Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke fotorecept

lyali - fotkalyali, 30. marca 2011
Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Foto: lyali

Ako dieťa som ju doslova neznášala, teraz ju priam zbožňujem :-) Každý ju pripravujeme po svojom. Ja takto:

5
porcií
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
1/2 ČL
250 ml
1 ks v šupke so zapichnutým klinčekom
2 ks
2-3 ks
5-6 ks
1/2 ČL
1 ks
2 PL
podľa chuti
niekoľko PL podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Mäsové gule:
1 ks
500 g mleté
3 ks - strúčiky
1 ČL
2 PL
1 200ml hrnček uvarená s hráškom
2 ks
podľa potreby
Finále alebo čerešnička na torte:
štipka




Postup

  1. 1

    Z papriky odkrojíme vŕšky a zbavíme jadierok.

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu rozkrojíme na štvrtky a rozoberieme na lupene. Na oleji orestujeme dosklovita (v hrnci, v ktorom budeme variť omáčku s mäsovými guľami, v závere som mala plnučičký plný 3l hrniec, mäsové gule pekne "zdvihli" objem omáčky a môjmu "Hrnčeku var" skoro nebolo konca kraja...).

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mletú papriku, paradajkový pretlak a krátko prehrejeme.

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme vodou, rozmiešame a keď sa voda začne variť, stíšime a ja pridávam cibuľu v šupke so zapichnutým klinčekom, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, v dlaniach "rozomletý" tymián, papriku (ktorú len obvarím a vyberiem) a paradajku narezanú do kríža, soľ. Papriku vyberieme a zahustíme múkou rozmiešanou v troche vody. A varíme. Dochutíme (ja sa schyľujem ku kečupu a cukru, príp. citrónovej šťave a dosáľam). Zatiaľ urobíme mäsové gule.

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mleté mäso, pretlačený cesnak, sušenú bazalku, sójovú omáčku, soľ a orestujeme 10-15min. Podlejeme trochou vody. A miešaním "rozbíjame" mäsové hrudky.

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A takto orestované mäso

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zmiešame s uvarenou hráškovou ryžou, dochutíme soľou a zmiešame s vajciami.

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podľa potreby zahustíme strúhankou tak, aby sa dali urobiť gule.

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäsovo-ryžovou zmesou naplníme papriky, zo zvyšku urobíme gule. Naplnila som 2menšie papriky a hádam zo 6gulí som vyrobila.

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do omáčky vložíme mäsové gule a papriky. A varíme asi 20min.

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakoniec pridám štipku mletej škorice. Milujem vôňu škorice, tak aj ten poprašok na tanieri je práve ona :-) Dobrú chuť :-)

    Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kata50
Už som to dávno nerobila. Vďaka za typ.:-))
julica
Totot je moje najoblubenejsie jedlo, ale musi byt aj s trosku mletej papriky, tak ako mas ty. mnam, vypytam si od maminky, ked pojdem k nej
honestka
plnena paprika v kazdom prevedeni je mnamka.
masove gule robim so surovym masom - toto je celkom dobry napad- bude sa vsetko varit kratsie. vdaka.
evanaaa
Aj ja dávam štipku škorice, ale do zásmažky, tú si robím prvú.
lyali
@julica , niet nad plnenú papriku od maminky :-) @honestka , áno, mäso si takto restovaním predpripravím a skrátim dobu varenia v omáčke a ryžu väčšinou mám taktiež pripravenú - ostane mi z predošlého jedla. Moja mama dokonca robí mäsové gule z uvareného mäsa. Zvykne variť vývar z bravčového s krúpkami, zemiakmi, koreňovou zeleninou a uvarené mäso oberie a pomelie do mäsových gulí a tak vyrobila dva chody :-) @evanaaa , moja mama mi vždy, že škoricu nakoniec, lebo by zhorkla - neviem, čo je na tom pravdy. Tak mi aj napr. o majoránke vedela povedať, že až nakoniec. Tak to tak aj robím. Zvyknem odobrať do misky trochu omáčky a v nej tú štipku škorice rozmiešať s metličkou a vlejem naspäť do omáčky. Ja toto jedlo zahusťujem "amerikou" - tak môj ujco volá múku rozmiešanú vo vode :-) Ale ďakujem za tip a niekedy skúsim aj podľa Teba :-)
zvoncek
plnenú papriku v paradajkovej omáčke- to je moje najoblúbenejšie jedlo od detstva. Aj môj manžel ju má rád. Nikdy som ju nerobila z vareného resp. orestovaného mletého mäsa. Určite to ušetrí čas varenia. .Ukladám do MKK.
svetlana9
@lyali - dala si mi tip na varenie - ryžu som dnes robila, mleté mäsko zhodou okolností kúpila, papriku mám očistenú po tri kusy uskladnenú v mrazničke a mňamka bude raz-dva na svete.
lacquer
Ja pridavam do omacky pernikove korenie...aj to obsahuje skoricu...bez tohto korenia uz ani nevarim
maorka
toto jedlo máme všetci radi.. , mäsko dávam pol na pol , varené a surové. manžel chce naplnenú papriku a deti len gulky .. tak čarujem... priznávam, že nedávam škoricu, ale vyskušam.. mne krásne vonia..
edi622
Ako sa hovorí...100 ľudi , 100 chuti......Ja namiesto škorice pridávam do omáčky klinček , a namiesto bazalky majoránku...milujem chuť majoránky...
hubata
A čo to vidím: tak vyskúšam niekedy aj s hráškom.
duschko
Uz len pre suroviny a obed bude na svete. Vdaka za to, ze nemusim rozmyslat co na obed. Tak idem na nakup. Ukladam do mkk.
stelli
ja to robievam podobne len guľky papriku pridávam len kvôli chuti len kúsok do omáčky...mňam..je to veľmi dobré....
lyali
Ďakujem veľmi pekne za všetky Vaše komentáre :-) Najnovšie robievam mäsové guľky tak, že pred ich vložením do paradajkovej omáčky ich dávam zapiecť na plech a tak lepšie držia tvar pri dováraní v omáčke :-) Tip od mojej sestry :-)
mojack
Ak robim plnenú papriku, tak zomlete surove maso davam rovno do uvarenej ryže+ suroviny na ochutenie. Iba cibulku trochu opražim. Naplnim papriku a tuto podlejem trochou vody a dusim20minut.Zatial si spravim omačku a uvarenu papriku + vodu vlejem do omačky.Dochutim a je to.Usetrím čas a plyn. Maso sa uvari v paprike.
mojack
Ak robim masove guľky k paradajkovej omáčke, tak ich dam do parneho hrnca.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia