Tafelspitz
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 18. januára 2021

Foto: Nebíčko v papuľke
porcie
príprava
Suroviny
| 500 g |
|
| 1,5 kg (kvetová špička) |
|
| 1 ks |
|
| 1 ČL |
|
| 1/2 ks |
|
| 2 ks |
|
| 2 ks |
|
| 1 ks |
|
| 3 ks |
|
|
|
|
|
|
|
| 5 zrniek |
|
| 3 zrnká |
|
| 3 zrnká |
|
| Zemiaky: | |
| 3 ks uvarené v šupke |
|
|
|
|
| 1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
| Špenát: | |
| 2 hrste |
|
| 2 hrste |
|
| 1/3 ks |
|
| 2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
| Pažítková omáčka: | |
| 2 plátky |
|
| trocha |
|
| 2 ks uvarené |
|
| 2 ks (surové) |
|
| 100 ml |
|
| 250 ml |
|
| 1 zväzok |
|
| podľa potreby |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Kosti umyjeme a varíme v osolenej vode. Po chvíli pridáme hovädzie mäso. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska. Osmažíme ju na oleji a pridáme k mäsu. Koreňovú zeleninu očistíme, nakrájame a s bobkovým listom, petržlenovou vňaťou a koreninami pridáme k mäsu a varíme do mäkka. Necháme dlho „prebublávať“ na menšom ohni. Potom mäso vyberieme a nakrájame na väčšie plátky. Tafelspitz podávame v hlbokých tanieroch s vývarom a so zeleninou, posypané pažítkou. Uvarené mäso so zeleninou môžeme podávať aj s opečenými zemiakmi, špenátom a pažítkovou omáčkou.
- 2
Zemiaky: Na panvici roztopíme maslo, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zľahka opečená, pridáme nakrájané uvarené zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme do zlatista.
- 3
Špenát: Na lyžici roztopeného masla na panvici opečieme na kolieska nakrájaný pór, pridáme špenát, medvedí cesnak, zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť. Pri opekaní špenát začne púšťať šťavu, maslom ju naviažeme na špenát. Na tanieri teda nebudeme mať vodu zo špenátu, ale maslovú omáčku.
- 4
Pažítková omáčka: Chlieb namočený vo vývare rozmixujeme, pridáme varené vajcia a surové žĺtky, olej a rozmixujeme. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju mliekom. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a nasekanú pažítku, ochutíme soľou a korením.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








ýborný recept :-).
presne tak robím i ja (lahkú chrenovú omácku).
Tolko dobrých prísad to výborné mäsko jednoducho zabije. Prepácte pán Zidek.