Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Ako dieťa som ju doslova neznášala, teraz ju priam zbožňujem :-) Každý ju pripravujeme po svojom. Ja takto:

5
porcií
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z papriky odkrojíme vŕšky a zbavíme jadierok.
  2. Očistenú cibuľu rozkrojíme na štvrtky a rozoberieme na lupene. Na oleji orestujeme dosklovita (v hrnci, v ktorom budeme variť omáčku s mäsovými guľami, v závere som mala plnučičký plný 3l hrniec, mäsové gule pekne "zdvihli" objem omáčky a môjmu "Hrnčeku var" skoro nebolo konca kraja...).
  3. Pridáme mletú papriku, paradajkový pretlak a krátko prehrejeme.
  4. Zalejeme vodou, rozmiešame a keď sa voda začne variť, stíšime a ja pridávam cibuľu v šupke so zapichnutým klinčekom, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, v dlaniach "rozomletý" tymián, papriku (ktorú len obvarím a vyberiem) a paradajku narezanú do kríža, soľ. Papriku vyberieme a zahustíme múkou rozmiešanou v troche vody. A varíme. Dochutíme (ja sa schyľujem ku kečupu a cukru, príp. citrónovej šťave a dosáľam). Zatiaľ urobíme mäsové gule.
  5. Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mleté mäso, pretlačený cesnak, sušenú bazalku, sójovú omáčku, soľ a orestujeme 10-15min. Podlejeme trochou vody. A miešaním "rozbíjame" mäsové hrudky.
  6. A takto orestované mäso
  7. zmiešame s uvarenou hráškovou ryžou, dochutíme soľou a zmiešame s vajciami.
  8. Podľa potreby zahustíme strúhankou tak, aby sa dali urobiť gule.
  9. Mäsovo-ryžovou zmesou naplníme papriky, zo zvyšku urobíme gule. Naplnila som 2menšie papriky a hádam zo 6gulí som vyrobila.
  10. Do omáčky vložíme mäsové gule a papriky. A varíme asi 20min.
  11. Nakoniec pridám štipku mletej škorice. Milujem vôňu škorice, tak aj ten poprašok na tanieri je práve ona :-) Dobrú chuť :-)