Zemiakový quiche s hermelínom
Slaný sýty zemiakový koláč.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
230 g |
|
1 ČL |
|
150 g studené |
|
2-3 PL |
|
Plnka: | |
600 g (varný typ A) |
|
200 g |
|
100 ml |
|
2 PL strúhaný |
|
troška |
|
3 ks |
|
|
|
|
|
hrsť |
|
340 g (alebo encián, brie) |
|
Postup
-
1
Na cesto zmiešame múku a soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme do konzistencie mrveničky. Vlejeme 2 až 3 lyžice vody a spracujeme na hladké cesto. Nemiesime dlho, aby cesto nebolo mäkké. Vyvaľkané ho preložíme do formy na quiche/tart. Položíme naň papier na pečenie a zaťažíme fazuľou, aby sa nevydúvalo. Predpečieme v rúre (190 °C) cca 10-12 minút. Prebytočné cesto, ktoré prečnieva cez okraje, orežeme ešte za tepla.
- 2
Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Premiešame so smotanou, parmezánom, muškátovým orieškom, vajcami, soľou, korením a nasekaným kôprom. Do formy poukladáme polovicu náplne. Rozložíme polovicu hermelínu nakrájaného na plátky a prikryjeme druhou polovicou náplne. Tekutinou, ktorá ostala v mise, prelejeme zemiaky a navrch uložíme druhú polovicu hermelínu. Zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme asi 50 minút. Bez alobalu dopečieme 15 minút dozlatista. Treba si otestovať vidličkou alebo špajdlou, či sú zemiaky upečené a mäkké.
- 3
Podávame teplé, ozdobené kôprom.
- 2
Diskusia k receptu