Zeleninová fašírka
Zeleninová fašírka

Tekvicovo-zeleninová fašírka

bojar - bez fotkybojar, 29. marca 2017

Tekvicovo-zeleninová fašírka obalená slaninkou

Suroviny

1 ks
4 ks
4 ks
1/4 ks
1/4 ks
1 ks
10 dkg
20 dkg
6 ks
 (olej)
2 - 3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistenú zeleninu dáme variť - do pary do tlakového hrnca asi na 10 min. Kým sa varí na omastku, usmažíme cibuľu do zlatova. Tekvicu očistíme a postrúhame na rezance. Uvaríme 3 vajcia na tvrdo (aby mi nepraskli mám takúto vychytávku: tam, kde je vajce okúhlejšie, ihlou alebo nožíkom urobím malú dierku - 100% úspech). Údené mäso (ja som použil mäso z vlasnoručne vyúdených rebierok, ktoré sa varili v polievke) zomelieme.

  2. 2

    Rožky nakrájame na kocky a zaparíme mliekom.

  3. 3

    Uvarenú a vychladnutú zeleninu rozmačkáme, alebo zomelieme po mäse. Všetko dáme do väčšej nádoby, pridáme 3 vajcia, všetky prísady a dobre rozmiešame. Pokiaľ bude zmes redšia, môže sa pridať strúhanka.

  4. 4

    Pekáč vymažeme tukom a posypeme strúhankou. Na takto pripripravený pekáč dáme 2/3 zmesy, na ňu položíme na polovicu rozkrojené vajcia a zvyškom zmesy zakryjeme. Vytvarujeme šišku, posypeme strúhankou a na vrch položíme plátky slaninky.

  5. 5

    Pečieme na 150 - 180 stupňov 30 - 40 min. Podávame so zemiakovou kašou a trebárs s kapustovým šalátom.

  6. 6

    Druhý variant som skúsil miesto natvrdo varených vajec dať klobásku, ale s vajcom sa mi to páčilo viac.

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
Bojar, vďaka za pekný recept. Keď tam čítam o tom, že si použil vlastnoručne údených rebierok, mohol by si uverejniť aj recept na ne? Ďakujem.
@cimo (23.6.2017 15:18)

tvoj komentár som našiel až dnes -skúsim odpovedať.
Údené rebierka
kupujem celé rozpolené prasa, takže mám celý bočik. Ten rozoberiem tak aby mi zostali celé rebrá na ktorích nechávam kus masa - neoholím ich ako u masiara. Tieto nasolím - sol poriadne votriem do nich (nepoužívam rychlosoľ). Tieto mám v lódni týždeň až 10 dní, 2 x dene ich obraciam a polievam ich vodou ktorú nasolené kosti - rebierka, kosti z vykostených karmenádlí. Potom ich zavesím do udiarne a údim studeným dymom 3-4 dni takto:
zakurujem 1 x dene - večer
používan vysušené bukové drevo, spolu s drevom čerešňovým a po rozhorení to zasypem bukovým rezom
teplota v údiarni musí byť čo najnižšia - nesmie prekročiť 20 stupňov

Pridaj komentár k receptu: