Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Tafelspitz

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 18. januára 2021
Tafelspitz
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie
170 minút
príprava

Suroviny

500 g
1,5 kg (kvetová špička)
1 ks
1 ČL
1/2 ks
2 ks
2 ks
1 ks
3 ks
5 zrniek
3 zrnká
3 zrnká
Zemiaky:
3 ks uvarené v šupke
1 PL
Špenát:
2 hrste
2 hrste
1/3 ks
2 PL
Pažítková omáčka:
2 plátky
trocha
2 ks uvarené
2 ks (surové)
100 ml
250 ml
1 zväzok
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Kosti umyjeme a varíme v osolenej vode. Po chvíli pridáme hovädzie mäso. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska. Osmažíme ju na oleji a pridáme k mäsu. Koreňovú zeleninu očistíme, nakrájame a s bobkovým listom, petržlenovou vňaťou a koreninami pridáme k mäsu a varíme do mäkka. Necháme dlho „prebublávať“ na menšom ohni. Potom mäso vyberieme a nakrájame na väčšie plátky. Tafelspitz podávame v hlbokých tanieroch s vývarom a so zeleninou, posypané pažítkou. Uvarené mäso so zeleninou môžeme podávať aj s opečenými zemiakmi, špenátom a pažítkovou omáčkou.

  2. 2

    Zemiaky: Na panvici roztopíme maslo, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zľahka opečená, pridáme nakrájané uvarené zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme do zlatista.

  3. 3

    Špenát: Na lyžici roztopeného masla na panvici opečieme na kolieska nakrájaný pór, pridáme špenát, medvedí cesnak, zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť. Pri opekaní špenát začne púšťať šťavu, maslom ju naviažeme na špenát. Na tanieri teda nebudeme mať vodu zo špenátu, ale maslovú omáčku.

  4. 4

    Pažítková omáčka: Chlieb namočený vo vývare rozmixujeme, pridáme varené vajcia a surové žĺtky, olej a rozmixujeme. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju mliekom. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a nasekanú pažítku, ochutíme soľou a korením.

Diskusia k receptu

aanna
@danculikh (19.1.2021 06:23)

presne tak robím i ja (lahkú chrenovú omácku).
Tolko dobrých prísad to výborné mäsko jednoducho zabije. Prepácte pán Zidek.