Orechové laskonky s pistáciovou plnkou
z remeselnej pekárne Vyskladaj, 30. januára 2024
Foto: Archív Kataríny Pantákovej
Plnka do laskoniek môže chutiť rôzne. Namiesto pistáciovej pasty môžete do nej použiť napríklad orieškovú, mandľovú alebo arašidovú.
porcií
príprava
na 130/80 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks (z veľkých vajec) |
|
180 g mleté |
|
100 g |
|
350 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
6 ks (z veľkých vajec) |
|
250 g |
|
150 g |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: V miske zmiešame mleté orechy s práškovým cukrom.
- 2
Bielky dáme do osobitnej misky, pridáme štipku soli a kryštálový cukor. Zohrievame nad parou a šľaháme na pomalých otáčkach, kým sa cukor úplne nerozpustí (prstami skúsime, či necítime kryštáliky cukru). Prelejeme do kuchynského robota a vyšľaháme dotuha, trvá to asi 10 minút. Do tuhého snehu opatrne vareškou vmiešame orechovú zmes, až kým sa všetko nespojí.
- 3
Šablónu na laskonky položíme na plech s papierom na pečenie. Lyžicou plníme cesto do šablóny a na záver zarovnáme nožom alebo špachtľou. Šablónu opatrne zdvihneme a odstránime z plechu.
- 4
Laskonky pečieme najprv v rúre vyhriatej na 130 °C 20 minút, potom znížime teplotu na 80 °C a už len pomaly sušíme ďalších 30-40 minút. Laskonky sú upečené, keď sa ich ľahko podarí odlepiť od papiera na pečenie. Odporúčame piecť naraz vždy len jeden plech. Kým sa jeden pečie, druhý s neupečenými laskonkami dáme zatiaľ do chladničky.
- 5
Na plnku nad parou šľaháme žĺtky s práškovým cukrom, kým nezhustnú (asi 10 minút). Necháme úplne vychladnúť.
- 6
Zmäknuté maslo vymiešame do peny. Pridáme pistáciovú pastu a nakoniec vmiešame vychladnutú žĺtkovú hmotu.
- 7
Pripravený krém preložíme do cukrárenského vrecka laskonky naplníme.
Tiež orechové laskonky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu