Foto: evusik
Nie každý je ochotný jesť bravčové jazyky a podobné veci, ale ten kto to ochutnal Vám potvrdí, že je to veľmi jemné, delikátne a Zobraziť celý popisNie každý je ochotný jesť bravčové jazyky a podobné veci, ale ten kto to ochutnal Vám potvrdí, že je to veľmi jemné, delikátne a iste aj diétne mäso... ja som ho varila na Nový rok a všetci si pochvaľovali...
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
moje štyri jazyky vážili niečo málo cez kilo a varím ich v tlakovom hrnci, normálne sa varia aj 2-3 hodiny, v tlakáči stačí hodina, hovädzí, aj ten môžete použiť, sa varí dlhšie... do hrnca dáme všetky koreniny, med, kúsok zázvoru, soľ a koreňovú zeleninu (2 mrkvy, 1 petržlen a kúsok zeleru) nakrájanú na drobno, zalejeme vodou a necháme zovrieť, potom vložíme jazyky a varíme do mäkka... vody dajte len toľko, aby boli jazyky zaliate
-
2
uvarené jazyky vyberieme a ihneď olúpeme z hrubej kože... je to hrubá práca a ja na ňu používam manžela... do ešte horúceho vývaru vložíme rožky a necháme ich rozmočiť
-
3
keď sú rožky rozmočené vývar prepasírujeme alebo ho rozmixujeme, nezabudnite ale vybrať všetky koreniny alebo ich rovno varte v čajítku alebo v gáze ušetríte si robotu...
-
4
prepasírovaný alebo rozmixovaný vývar privedieme do varu... v smotane rozhabarkujeme žĺtky, vlejeme do vriacej omáčky, povaríme len toľko čo zabubloce a hneď odstavíme... ak treba dosolíme
-
5
ošúpaný jazyk nakrájame a môžeme servírovať
-
6
plátky jazyka preliate omáčkou posypané čerstvým strúhaným chrenom a opraženými mandľovými lupienkami podávame s chlebom
-
7
alebo knedľou
-
8
a pre tých ktorí z akýchkoľvek dôvodov držia diétu pripravíme jednoduchý šalát s jablkom, jablkovým chrenom a s tenkými plátkami studeného jazyka
-
9
no a aký by to bol začiatok nového roka bez šošovicovej polievky... tak nech máme toľko peňazí ako šošovice na tanieri ale hlavne nech sme zdraví a nech nám to varí :-)
túto rožkovú nepoznám..láka vyskúšať..
ja ich len tak-miesto salámy nastudeno..alebo častejšie nakyslo v omáčke-či redšie polievkovo..
pre nás je to maškrta..
odkukám..
želanie pokojného roku pre teba mám..
@radost aj u nás máme radi jazyk na studeno, alebo zaliaty v aspiku - to je dobrotka...
@denyany že storočný :-) ja mám tento recept ešte písaný v zošite ako staročeský a možno sa varil už pred 100 rokmi :-) ktohovie
5*
Ak sa neuraziš, dal by som ti k tomuto krásnemu receptu maličkú radu. Mňa mama naučila prichystať si pred dovarením studenú vodu, najlepšie ak máš aj trochu ľadu. A mäkké mäso vytiahnuť kliešťami a šupnúť ho hneď do toho ľadového kúpeľa. Šupa ti pôjde dole sama. Ju to naučil mäsiar.:-)))
Si múdra žena... :-)))