásnemu receptu maličkú radu. Mňa mama naučila prichystať si pred dovarením studenú vodu, najlepšie ak máš aj trochu ľadu. A mäkké mäso vytiahnuť kliešťami a šupnúť ho hneď do toho ľadového kúpeľa. Šupa ti pôjde dole sama. Ju to naučil mäsiar.:-)))