Oprážano-zapekané kurča z kyslého mlieka fotorecept
Foto: sracz
Variabilita a pestrosť technologickej prípravy kuracieho mäsa je dobre známa. Mňa osobne vždy zaujmu tie, ktoré sa odvolávajú na rady dobrých víl. Takým je Zobraziť celý popisVariabilita a pestrosť technologickej prípravy kuracieho mäsa je dobre známa. Mňa osobne vždy zaujmu tie, ktoré sa odvolávajú na rady dobrých víl. Takým je aj tento, ktorým Lee Drumond - „The Pioneer Woman“ – prieskumníčka, spomína na svoju mamku. Hlavne na „fígeľ“ či trik, využiť ľahko dostupné kyslé mlieko, ako marinádu na kurčacinu. … a to som si naivne myslel, že v tejto oblasti už recept na jednoduchú a zároveň chutnú prípravu nenájdem. Vyskúšal som, ochutnal, ale hlavne, rád som sa mýlil.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
5-6 ks ("budzogániky") |
|
podľa potreby |
|
1 200-1 500 ml (alebo kefír) |
|
Posýpka: | |
120-150 ml |
|
1-1,5 PL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL (alebo drvená) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
60-75 ml |
|
60-75 ml |
|
5-6 PL na opraženie |
|
1-1,5 PL |
|
Postup
-
1
Ani v tomto postupe nečakajte zložité „finesy”. Práve naopak. Okrem prvého kroku, uvoľnenia lýtkovej kosti, v starokošickom dialekte „šipčontu”, ktorý nemusí byť, ale mne sa zapáčil a naviac osvedčil, lebo sa lepšie prepečie mäso a nebýva krvavé okolo kosti, ho zvládne aj Vaša ratolesť v predškolskom veku. Takže, ako je vidieť na obrázku, lýtka som po dočistení, umytí a osušení, okolo a pod kosťou nadrezal, prstami posolil,
-
2
vložil do misy, zalial kyslým mliekom, uzatvoril celofánovou fóliou a uložil do chladničky; ja som ich tam nechal od štvrtka večera, až do nedeľňajšieho poludnia, ale podľa mňa tam vydržia bez problémov aj dlhšie.
-
3
Z hladkej múky a korenín som si, pred finálnou úpravou, v ďalšej miske pripravil posýpku.
-
4
Lýtka z kyslomliekovej marinády som preklopil do sitka a nechal odtiecť do výlievky.
-
5
Posýpku som premiešal varechou, pokropil emulziou sladkého a kyslého mlieka, asi po 7 PL a vzápätí opäť premiešal.
-
6
Do takto pripravenej „perinky” som vložil jednotlivé kúsky mäsa a dôkladne ich v nej obalil (doslova „nahrubo”) .
-
7
Potom som ich opiekol na horúcom oleji, najprv 4´ na jednej
-
8
a po otočení ešte 3´ aj na druhej strane.
-
9
Keďže „budzogániky” boli tentoraz väčšie, musel som ich opražiť na dva razy.
-
10
Posledný technologický krok tohoto receptu, pozostáva v zapečení opražených kúskov mäsa; rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F), pekáč či „tepšu” som zakryl alobalom, uložil na ňu mriežku, na ktorú som porozkladal opražené kuracie lýtka a 69´ ich nechal zapiecť; v ½_čase som ich obrátil a na každé položil na prevoňanie „hoblinku” masla.
-
11
Na reze je vidieť, že sa mäso dôkladne prepieklo, ak by náhodou nie, dopiekol by som podľa potreby.
-
12
Tak a hotovo; prílohu si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, naservírovať a pochutnať! Ja som pripravil pečené segmenty malých zemiakov v šupke, s rukolou, semienkami granátového jablka a s tatárskou omáčkou.
Diskusia k receptu