Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke fotorecept
Foto: lyali
Ako dieťa som ju doslova neznášala, teraz ju priam zbožňujem :-) Každý ju pripravujeme po svojom. Ja takto:
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks |
|
|
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
250 ml |
|
1 ks v šupke so zapichnutým klinčekom |
|
2 ks |
|
2-3 ks |
|
5-6 ks |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
niekoľko PL podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Mäsové gule: | |
|
|
1 ks |
|
500 g mleté |
|
3 ks - strúčiky |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
|
|
1 200ml hrnček uvarená s hráškom |
|
2 ks |
|
podľa potreby |
|
Finále alebo čerešnička na torte: | |
štipka |
|
Postup
-
1
Z papriky odkrojíme vŕšky a zbavíme jadierok.
-
2
Očistenú cibuľu rozkrojíme na štvrtky a rozoberieme na lupene. Na oleji orestujeme dosklovita (v hrnci, v ktorom budeme variť omáčku s mäsovými guľami, v závere som mala plnučičký plný 3l hrniec, mäsové gule pekne "zdvihli" objem omáčky a môjmu "Hrnčeku var" skoro nebolo konca kraja...).
-
3
Pridáme mletú papriku, paradajkový pretlak a krátko prehrejeme.
-
4
Zalejeme vodou, rozmiešame a keď sa voda začne variť, stíšime a ja pridávam cibuľu v šupke so zapichnutým klinčekom, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, v dlaniach "rozomletý" tymián, papriku (ktorú len obvarím a vyberiem) a paradajku narezanú do kríža, soľ. Papriku vyberieme a zahustíme múkou rozmiešanou v troche vody. A varíme. Dochutíme (ja sa schyľujem ku kečupu a cukru, príp. citrónovej šťave a dosáľam). Zatiaľ urobíme mäsové gule.
-
5
Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mleté mäso, pretlačený cesnak, sušenú bazalku, sójovú omáčku, soľ a orestujeme 10-15min. Podlejeme trochou vody. A miešaním "rozbíjame" mäsové hrudky.
-
6
A takto orestované mäso
-
7
zmiešame s uvarenou hráškovou ryžou, dochutíme soľou a zmiešame s vajciami.
-
8
Podľa potreby zahustíme strúhankou tak, aby sa dali urobiť gule.
-
9
Mäsovo-ryžovou zmesou naplníme papriky, zo zvyšku urobíme gule. Naplnila som 2menšie papriky a hádam zo 6gulí som vyrobila.
-
10
Do omáčky vložíme mäsové gule a papriky. A varíme asi 20min.
-
11
Nakoniec pridám štipku mletej škorice. Milujem vôňu škorice, tak aj ten poprašok na tanieri je práve ona :-) Dobrú chuť :-)
masove gule robim so surovym masom - toto je celkom dobry napad- bude sa vsetko varit kratsie. vdaka.
varecha.pravda.sk/recepty/masove-gulky-na-pare-s-paradajk...