Slaný zemiakový koláč
Slaný zemiakový koláč

Zemiakový quiche s hermelínom

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 17. októbra 2025

Slaný sýty zemiakový koláč.

8-10
porcií
60 minút
príprava
10+50+15 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
230 g
1 ČL
150 g studené
2-3 PL
Plnka:
600 g (varný typ A)
200 g
100 ml
2 PL strúhaný
troška
3 ks
hrsť
340 g (alebo encián, brie)



Postup

  1. 1

    Na cesto zmiešame múku a soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme do konzistencie mrveničky. Vlejeme 2 až 3 lyžice vody a spracujeme na hladké cesto. Nemiesime dlho, aby cesto nebolo mäkké. Vyvaľkané ho preložíme do formy na quiche/tart. Položíme naň papier na pečenie a zaťažíme fazuľou, aby sa nevydúvalo. Predpečieme v rúre (190 °C) cca 10-12 minút. Prebytočné cesto, ktoré prečnieva cez okraje, orežeme ešte za tepla.

  2. 2

    Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Premiešame so smotanou, parmezánom, muškátovým orieškom, vajcami, soľou, korením a nasekaným kôprom. Do formy poukladáme polovicu náplne. Rozložíme polovicu hermelínu nakrájaného na plátky a prikryjeme druhou polovicou náplne. Tekutinou, ktorá ostala v mise, prelejeme zemiaky a navrch uložíme druhú polovicu hermelínu. Zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme asi 50 minút. Bez alobalu dopečieme 15 minút dozlatista. Treba si otestovať vidličkou alebo špajdlou, či sú zemiaky upečené a mäkké.

    Zemiakový quiche s hermelínom - obrázok 2
  3. 3

    Podávame teplé, ozdobené kôprom.

    Zemiakový quiche s hermelínom - obrázok 3

Diskusia k receptu