Mäsové gule a plnená paprika v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Ako dieťa som ju doslova neznášala, teraz ju priam zbožňujem :-) Každý ju pripravujeme po svojom. Ja takto:
5 porcií |
40 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Z papriky odkrojíme vŕšky a zbavíme jadierok.
- Očistenú cibuľu rozkrojíme na štvrtky a rozoberieme na lupene. Na oleji orestujeme dosklovita (v hrnci, v ktorom budeme variť omáčku s mäsovými guľami, v závere som mala plnučičký plný 3l hrniec, mäsové gule pekne "zdvihli" objem omáčky a môjmu "Hrnčeku var" skoro nebolo konca kraja...).
- Pridáme mletú papriku, paradajkový pretlak a krátko prehrejeme.
- Zalejeme vodou, rozmiešame a keď sa voda začne variť, stíšime a ja pridávam cibuľu v šupke so zapichnutým klinčekom, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, v dlaniach "rozomletý" tymián, papriku (ktorú len obvarím a vyberiem) a paradajku narezanú do kríža, soľ. Papriku vyberieme a zahustíme múkou rozmiešanou v troche vody. A varíme. Dochutíme (ja sa schyľujem ku kečupu a cukru, príp. citrónovej šťave a dosáľam). Zatiaľ urobíme mäsové gule.
- Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mleté mäso, pretlačený cesnak, sušenú bazalku, sójovú omáčku, soľ a orestujeme 10-15min. Podlejeme trochou vody. A miešaním "rozbíjame" mäsové hrudky.
- A takto orestované mäso
- zmiešame s uvarenou hráškovou ryžou, dochutíme soľou a zmiešame s vajciami.
- Podľa potreby zahustíme strúhankou tak, aby sa dali urobiť gule.
- Mäsovo-ryžovou zmesou naplníme papriky, zo zvyšku urobíme gule. Naplnila som 2menšie papriky a hádam zo 6gulí som vyrobila.
- Do omáčky vložíme mäsové gule a papriky. A varíme asi 20min.
- Nakoniec pridám štipku mletej škorice. Milujem vôňu škorice, tak aj ten poprašok na tanieri je práve ona :-) Dobrú chuť :-)