Veľmi chutné záviny fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 18. novembra 2024

Už som vyskúšala veľa receptov na záviny a nedalo mi nevyskúšať aj ďalší recept a vôbec neľutujem, preto si ho sem ukladám a možno Zobraziť celý popisUž som vyskúšala veľa receptov na záviny a nedalo mi nevyskúšať aj ďalší recept a vôbec neľutujem, preto si ho sem ukladám a možno osloví aj Vás.

130 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
550-600 g
200 ml
100 ml teplá
50 ml
50 g rozpustené
2 ks
2 PL
100 g
7 g
trocha
Maková náplň:
250 g mletý
2 bal.
1 bal.
trocha
 (ak chcete)
100-150 ml vriace
Orechová náplň:
250 g mleté
2 bal.
1 bal.
trocha
 (ak chcete)
100 ml vriace
Na potretie cesta:
 rozpustené
Na potretie závinu:
1 ks
2 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske vyšľaháme vodu, rozpustené maslo s olejom, pridáme cukor znovu dobre vyšľaháme, pridáme vajcia znovu vyšľaháme, pridáme teplé mlieko, štipku soli, prešľaháme a na koniec nasypeme droždie. Prešľaháme. Do múky nasypeme detskú krupicu premiešame a nalejeme do múky tekutú zmes. Vypracujeme cesto. Ja som robila strojom a nechala som ho pracovať 10 minút.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spodok nádoby, v ktorej mi cesto kyslo som si vytrela olejom. Cesto som nechala kysnúť 1 a 1/2 hodiny. Pokiaľ cesto kyslo som si urobila plnky. Makovú aj orechovú postup pri obidvoch rovnaký. Zmiešala som si mletý mak s vanilkovým a škoricovým cukrom nastrúhala trochu citrónovej kôry pridala asi 2 PL rumu zamiešala a pridala mlieko, ktoré som si dala prevariť len vtedy a zamiešala. Ale mlieko si pridávajte postupne, aby ste nemali veľmi riedku plnku. Tak isto som postupovala aj pri orechovej, ale tu si dávajte pozor pri nalievaní mlieka a radšej po menej aby plnka nebola veľmi riedka. A ak sa Vám zdá, že to je málo sladké, pridajte si 1-2 PL práškového cukru. Nám ale takto sladké stačí. Rozpustila som si maslo na potretie cesta a vyšľahala žĺtok s dvoma čajovými lyžičkami kyslej smotany na potretie závinu.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto nakysnuté.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozdelila som si ho na polovice a nechala ešte 15 minút podkysnúť.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a po 15 minútach som cesto rozvaľkala rozmer asi 30x35 cm.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som potrela rozpusteným maslom a naplnila asi do troch štvrtín plnkou.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zrolovala som a tú časť, ktorá nie je naplnená som pokrájala na pásiky, ktoré som následne zatáčala a dávala na závin.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No mne to tak pekne nejde a preto takto vypadá. A takto som postupovala pri obidvoch závinoch. Tu sú pripravené do rúry a potreté rozšľahaným žĺtkom s kyslou smotanou. Piekla som na 180 stupňov 35 minút. Ale tu si už musíte dávať pozor každá si svoju rúru poznáte.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu už sú upečené a chladia sa.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a tu už na tácke pri kávičke.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu je makový prekrojený.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tu orechový. Tak čo vyskúšate? Mne sa cesto veľmi páči.

    Veľmi chutné záviny (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

45678
Zaujímavý postup prípravy cesta, vyzerá chutné.Cim je pre teba iný oproti iným? Tvoje recepty sú topka.
sonulienka
45678 srdečne ďakujem a toto cesto je vláčnejšie určite a chystám sa ich upiecť aj na sviatky, práve preto som to chcela vyskúšať.
barny
V popise si nepoužila vodu - ani ja :-) ale nič sa nestalo. Ja do makovej plnky pridávam aj lyžicu domáceho malinového džemu a tie pásiky na ceste som robila s vrúbkovaným kolieskom. Pekný recept.
marienka44
Pekné a iste aj chutné koláče. Len ma zaujíma, prečo je v ceste krupica. Ešte som sa s tým nestretla.Tie pásiky na závinoch sú efektné, ale môže to byť aj klasicky bez nich. Uprednostňujem svieže kvasnice.
sonulienka
@marienka44 (26.11.2024 12:42) Marienka ďakujem za komentík ja tiež uprednostňujem čerstvé droždie ale toto som chcela vyskúšať a bolo to v pohode a tá krupica jednoducho bola v recepte tak som tiež vyskúšala. Fakt bol závin výborný. Pozdravujem do Hlohovca.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia